adscode
adscode

Klavye Testiyle Parkinson Tanısı

​Popular Science’da yayınlanan bir makaleye göre MIT’deki araştırmacılar klavyede yazı yazmak gibi günlük alışkanlıkların farklı bir amaçla daha kullanılabileceğini fark etti.

Klavye Testiyle Parkinson Tanısı
Bilim Teknoloji
 MIT araştırmacıları bu kapsamda, Parkinson hastalığını fark etmeye yardımcı olmak üzere klavye kullanan kişinin klavye tuşlarına basma hızını  ölçebilen bir yazılım geliştirdi.

Bir kelimeyi yazmak için beyin omurilikten sinirlere sinyal göndererek parmakların hareket etmesini sağlar. Eğer merkezi sinir sistemi doğru bir şekilde çalışıyorsa, klavyede yazı yazarken olabildiğince sabit bir hızda tuşlara basılır. Ancak uykuyu yeterince almama ve Parkinson benzeri merkezi sinir sistemini etkileyen bazı rahatsızlıklar gibi çeşitli durumlar beyinden parmaklara sinyal gönderme hızını yavaşlatabilir. MIT araştırmacılarının bu temele dayanan çalışmasının ilk versiyonunda, klavye kullanıcısının uykusuz ya da tam anlamıyla dinlenmiş olup olmadığını gösteren tuşa basma davranışları araştırıldı.  Araştırmacılar gönüllülerin tuşa basma zamanlamasını ölçen bir tarayıcı eklentisi oluşturdular ve uykulu insanların yazma hızlarında çok daha yüksek değişimlerin gözlendiğini keşfettiler. Benzer sonuçlar Parkinson hastalarıyla yapılan bir testte de gözlemlendi. Parkinson hastası 21 kişinin tuşa basma hızlarının 15 sağlıklı gönüllüye göre daha büyük hız değişiklikleri gösterdiği görüldü.

Araştırmacıların halihazırda geliştirdikleri algoritma henüz Parkinson hastalarını uykusunu yeterince alamamış kişilerden net olarak ayırt edecek hassasiyette değil ancak denemeler sonrasında sonuçların daha net olacağı öngörülüyor. Araştırmacılar daha büyük gönüllü gruplarıyla bir çalışma yürütmeyi planlıyor ve bu yazma testinin sonuçta Parkinson’un erken tanısına yardımcı olacağını ve Parkinson’u romatoid artrid gibi kişinin motor becerilerini benzer şekilde etkileyen diğer koşullardan ayırt etmeyi kolaylaştıracağını umuyor.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)