adscode
adscode

Anadolu Liseleri ve Kolej Kayıtlarında En Çok Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Kayıt Maratonu devam ederken aklınıza takılan soruları ve yaşadığınız sorunları bize gönderin cevaplayalım. İşte sizlerden gelen sorular ve cevapları:

Anadolu Liseleri ve Kolej Kayıtlarında En Çok Merak Edilen Sorular ve Cevapları
Özel Eğitim

 

 

 

 

SORU: Yapılan sıralama hatası nedeni ile şu anda yedek listede dahi görünmemekteyiz. (Yanlış anlamadıysam, bu sene yedek listelerde yer alamayanlar, düz liseye kayıt yaptıracak) Sürekli yapılan  değişiklikler acaba bu sene de yapılarak 4. Yedek listeler den sonra boş kontenjanlar yeni den açıklanarak yeni bir tercih yapma olanağı  doğar mı?

CEVAP: Evet yedeklerden sonra okul yöneticilerinin kontrolünde serbest kayıt dönemi olacak ve geçen yıl olduğu gibi puanlarda büyük oynamalar olabilir. Hiçbir yere giremeyen öğrenciler için tek seçenek sınavsız öğrenci alan düz liseler ve meslek liseleri olacak.

 

SORU: Puanım 452. Şu tercihleri yaptım:

1) Kabataş A.L.

2) Cağaloğlu A.L.

3) Nişantaşı A.L.

4) Korkmazyiğit A.L.

5) Beşiktaş A.L.

6) Nuri Akın A.L. YEDEK 413

Bu kadar tercih yaptım ve hiç birini asil listeden kazanamadım. Bu durumda yedekte olduğum anadolu lisesine girme şansım var m? Ya da yedekte olmadığım anadolu lisesinde yedek listeye girme şansım olabilir mi? Girmezsem beni durumum ne olacak, ortada mı kalıcağım? Bakanlık tercih sisteminde bir değişiklik yapabilir mi?

CEVAP: Yedek kayıt döneminde yedeğinde olmadığınız okullara girme şansınız yok. Yedeğinde bulunduğunuz okula ise son kayıt döneminde kayıt şansı yakalayabilirsiniz. Çünkü yukarıya doğru fazlasıyla kayma olacaktır.



SORU: 7. sınıf SBS'ye giren kızımın puanlamasında bir hata olduğunu düşünüyorum. Milli Eğitim'e itiraz başvurusu yapmak istiyorum. Nasıl müracat yapmalıyım lütfen bu konuda bilgilendirin.

CEVAP: Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'ne bizzat ya da elektronik posta ile ulaşarak durumunuzu anlatmalı ve cevap istemelisiniz. Onlardan cevap gelmeden yasal süreç başlatmak mümkün olmuyor...





SORU: Bir de bizim çocukların SBS rezaletini yazsanız çok güzel olucak. SBS'de başarılı ve okul karne notu yüksek çocuklara Milli Eğitim eksi puan veriyor, okul notu ve SBS'si başarısız çocuğa devlet okul puanı altında bol puan verip başarılı çocukların önüne geçiriyor. Bu nasıl bir iş anlayamadık! 13 yaşında oğlum anne ben sene ye ders çalışmayıp tembel takılacağım diyor. Milli Eğitim cevap dahi vermiyor. Sesimizi duyurun lütfen.

CEVAP: kul başarı puanının çok büyük rahatsızlık yarattığı kesin. Mutlaka kaldırılması gerekiyor. Nitekim, özel okullara girişte okul puanı dikkate alınmıyor. Arada öylesine büyük çelişkiler oluyor ki MEB'in bunları mutlaka araştırması gerekir. Geçen yıllarda yapılan araştırmalarda, bazı okulların, özellikle de özel okulların, öğrencileri başarılı olsun diyeokul puanlarını şişirdileri tespit edilmişti. Ama herhangi bir müeyide uygulanmadı.



