adscode
adscode

Kolejlere Giriş ve Burslu Öğrenci Dayatması!

Özel okullarla ilgili başvuru koşulları şekillenmeye başladı. Ama çok daha önemlisi, burslu öğrencilere yönelik olanı...

Kolejlere Giriş ve Burslu Öğrenci Dayatması!
Günün Yazısı
Özel okullarla ilgili başvuru koşulları şekillenmeye başladı. Ama çok daha önemlisi, burslu öğrencilere yönelik olanı. İlk yüzde 5’e girme koşulu getirildi. Yüzde 1,2 de olabilirdi. Bu noktada asıl tartışılması gereken aradaki puan makası! Yüzde 5’lik dilimdeki burslu öğrenciyi, 50’lik dilimdeki öğrenciyle aynı sınıfta bulundurmak ne kadar doğru?
 
MEB özel kolejleri öğrenci alma konusunda serbest bıraktı. Burs konusunda yüzde 5’lik dilime girme şartı getirdi.
Gelin isterseniz önce kurallara bir göz atalım:
. Özel okullar, TEOG sisteminde yapılan merkezi sistem ortak sınavlarındaki derslerin tümünü veya bazılarını esas alarak bakanlık tarafından onaylanmış yönetmeliklerine göre öğrenci alabilecekler
. Yüzde 100 burslu okutulacak öğrenciler, Bakanlıkça puan üstünlüğü esasına göre yüzde 5'lik dilimden seçilecek.
. Yerel şartları dolayısıyla, Türkiye genelindeki ilk yüzde 5'lik dilimden öğrenci alamayan özel okullar, tam bursluluğa karşılık gelen boş kontenjanlarını il genelindeki ilk yüzde 5'lik dilimden karşılayabilecekler.
. Özel okullarda öğrenimi süresince burslu olarak okutulacak öğrenci, başarısı devam ettiği sürece bu haktan yararlandırılacak. Herhangi bir şekilde kurumdan ayrılan burslu öğrencilerden öğrenim gördüğü süre için ücret talep edilmeyecek.
 
Şimdi de gelin alınan kararları tek tek irdeleyelim:
 
. Görünen o ki özel okullar geçen yıl olduğu gibi yine okul başarı puanı ve bazı dersleri saf dışı bırakacak. İyisi, kötüsü tartışılır!. Yarın, Anadolu ya da fen liselerine geçişte ne olacak?..
. Büyük şehirlerdeki iddialı okullar ve fen liseleri dışındaki okullarda yüzde 5’lik dilime girmiş öğrenci sayısı çok az. Burslu öğrenciler o okullarda harcanmazlar mı?  Bedava okuyacağız derken, kapasitelerinin altındaki bir sınıfta okumak zorunda kalmaları onları, geriletmez mi? Hele ki, küçük kentlerde!..
. Son madde öğrenciyi koruyucu nitelikte ama okulları tedirgin edebilir. En azından son sınıfta parayla  iyi öğrencilerin transfer edilmelerinin önüne geçilebilinir!..

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)