adscode
adscode

Köy çocuklarının hayal kafesi

Bayburt'ta görev yapan öğretmen Emre Özel, köy çocuklarının hayallerini gerçek kılmak için anlamlı bir projeyi hayata geçirdi ve 'Kıraat Cafe'yi açtı. 'Paranın geçmediği tek kafe' sloganıyla oluşturulan…

Köy çocuklarının hayal kafesi
Eğitim
Burası İstanbul, Ankara veya İzmir'de çocuklar için hazırlanmış bir faaliyet merkezi değil. Burası Doğu'daki bir köyde çocuklar için kurulan hayal merkezi. Hatta zor şartlarda eğitim alabilen çocuklar için hayallerin gerçeğe dönüşebileceğini gösteren bir 'kıraathane'. Bayburt'un Demirözü ilçesi Beşpınar köyünde 6 yıldır görev yapan fen bilgisi öğretmeni Emre Özel, hem kendi öğrencileri hem de gelmek isteyen her çocuk için köyde bir hayal kafesi oluşturmuş.

'Köyde çocuklar için daha farklı ne yapabilirim' sorusu Özel'e böyle bir projeyi gerçekleştirme fikrini getirmiş. Bu fikri Osmanlı Dönemi'ndeki kıraathanelerden alan Özel, rengarenk eşyalar ile geleneksel köy motiflerini birleştirmiş. Sedirli ve armut koltuklarla dekore ettiği kıraathanede para kesinlikle geçmiyor. Kafenin müşterileri olan çocukların kafeye girmek için tek yapmaları gereken şey ise 20 sayfa kitap okumak.

Bu kafede sadece kitap okunmuyor. Çocuklar kendi robotlarını yapıyor, resim çiziyor, deney yapıyor ve zeka oyunları oynuyor. Öğrencilerin doğru meslek seçimi için haftanın belli günleri farklı meslek gruplarından yetişkinler de kafeye davet ediliyor. Böylece öğrenciler sohbet ederek mesleğin inceliklerini öğrenme imkanı buluyor. Özel, köydeki öğrencilerin sinema salonu eksikliğini de kafede gidermiş. Bir projeksiyon ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın sunduğu filmleri izletiyor. Hem de sinema atmosferinde patlamış mısırlarla. Kıraat Cafe'de belli günlerde öğrencilerle birlikte veliler de etkinliklere katılıp eğlenceli vakitler geçiriyor.

ÖĞRENCİLER ÇOK İLGİLİ

Kafenin inşaatını maddi-manevi kendi imkanlarıyla yaptığını belirten öğretmen Emre Özel, yer döşemesini dahil kendi eliyle yaptığını söylüyor. Özel "O kadar çok ilgi var ki akın akın geliyor. Taşımalı eğitim sistemiyle gelen öğrenciler bile akşamları gelemeyeceği için üzülüyor" diyor.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)