SORU: Abbas Bey yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum. Benim kızım 8.sınıf öğrencisi yerleştirme puanı 491.677, yüzdelik dilimi 0.09, ilk tercih olarak Galatasaray yazdık. 99. yedek oldu ikinci tercih İstanbul Lisesi 5.yedek, Kabataş Erkek Lisesi'ne kayıt ettirdik. Yüzdelik sırası İstanbul Lisesi'yle örtüşüyor ama ilk yerleştirmede nasıl giremedi anlayamadık! Puanlar mı yükseldi? Diğer bir sorum 6 Ağustos itibariyle, ilk kayıtlara göre Galatasay'a 7 kişi, İstanbul Lisesi'ne 3 kişi kayıt yaptırmamış gözüküyor. Bu insanlar nereye kayıt ettirdi? Daha kolejler açıklanmadı. Bana garip geldi. Bence basında kayıt ettirmeyenlerin puanları ve adları açıklansın. Bir de Robert Koleji için şansımız olabilir mi? 8.sınıf puanı 497, burslu olarak geçen yıl giden çocuklar oldu, burs zamanını kaçırdık mı? Hala şansımız var mı yardımcı olursanız sevinirim.

CEVAP: Aynı yüzdelik dilimde birden fazla öğrenci olabilir. Önemli olan en son kaçıncı sıradaki öğrenciyi aldığı. İstanbul Lisesi'ne de, Galatasaray'a da muhtemelen sıra gelecektir. Kayıt yaptırmayan öğrenciler, kendilerine çok daha farklı olanaklar sunan başka okullara ya da yurtdışına gitmiş olabilirler. Robert için belki şans doğabilir ama burs. 500 puanlı öğrencilere bile vermiyorlar.

 

 

SORU: Bu yıl bazı Anadolu Liselerinin puanlarında diğerlerine göre 8-10 puanlık sıçrama oldu.

Bizler, doğal olarak tercih ettiğimiz 12 okulu, puan sırasına göre dizdik. Bu durumda daha 2. yerleştirmede listemizin yukarısında bulunan daha düşük puanlı okula kayıt hakkı kazandık, daha yüksek puanlı okul ise sıralamada aşağıda kaldı.

Bu durumda kayıt hakkı kazandığımız üst sırada yer alan okula (ekte 7. Sıradaki Bahçelievler Anadolu Lisesi) kesin kayıt yaptırmamız halinde alt sıradaki okula (ekte 8. Sıradaki Üsküdar Lisesi) yedek hakkımız devam edecek mi? Kayıt yaptırmamız halinde alt sıradaki okula yedek hakkımız devam edecek mi? (EK: MEB’nın Öğrenci tercih kayıt formu var!)

Bu soruyu kime sordu isek, bir cevap alamadık, 2. kayıt sonunda sistemde belli olur diye anlamsız bir cevap alıyoruz. Bu durumda 1. yedek okula kesin akyıt yapıp yapmama konusunda tereddüt içindeyiz?

Eminim, bu yıl okul taban puanlarında meydana gelen dalgalanma nedeni ile, bizim gibi başka veliler de bu belirsizlik

içindedirler.

CEVAP: Kayıt sistemi baştan aşağı yanlışlarla dolu. Esas alacağınız tek başvuru kaynağı yerleştirme kılavuzu olacak. Ama orada da çok net olmayan ifadeler. Hakkınızın kesinlikle yanmaması gerekir. En azından sistemi zorlamamak için. Ama siz yine de yaptırın ki, ileri de başınız ağrımasın.


 

SORU: Benim kuzenim bu sene SBS'ye girdi ve tercihlerini yaptı. 1. tercih olarak Mehmet Cadıl AÖL Ani yazmışlar ve kazandı.ancak şartlardan dolayı meslek lisesine geçmek istiyor.Fakat meslek lisesi 3. tercih. Puan olarak tutuyor sizce bunu yapmamız mümkün mü? Mümkünse nasıl yapabliriz?

CEVAP: Maalesef tercih sistemi tersine işlemiyor. Yani üst tercihlere tırmanma var ama alt tercihlere girme olanağı en azından yedek kayıtlar döneminde bulunmuyor. Ama yedek kayıtlar tümüyle bittikten sonra, okulların insifyetifinde gerçekleşen son kayıt döneminde bu okula geçebilirsiniz...

