adscode
adscode

Buğday Derneği ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden 'Ekolojik Sosyal Girişimcilik Yaz Okulu'

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ve İstanbul Bilgi Üniversitesi, 11-17 Ağustos tarihlerinde derneğin Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi'nde “Ekolojik Sosyal Girişimcilik” başlıklı bir yaz okulu düzenliyor.…

Buğday Derneği ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden 'Ekolojik Sosyal Girişimcilik Yaz Okulu'
Üniversite
Buğday Derneği ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin, 11-17 Ağustos tarihlerinde Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi'nde düzenleyeceği yaz okulu “Ekolojik Sosyal Girişimcilik” başlığını taşıyor.  “Ekonomi, Tarım, Turizm ve İnsan Yerleşimlerinde Ekolojik Yaklaşımlar Üzerine” alt başlığını taşıyan dersin koordinatörlüğü İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Alper Akyüz ve Buğday Ekolojik Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Güneşin Aydemir tarafından yürütülüyor.
Dersi tamamlayan öğrencilerin insan etkinliklerinin ve gezegenin temel sorunları ile arasındaki bağlantıların farkına varabilmeleri, sosyal sorumluluk ve sosyal girişimcilik kavram ve eylemleri hakkında derinlemesine, somut ve eleştirel bir bilgi temeli geliştirmeleri, ekolojik yaşam pratikleri geliştiren kişi, kurum ve çalışmalar hakkında birinci elden bilgi edinmeleri ve bütüncül bir bakış açısıyla kendi yaşamlarında ve çalıştıkları / çalışacakları alanda yaşamın bütünü için fark yaratma yollarını araştırabilmeleri amaçlanıyor.
Bugün, gezegenimizin yüz yüze kaldığı sorunları bir ağacın dallarına yerleştirseydik eğer, ağacımızın köklerinde kopukluklar bulurduk muhtemelen. Açlık, gıda krizi, iklim değişikliği, biyolojik çeşitliliğin yok olması, habitat kaybı, kirlilik, doğal kaynakların paylaşımından doğan savaşlar, kırsalın insansızlaşması, kentlerin kalabalıklaşması, eşitlik sorunları, haklara dair tartışmalar, ekonomik darboğazlar, adil olmayan paylaşımlar. Bugün karşımıza sorun olarak çıkan her ne varsa temelinde yatan, insanoğlunun doğa ve doğal süreçlerle olan bağını koparmış olmasından kaynaklanıyor. Doğa, insana kendini nasıl doyuracağından, nasıl tedavi edeceğine; barınağını nasıl inşa edeceğinden, üretimini nasıl değere dönüştüreceğine; bireyler arasındaki paylaşımların ne şekilde düzenleneceğinden, nasıl eğlenip üzüleceğine kadar yaşamın her alanında ilham kaynağı olmuştur. Doğa ile bağımızı tazelemeden, onu yeniden anlamadan yaşam için fark yaratan bireyler haline gelebilmemiz mümkün görünmüyor.
Her ne iş yapıyor olursak olalım, hangi okulda hangi meslek için eğitim alıyorsak alalım, bu temel soruna çözüm üreten bireyler haline gelebiliriz. Yaşamla ilişkimizde ufak bir değişiklik yaparak, etrafımızda olan bitenin büyük resimdeki yerini algılayarak dünyayı hem kendimiz hem de gelecek nesiller için yaşanabilir bir mekân haline getirmek mümkün. Ekolojik Sosyal Girişimcilik, bu amaç için herkesin kendi yetenek ve deneyimiyle çalışması, kendi koşulları içinde elinden gelenin en iyisini yapabilmesi için yeni bir bakış açısı veriyor.
Ders Konuları
Sürdürülebilirlik, ekoloji ve ekonomi, doğa koruma ve ekoloji hareketleri, ekolojik tarım, yenilenebilir enerji sistemleri, sürdürülebilir insan yerleşimleri, ekolojik turizm...
Nasıl Yapılacak?
Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrencilerin insan etkinliklerinin ve gezegenin temel sorunları ile arasındaki bağlantıların farkına varabilmeleri, sosyal sorumluluk ve sosyal girişimcilik kavram ve eylemleri hakkında derinlemesine, somut ve eleştirel bir bilgi temeli geliştirmeleri, ekolojik yaşam pratikleri geliştiren kişi, kurum ve çalışmalar hakkında birinci elden bilgi edinmeleri ve bütüncül bir bakış açısıyla kendi yaşamlarında ve çalıştıkları / çalışacakları alanda yaşamın bütünü için fark yaratma yolarını araştırabilmeleri amaçlanıyor.
Bu amaca uygun olarak program derslerin verileceği Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi’nin (Çanakkale Küçükkuyu) bulunduğu Kaz Dağları yöresindeki uygulamalı örnekler üzerinden inceleme gezileri, tartışma oturumları, tartışma ve rol oyunları, çeşitli alıştırmalar, belgesel filmler ve zanaat ustaları ile uygulamalı programların (sabun yapımı vb.) dünya sistemine küresel ve bütüncül bir bakış ve diğer kuramsal analizler ve politika önerileri çerçevesinde ele alınması yöntemini izleyecek.

