adscode
adscode

CHP’li Dudu'dan LYS için soru önergesi!

CHP’li Avukat Mevlüt Dudu, LYS'nin İskenderun’da yapılmamasına tepki göstererek konu hakkında meclise soru önergesi sundu.

CHP’li Dudu'dan LYS için soru önergesi!
Sınavlar
Hatay'ın İskenderun ilçesinde yaşayan Ersoy Koçak'ın "Eğitim Ajansı"na ulaşarak LYS'ye ilçeden katılan adayların il merkezine gitmek için ne kadar zorlandıklarını ve durumu anlatmak istediği Hatay milletvekillerinin konuyla ilgilenmediğini bildirmişti. Biz de bu konuyu gündeme taşımış; 06.05.2016 tarihli ve "Onbinlerce LYS adayını etkileyen konu milletvekillerini neden ilgilendirmiyor?" başlıklı haber ile 09.05.2016 tarihli ve "Milletvekilleri ilgilenmemişti ama ÖSYM ilgisiz kalmadı! Artık o ilçede..." başlıklı yazı ile gelişmeleri sizlerle paylaşmıştık.

Tüm bunların üzerine HATAY CHP Milletvekili Mevlüt DUDU konu ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle meclise soru önergesi sundu. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Avukat Mevlüt Dudu, üniversite adaylarının girdiği Lisans Yerleştirme Sınavlarının İskenderun’da yapılmamasına tepki göstererek konu hakkında meclise soru önergesi sundu.

İskenderun’un yaklaşık 250 bin nüfusuyla Türkiye’nin 16 ilinden daha büyük bir ilçe olduğunu kaydeden Milletvekili Dudu, İskenderun’da sınavlar konusunda çelişkili ve tutarsız bir devlet yaklaşımı izlendiğini savundu. Açık Öğretim Sınavları ve Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) yapıldığı İskenderun’da, üniversite adaylarının girdiği Lisans Yerleştirme Sınavlarının (LYS) yapılmamasına anlam veremediğini kaydeden Vekil Dudu; “Her yıl yaklaşık 1 milyon öğrencinin girdiği ve tüm geleceklerinin belirlendiği LYS’nin, İskenderun’da yapılamaması hem öğrencileri hem de velileri olumsuz yönde etkilemektedir. LYS sadece il merkezinde yapıldığı için veli ve öğrenciler için büyük bir külfet ortaya çıkmaktadır. Ailelerin sınav günü bir sıkıntı yaşamamak için sınav merkezini bir gün önce görmek zorunda olması da dikkate alındığında; geleceklerini etkileyen bir sınav için yaşadıkları sıkıntı rahatça anlaşılabilecektir. Erzin, Dörtyol, Payas ve Arsuz ilçelerinde yaşayan öğrenciler de İskenderun’da LYS yapılması halinde kilometrelerce uzaklıktaki Antakya’ya gitmekten kurtulacaktır. Aileler, sınav için ya bir gün önce Antakya’ya giderek, burada konaklamak ya da sabah çok erken saatlerde yola çıkarak İskenderun’dan Hatay Merkez’e gitmek zorunda kalmaktadır. Sınav stresi yaşayan öğrenciler için yeni bir yük oluşturan bu durum, fırsat eşitliği ilkesine de aykırıdır” dedi.

Milletvekili Dudu, konu ile ilgili olarak, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle meclise soru önergesi sundu. Dudu, önergede Bakan Yılmaz’a şu soruları yöneltti;

“-Hatay’ın İskenderun İlçesi’nde Açık Öğretim Sınavları ve YGS yapılmasına karşın LYS yapılmamasının özel bir nedeni var mıdır?

-İskenderun 250 bin nüfusu ve çevresinde yaşayanlarla 400 bin nüfusu kapsamaktadır. Türkiye’nin 16 ilinden daha büyük bir ilçe olduğu halde neden burada LYS Sınav Merkezi açılmamaktadır?

-İskenderun İlçesi’nde LYS Sınav Merkezi açılması için bir çalışma düşünülmekte midir?

-Türkiye genelinde LYS Sınav Merkezleri hangi kriterlere göre açılmaktadır? LYS’nin sadece illerde yapılması, nüfus kriterine uygun mudur?”

İskenderun Gazetesi

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)