adscode
adscode

Haraç gibi harca ve sosyal medyaya veto

​İktidar, tam da seçimler öncesinde, harçlar konusunda, kendi kendini zora soktu. Öğrencileri ayağa kaldırdı. Muhalefetin eline koz verdi. Neyse ki bu kaos uzun sürmedi.

Haraç gibi harca ve sosyal medyaya veto
Milliyet Diyalog

YÖK, dün, üniversitelere bir yazı göndererek, öğrenimini süresinde bitiremeyen öğrencilerden ücret alımının, şubat sonuna kadar ertelenmesini istedi. Yani, “haraç gibi harç” uygulaması şimdilik rafa kaldırıldı. İşte özeti:

“Bilindiği üzere öğrenim ücreti ve katkı payları ile ilgili işlemler Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca değil, ilgili mevzuat çerçevesinde kanun ile düzenlenmektedir. Yükseköğretim Kurulu olarak yasa hükmünün dışına çıkarak düzenleme yapabilmemiz ve karar alabilmemiz mümkün değildir. Bununla birlikte Başbakanlıkça bir çalışma başlatıldığı için, yükseköğretim kurumlarını program sürelerinde bitiremeyen öğrencilerden ücret alımının şubat ayı sonuna kadar ertelenmesine ilişkin üniversitelerimize bugün bir yazı gönderilmiştir. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından, konu ile ilgili yapmış olduğunuz haberlerde bu hususu dikkate almanızı önemle rica ederiz.”

Yetki kimde?

Üniversiteler, günlerdir “haraç gibi harçlar”ı konuşuyor.

Öğrenciyi tahrik için bundan daha çarpıcı bir provokasyon olamazdı.

Peki katlanarak artan bu yeni sistemi kim getirdi?

YÖK mü, MEB mi, yoksa Hükümet mi?..

Yasaya göre üniversite harçlarını belirleme yetkisi, YÖK’ün tavsiyesi ile Bakanlar Kurulu’nda.

Yani YÖK, her fakülte için bir miktar öneriyor, hükümet de bu öneriyi ya olduğu gibi ya da değiştirerek kabul ediyordu.

Hatta geçen yıl, ikinci öğretim hariç, örgün öğretimdeki harçlar hükümet tarafından tümüyle kaldırılmıştı.

Peki, şimdi ne oldu da ortalık birdenbire toz duman oldu?

Belli ki iktidar, bu konuda ne olup bittiğinin fazlasıyla farkında değil.

YÖK, bu bizim işimiz değil, biz ne söylenirse onu yaparız diyor, MEB her şeyden bihaber, iktidar yani Başbakan ise kendi adına yapılanları anlamaya çalışıyor.

İşte bu yüzden Başbakan Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanı Avcı ve YÖK Başkanı Saraç’la görüşerek, ilgililere çözün bu işi talimatı verdi.

Bakalım, sorun nasıl çözülecek?

Ortada birbiriyle çelişen kararlar var. Uzatmalı öğrencilerin katlamalı harçları, tümüyle mi kaldırılacak yoksa yeni bir uygulamaya mı gidilecek? Hep birlikte göreceğiz.

Sosyal medya!!!

 Sosyal medyadan uzun süre uzak durdum. Çünkü başı sonu olmayan bir okyanus gibi. Ama dışında da kalamıyorsunuz. Çünkü özellikle gençler zamanın önemli bir bölümünü orada geçiriyor. Ayrıca geleneksel medyadan da çok daha hızlı...

Kendimi ifade ettiğim çok sayıda kanal var. Örneğin Milliyet, örneğin Kanal D, örneğin Eğitim Ajansı. Ama yine de sosyal medyada olmanız gerekiyor. Daha da önemlisi, siz yoksanız, birileri kafalarına göre, o boşluğu dolduruyor.

Daha önce, bana hiç haber verilmeden açılmış dershaneler, internet siteleri, bloklar duymuştum ama Twitter ve Facebook’takileri görünce şoke oldum.

Ciddiye almıyordum ama öyle garip bir hal almaya başladı ki hukuki yollara başvurmak zorunda kaldık. Çünkü birileri sizin adınıza oralarda ahkâm kesiyor ve birileri de onları ciddiye alıyor. Bu yüzden aşağıdaki adresler dışındaki hesapların benimle bir alakası olmadığını özellikle hatırlatmak isterim.

Twitter: https://twitter.com/AbbasGucluTR_
Facebook: https://www.facebook.com/abbasguclutr
Eğitim Ajansı Facebook: https://www.facebook.com/egitimajansicom
Eğitim Ajansı Twitter: https://twitter.com/egitimajansi
Genç Bakış Facebook: https://www.facebook.com/abbasguclugencbakis
Genç Bakış Twitter: https://twitter.com/gencbakiskanald


Yazının devamı için tıklayınız !

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)