*****

Ders 7 gün içinde toplam yaklaşık 36 saat ders/sunum ve 5 saat ders dışı uygulamadan oluşuyor ve derse en az %70 devam zorunluluğu bulunuyor. Dersin değerlendirmesi deneyimlerin öğrenciler tarafından yeniden gözden geçirileceği etkinlik izlenim ve raporları, küçük sınavlar, proje önerisi çalışması ve aktif katılım üzerinden yapılacak.
Dersler Türkçe, önerilen kaynaklar Türkçe ve İngilizce’dir.
Öğretim Kadrosu
Program çerçevesinde dersler bu alanda çalışma yürüten farklı üniversitelerden öğretim üyeleri, pratik çalışmaları yürüten kişiler ve ziyaret edilen uygulama hakkında bilgi verecek yöre sakinleri tarafından yürütülecek. Dersin koordinatörlüğü İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Alper Akyüz ve Buğday Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Güneşin Aydemir tarafından yürütülüyor.
Pratik Bilgiler
- İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından belirlenen Yaz Okulu ders fiyatları KDV dahil 1782 TL’dir ve ödeme İstanbul Bilgi Üniversitesi’ne yapılacak. GE280 dersi için bu fiyata Dedetepe Çiftliği’nde 7 gün konaklama ve yemek de dahil. Ders ödemesi yapmayacak burslu öğrencilerden ise 490 TL (KDV Dahil) konaklama ve yemek ücreti alınacak.
- Ders Buğday Ekolojik Yaşam Derneğinin Çanakkale’nin Küçükkuyu ilçesi Adatepebaşı köyünde bulunan Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi’nde (www.camtepe.org) gerçekleşecek ve çevredeki köy, çiftlik ve işletmelere yapılacak ziyaretlerle desteklenecek. 
- Konaklama Çamtepe’ye 6 km, Küçükkuyu merkezine ise 7 km mesafedeki bir TaTuTa çiftliği olan Dedetepe Çiftliği’nde (www.dedetepe.org) gerçekleşecek. Dedetepe Çiftliği, ekolojik yaşam pratiklerini hayata geçirmeye çalışan, doğal ortam içinde kurulmuş bir çiftlik. Konaklamalar, bungalow benzeri tahta kulübeler ve geleneksel Moğol çadırları içinde gerçekleşecek. Katılımcıların odaları başkalarıyla paylaşmaları da gerekecek. 
- Çiftlik alternatif ve yenilenebilir enerji kaynakları olan rüzgâr ve güneş enerjisinden elektrik üretiyor. Bu nedenle katılımcılar elektrik kullanımı konusunda dikkatli olmayı da deneyimleyecekler. Kısıtlı elektrik ve ekolojik kaygılar nedeniyle çiftlikte klima, buzdolabı gibi aletler kullanılmıyor. 
- Tuvalet ve duşlar ortak kullanım için tasarlanmış. Duşlarda güneş enerjisi yardımı ile sıcak su sağlanıyor.
- Çiftlikte internet olanağı bulunuyor.
- Çiftlikte sunulan yemekler vejetaryendir. 
- Ders saatleri dışında Küçükkuyu sahilinde ve/veya yakındaki Mıhlı Çayı’nda serinlemek mümkün olduğundan mayo ve doğa yürüyüşleri için uygun kıyafet ve ayakkabı bulundurulması önerilir.
- Dersten bir gün önce Küçükkuyu’ya ve ders bitimi akşamı ya da ertesi günü Küçükkuyu’dan ulaşım öğrencilerin kendi sorumluluğundadır. Ders mekânlarına ve ihtiyaçlar için Küçükkuyu merkeze toplu ulaşım sağlanacak.
İletişim ve Başvuru
Derse kayıt için koordinatör öğretim üyesinin onayı gerekiyor. 
(Alper Akyüz’le bağlantıya geçmek için alper.akyuz@bilgi.edu.tr, 212 3115404). 
-Derse İstanbul Bilgi Üniversitesi dışından üniversite öğrencileri de kayıt yaptırabilir. Ders kredisinin geçerli sayılabilmesi için bu öğrencilerin bölümlerinden onay alması gerekiyor.
-Ders İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesinde Rektörlük ve Sivil Toplum Çalışmaları Merkezi desteğiyle ve Buğday Ekolojik Yaşam Derneği ile ortak olarak genel seçmeli (General Elective) bir ders olarak açılıyor.
egitimajansi.com

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)