adscode
adscode

Barajlardaki doluluk oranlarını açıkladı

​Orman Bakanı Veysel Eroğlu, NTV canlı yayınında barajlardaki doluluk oranlarına dair bilgi verdi: ''222 büyük sulama barajımızın doluluk oranı yaklaşık yüzde 54. İstanbul'daki barajlarda doluluk oranı…

Barajlardaki doluluk oranlarını açıkladı
Türkiye'den Haberler

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in sorularını yanıtladı.

Silvan, Ilısu, Kars, Bitlis gibi birçok yerde baraj şantiyelerine yönelik terör saldırıları var. Bu yatırımlar terör saldırılarından etkilendi mi? Bir maddi zarar oluştu mu?

GAP dünyanın en büyük kalkınma projesidir. Dünyada belki 30 yıl sonra en önemli sektör gıda üretimi olacak. Sulama tesisleri yapmak gerekiyor. Türkiye yarı kurak iklim bölgesidir. Suyun biriktirilmesi lazım. Hükümetimiz GAP'a çok önem veriyor. Bölgedeki yatırımlar 13 misli arttı. Şırnak'ta su yoktu dağları tepeleri aşıp Şırnak'a su götürdük. Şemdinli'ye de su götürdük. Şanlıurfa'da, Diyarbakır'da su sıkıntısını gidermek için her şeyi yaptık. Bu barajlarla göletlerle mümkün oluyor. Barajların yüzde 80'ini bitirdik. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu 8 Mart 2015'de ikinci GAP eylem planını Mardin'de açıkladı. Bu yatırımlar arttıkça PKK da bu yatırımların önünü kesmek için yok barajlara karşıyız tesisleri istemiyoruz... Silvan barajı gibi o bölgeye hayat verecek olan muazzam bir barajının önünü kesmek için Ilısu barajının önünü kesmek için büyük tahbirat yapıyorlar. Niçin yapıyorlar anlamak mümkün değil. Oraya hizmet götürüyoruz. Bunu ancak azılı düşmanlar yapabilir. PKK Kürtlerin de düşmanıdır. Zararımız kamyonlar yol yapan hastane yapan sağlık hizmeti götüren ambulansları dahi ateşe veriyorlar araçlardan dolayı kaybımız 10 milyon TL'den fazladır.

Şantiyelerde çalışmalar durdu mu devam mı ediyor?

Bu zarar ancak oradaki kamyonlar için var. Esas büyük zarar işler gecikince orada yıllık gelir var. Yılda 1 milyar liradan fazla. Oradaki vatandaşın cebine para girecek. PKK refah seviyesinin artmasını istemiyor.

Bölgede son dönemdeki olaylarla birlikte orman yangınları da yaşandı. Bunlara yönelik çalışmalara da saldırılar oldu süreç içinde. Ormanların korunması için ilave güvenlik önlemi alındı mı?

Alındı. PKK ormanları da yakıyor. Genel de meşe türü var kızılçam gibi bir yangın çıkmıyor ama arkadaşlarımız müdahale ediyor. Yangınlara karşı Türkiye'nin her yerine koşuyoruz.

Bölge açısından en önemli proje GAP... GAP, 2019'da tamamlanacak ve geriye kalan en önemli projeler, sulamaya yönelik. GAP projesi nasıl ilerleyecek?

Evet GAP 2019'da tamamlanacak. İnşallah terör de bitecek tabii ki... Terör bitince bölgede huzur iklimi olacak. Kamu düzeni sağlanacak, bu yatırımlar yapılacak. Kamu düzeni kesinlikle sağlanacak. Vatandaşlarımız endişe etmesin bu yatırımlar yapılacak.

Yağışlı bir yaz geçirdik diyebiliriz. Şu anda Türkiye genelinde barajların doluluk oranı ne durumda?

222 büyük sulama barajımızın doluluk oranı yaklaşık yüzde 54. Sulama barajlarımızın yarısından fazlası dolu. İçme suyunda da iyi durumdayız. Tecrübemiz olmasa İstanbul geçen sene mayıs ayından itibaren susuzdu. Geçen sene bu tarihte yüzde 14 su vardı şimdi İstanbul'daki barajlarda doluluk oranı yüzde 65.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü size bağlı... Nasıl bir Kurban Bayramı geçirecek Türkiye, hava durumu açısından?

