adscode
adscode

Fizik öğretmenleri ne istiyor?

Atama bekleyen fizik öğretmenleri: "Yüzdelik hesapla tüm branşlar içinde Fizik Öğretmenliğinin atama kontenjanı %0,57 oranındadır."

Fizik öğretmenleri ne istiyor?
Öğretmen
Güncelleme : 01-Feb-24 17:33

Eğitim Ajansı'na ulaşan atama bekleyen fizik öğretmenleri sorunlarını ve taleplerini sıraladı:

2002-2022 yıllarında ulaşabildiğimiz kadarıyla 20 yılda yaklaşık 965,000 öğretmen ataması gerçekleştirilmiş ve toplamda 5.229 Fizik Öğretmeni atanmıştır. Yüzdelik hesapla tüm branşlar içinde Fizik Öğretmenliğinin atama kontenjanı %0,57 oranındadır.

- Yıllarca yapılan alım sayısının azlığı nedeniyle çoğu meslektaşımız ya iş değiştirdi ya başka bölüm okudu ya da özel sektörde kurs veya kolejlerde çalışmak zorunda kaldı.
- Atama kontenjanı çok olan bölümlerde yığılmalar oluşunca o branş öğretmenlerimizin talepleri daha çok duyulmakta, Fizik Öğretmenlerimizin sayısı az olduğu için taleplerini duyuramamaktadır.
- Kadrolu Fizik Öğretmeninin birden fazla okulda görevlendirilmesi, ders saatlerinin Anadolu ve Fen liselerinde az sayıda olması, ücretli öğretmen sayısının fazla olması ve farklı branşlardan kadrolu öğretmenlerin Fizik derslerine girmesi veya görevlendirilmesi nedenleriyle ihtiyaç dahilinde var olan kadrolara yerleşememekteyiz.
- Fen Lisesi öğrencisi ile İmam Hatip ya da Meslek Lisesi öğrencisinden girdikleri sınavlarda aynı Fizik başarısını bekliyorsak, Lise adı ayırmaksızın tüm liselerde Fizik ders saatleri arttırılmalı, Uygulama (Laboratuvar) dersleri eklenmeli ve zorunlu olmalıdır.
- Fizik Öğretmenleri, hayatın kendisi olan Fizik dersinin yanında, Astronomi ve Uzay Bilimleri dersiyle de öğrencilerinin yüzünü gökyüzüne çeviriyor. Bu nedenle yüzünü Uzay Çağına dönen Türkiye sırtını Fizik Öğretmenlerine dönmemelidir.

- KPSS 2023 sınavına en düşük katılım sağlayan branşlardan biri de Fizik olmuştur. Sadece 5240 Fizik Öğretmenimizin sınava girmiş bulunmaktadır.

- Öğrenciler üniversiteye girişte artık Fizik bölümünü tercih etmemektedir.

Tercih edilmiyor

Bunun en büyük sebebi;

1- Fizik Bölümüne yeterince değer verilmemesi
2- Atama kontenjanlarının çok az olması gibi nedenlerle Fizik bölümü yok olma
tehlikesi içindedir.
3- Alanında uzman olmayan kişiler tarafından öğretilmeye çalışılan Fizik dersine karşı öğrenciler ön yargıyla yaklaşmaktadır.

- Fizik Öğretmenleri 2023 KPSS 45.000 lik atamada yüzde 1,7 oranıyla 787 kişilik kontenjan alabilmiştir.
- Fizik Bölümünü tercih eden öğrenci sayısı çok az, bir de mezun olabilen kişi sayısı daha da az. Bu nedenlerle KPSSye en az katılım sağlayan branş Fizik olmuştur.
- 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. Yılına rekor sayıda atama olacak şekilde Fizik Öğretmenleri olarak en az 3000 atama kontenjanı alacağımız bir müjde beklentisi içindeyiz.
- Bölümümüz tercih edilmesi en cesur, mezun olması çok zor, atama oranı çok düşük olup gelecekte ülkemize fayda sağlayacak Fizik Öğretmeni bulma konusunda sıkıntı yaşanabileceğini göstermektedir.

Dileğimiz şudur ki:

1- Ücretli Öğretmenlik adı altında Fizik alan mezunu olmayan ya da ders saati tamamlama adı altında diğer branşlardan olan öğretmenlerimize kadrolarımız emanet edilmeye devam edilmemelidir.

2- O kadrolar KPSS'ye girip yüksek puanlarla kontenjan verilmediği için yıllarını masa başında geçiren Fizik Öğretmenlerinin hakkıdır.
3- Yaşlarımız 30-50 arasında oldu. Özel sektörde çalışmak değil devletimize hizmet etmek istiyoruz."

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)