 

 

SORU: Puanım 464,516 Nuri Akın Anadolu Lisesi'nde asildeyim ama ben Beyoğlu Anadolu'yu istiyorum Beyoğlu'nun yedeğinde 147. yim sizce girme olasılığım varmı? Son yerleştirmede girebilir miyim?

CEVAP: Büyük bir ihtimalle girersiniz. Ama yedek kayıtlarını çok yakından izlemelisiniz.





SORU: Kızımın OYP'ı 476.273. Başarı yüzdesi 1.31, Ankara 1.56, sıralaması genel 13235. Ankara 1040. Su anda Milli Pıyango Al de kayıtlı ama Mehmet Emin Resulzade'de 83. yedek Gazi AL de 239.yedek. 2. yedek yerleştirme de MERAL ya da Gazi AL ye girebilir mi?

CEVAP: Çok büyük ihtimalle girersiniz. Şimdiden tebrikler...

 

 

SORU: Çocuğumun puanı tutuyorsa Anadolu Lisesi'nden, Fen Lisesine geçişin yolu yok mu? Özel bir fen lisesine yazdırsam tayinle nakilde kontenjan olması şart mı?

CEVAP: Nakil koşulları çok sıkı. Aynı puanla aldığı için sorun yaşanmaması gerekir. Ama yine de kılavuzdaki nakil koşullarına uymak gerekir. Evet boş kontenjan olması gerekiyor. Çünkü okulların sınıf mevcutları belli sayıyı aşmaması gerekir.

 

 

SORU: Kızımın puanı 482. Fakat SBS 8. sınıf ham puanı 472. Fen lisesini kazandı fakat Üsküdar Amerikan veya Alman Lisesi istiyor. Bunlarda 8. sınıf ham puanına bakıyorlar. Yine de başvuru mı? Kazanma şansı olabilir mi ?

CEVAP: Bu puanla iki okul da çok zor gözüküyor...

 

 

SORU: Puanım 483,317. Kadıköy Anadolu Lisesi'ne girmeyi çok istiyorum. Yedek sıra no:213, 3. veya 4. yedek döneminde girme ihtimalim nedir acaba? Yanıtınız için şimdiden teşekkürler.

CEVAP: Çok büyük ihtimalle gelebilir.



SORU: Ortaöğretime geçiş sürecinde, oğlumun tercihlerimiz sonucunda puanının tuttuğu İzmir MEV (Milli eğitim vakfı) Fen lisesine kaydını 1 Ağustos 2011 tarihinde yaptırdım. Özel okul olduğu için eğitim ücretine yönelik peşinatı ödedim ve taksitlendirme işlemini tamamladım. 6 Ağustos 2011 tarihinde internet aracılığı ile OGES tercih ve yerleştirme sistemine girdiğimizde, oğlumun kayıdının yukarıda söz ettiğim okula yapılmadığını ve dolayısı ile hem bu okul hem de bundan sonraki yedek olduğu okullardaki kayıt hakkını kaybettiğini öğrendik. Aynı zamanda sistemde 52 kişi olarak görülen okul kontenjanı da tamamen boştu. Yani bu okula hiçbir kayıt yapılmamış gibi görünüyor. Sonuç olarak okulun yaptığı kayıtları yanlışlıkla sisteme girmediğini düşünüyorum. Bu yanlışlık okul tarafından sonradan düzeltilebilir mi?

Yoksa şu an sistemde, bu okuldan sonraki yedek olduğumuz okullardaki kayıt hakkını kaybetmemiz doğrultusunda mağduriyet yaşar mıyız? Elbette ki, 8 Ağustos 2011 tarihinde ilk yapacağımız, kaydımızı yaptırdığımız okula başvurmak olacaksa da, öncelikle durum konusunda sizden bilgi almayı rica ediyorum. Çalışmalarınızda başarılar diliyor, saygılarımı sunuyorum.

CEVAP: Okulun merkezi sistem ve açıktan alma gibi iki farklı öğrenci alma sistemi olabilir. Okulla konuşmanızda yarar var.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)