adscode
adscode

En iyi geleceği hangi liseler sağlıyor?

Ortaöğretim kurumlarına giriş sınavı yani SBS sonuçları, her an açıklanabilir...

En iyi geleceği hangi liseler sağlıyor?
AG Blog

Bir milyondan fazla öğrenci bu sınavda elde ettikleri puana göre, fen ve anadolu liselerine ya da özel Türk ve yabancı okullardan birisine girmek için yarışacak. Üniversite yerine, bir an önce hayata atılmayı düşünenler ise şanslarını meslek liselerinde deneyecekler..

Peki doğru lise hangisi? Başarılı ve mutlu bir gelecek için hangi liseye öncelik verilmeli?  Bir milyondan fazla ailenin önümüzdeki günlerde cevabını arayacakları en önemli soru bu olacak.İsterseniz gelin bu cevabı hep birlikte arayalım:

 

Fen liseleri

 

Fen liseleri üniversiteye girişte en başarılı okullar. Ama tıp ve mühendisliği düşünenler için doğru bir adres. Sınav başarıları yüksek ancak sosyal bilimlere ve sosyal hayata biraz uzaklar. Ama yine de ille de üniversite diyenler için ilk sırada düşünülmesi gereken okullar. Örneğin geçen devlet fen liselerinden mezun 7 bin 470 adaydan  4 bin 669’u, 4 yıl ve üzeri fakültelere girdiler. Özel fen liselerinden mezun 3 bin 229 adaydan da 2 bin 203’ü benzer başarı gösterdiler.

 

Anadolu liseleri

 

Yabancı dille eğitim yapıyor diye tercih ediliyor. Ama neredeyse yüzde 99’unda yabancı dille eğitime son verildi. Yüzde 70’ten fazlasının da iyi bir yabancı dil eğitimi verdiği söylenemez. Ama her şeye rağmen yine de bulundukları kentlerin en iyi okulları arasında yer alıyorlar. Bu yüzden de hâlâ tercih nedeni. Geçen yıl, birinci yerleştirmede, sınava giren 156 bin 532 adaydan 90 bin 608’i lisans bölümlerini kazandı. Tabela anadolu liselerinin sayısı o kadar çok arttı ki dikkatli olmak gerekir.

 

Kolejler

 

Sayıları her geçen gün artıyor. Ama çok azı dışında kontenjanlarını dolduran yok gibi. Ücretleri çok yüksek ve veliler ödedikleri paranın karşılığını aldığına inanmıyor. Bu yüzden de sektör çok yavaş büyüyor. Başarı oranları okuldan okula değişiyor. Çok başarı olanlar da var. O kadar para boşa mı gitti dedirtenler de var. Geçen yıl bu okullardan mezun olan 26 bin 632 adaydan 15 bin 91’i 4 yıllık fakülteleri kazandı. Yabancı dil konusunda ise kim ne diyorsa, abartı söz konusu.

 

Yabancı kolejler

 

Yabancı dil konusunda en iddialı olan onlar. Üniversite başarısı, okuldan okula değişiyor ve çok yüksek değil. Ama pek çoğunun hedefinde zaten yabancı üniversiteler var. Çok fazla öğrenci almıyorlar. Parası ve yurtdışı hedefi olanlar için düşünülmesi gereken alternatiflerin başında geliyor.

 

Klasik liseler

 

Önümüzdeki yıldan itibaren tarihe karışıyorlar. Ya anadolu liseleri olacaklar ya da meslek lisesi. Diğer okullara giremeyen ya da yakın okul arayanlar için önemli bir alternatifti. Diğer liselere giremeyenler şimdi nereye gidecek? Uygulamada çok sorunlar çıkarsa şaşırmamak gerekir. Onları da arayacağız. Geçen yıl, bu lise mezunlarından 806 bin 455’inden sadece 161 bin 710’u 4 yıllık fakülteleri kazanabildi.

 

Meslek liseleri

 

Kimilerine göre amele okulu kimilerine göre de amele koleji ama hâlâ ilgi odağı. Özellikle de anadolu meslek liseleri. Bir an önce hayata atılmak ve bir mesleğim olsun diyenler için cazibe merkezi. Katsayı krizinin çözülmesinden sonra üniversite yolu da açıldı. Ama ona rağmen başarı öğrencilerin öncelikleri arasında bulunmuyor. Geçen yıl 162 bin endüstri meslek lisesi mezunundan 3 bin 591’i, 93 bin ticaret meslek lisesi mezunundan 2 bin 483’ü, 108 bin kız meslek lisesi mezunundan 3 bin 246’sı ancak 4 yıllık lisans bölümlerine girebildi.

 

İmam hatip liseleri

 

İslami kolej olarak hâlâ tercih nedeni. Sayıları giderek artıyor. Katsayı nedeniyle azalan talep, artma eğilimi gösterse de üniversite başarılarının sorgulanır olması, iddialı öğrencilere diğer okulları da düşündürüyor. Geçen yıl, sınava giren 68 bin imam hatipliden 10 bin 813’ü 4 yıl ve üzeri fakültelere yerleşti.

 

Puana göre okul

 

SBS sonuçları bugün yarın açıklanabilir. İşte ondan sonra, eldeki puana göre okul seçme dönemi başlıyor. MEB, önceki yıllarda kayıt süresince çok büyük hatalar yaptı. Özellikle de son kayıt dönemlerinde. Umarız bu yıl daha adil bir kayıt süreci izler...

Kayıt maratonu ile ilgili tüm ayrıntıları Milliyet’te ve gün içerisindeki gelişmeleri de egitimajansi.com’da takip edebilirsiniz...

 

Özetin özeti: Milyonlarca öğrenci ve velinin gözü kulağı, her şeyden önemlisi de birikimlerimiz çerçevesinde rehberi olmaya devam edeceğiz...

 

 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)