Havadan da biz sorumluyuz... (Gülerek) Cuma günü Türkiye'de yağış sadece Hakkari ve Van'dı aslında. Cumartesi yağış gözükmüyor tahminlerimiz yüzde 90 isabet. Pazardan itibaren Muğla Aydın'da yağış gözüküyor. Kastamonu'dan Antalya'ya uzanan İç Anadolu'da bazı Niğde Kayseri Çankırı Ankara'nın bir kısmı olmak üzere... Daha sonra yağışlar batıdan itibaren başlıyor. Bayram süresince batı bölgelerde yağışlar etkili olacak. Salı günü Trakya Batı Karadeniz Ege Akdeniz'in bir kısmı. Çarşamba günü ise Trakya Batı Karadeniz Ege Bölgesi ve Batı Akdeniz. Perşembe günü yine o bölgeler. Diğer bölgeler yağış yok gözüküyor. Sıcaklıklar da düşecek.

Hayvan haklarıyla ilgili mevzuat da sizin bakanlığınızın görev alanında... Kurban kesiminde dikkat edilecek konularla ilgili ne mesajınız olur hayvanların eziyet çekmemesi için?

Hayvanlara eziyet etmemek lazım. Dinimizde kurban kesmek gerçekten önemli bir vazifedir. Taşırken eziyet ediliyor. Bizim anlayışımızda bazı mezheplere göre vacip bazılarına göre sünnet. Bu arada aç olan insanları da düşünmemiz lazım. Hayvanlara eziyet edene ceza da var. 500 liradan başlıyor 2 bin liraya kadar ciddi rakamlar var. Nasıl kesileceği zaten imamlarımız da ifade ediyor zaten. Çok keskin bıçakla uygun şekilde kesilmesi lazım. Derinin çok iyi yüzülmesi lazım. Tavsiyem şu bazen kestikten sonra etleri poşetlere bırakıyorlar bu yanlış. Bir miktar dinlenmesi gerekir sonra buzdolabına konması gerekir. Dinlenmesi lazım. Dinlenme saatleri internet sitelerinde veriliyor hayvana göre süreleri değişiyor.

Orman ürünlerinin satışından ekonomiye ciddi bir katkı var. Orman için bitkisel gelir hedefi koydunuz. Bu yıl ne kadarlık bir gelir elde edildi?

Tıbbi ve aromatik bitkiler mesela Almanya'da özel eczanesi var. Şifalı bitkiler eczanede satılıyor. Biz de bakanlık olarak bu konuda seferberlik başlattık. Şu anda aşağı yukarı 500 milyon dolarık ihracat yapıyoruz 2023'te 5 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var. Bizim kırsal kalkınma için ceviz badem eylem planı aşağı yukarı 28 tane eylem planımız var.

Çölleşmeyle mücadele de önemli bir başlık... Bu konuda neler yapılıyor? Bu konunun BM nezdinde tartışılacağı konferansa Türkiye ev sahipliği yapacak.

Türkiye özellikle ağaçlandırma erozyon kontrol çölleşmeyle mücadelede dünya lideri. Bunu gururla ifade ediyorum. 2013 yılında Dünya Ormancılık Forum ve Zirvesi'ni Türkiye'de yaptık. Orta Asya ve Afrika'da çok büyük destek veriyoruz. Çölleşmeyle ilgil BM çatısı altında 2-3 yılda bir Taraflar Konferansı yapılıyor. 12. Taraflar Konferansı'nı da biz yapalım diye düşündük. Ankara yapalım diye teklif ettik, BM çok mutlu oldu. Biz iki yılda bu birimin dönem başkanlığını yapacağız.

Aday listeleri bugün belli olacak. Sizi yine İzmir adayı olarak mı göreceğiz?

Bilmiyorum şunu söyledim zaten bizim 3 yer düşünülüyordu. İzmir, İstanbul Afyonkarahisar. Vatandaşlarımız sağ olsun İzmir'den talep var. Afyonkarahisar'dan heyetler gelmiş biz bakanımızı Afyon'dan istiyoruz diye. Fark etmiyor zaten en çok hizmet eden her yerde eserim olan birisiyim. Merak etmesinler ta Mardin'den bile talep geldi. Her yerden bir talep var Allah nasip ederse bu can bu tende oldukça bu millet için gece gündüz çalışacağız. Dünya çapında bir tecrübemiz var Afrika'ya Balkanlar'a dahi yardım ediyoruz. Seçimler de Türkiye için hayırlı olsun diyorum. Her şey millet için her şey Türkiye için.

NTV

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)