adscode
adscode

LYS ezber bozdu!

Bu yılın LYS sonuçları adayları adeta şok etti.

LYS ezber bozdu!
Milliyet Diyalog
Net sayısı ve puanlar geçen yılla kıyaslandığında, on binlerce sıra gerileyen adaylar var.
Örneğin geçen yıl 400 puan alan bir öğrenci, geçen yıl 250 bininci sırada yer alırken, bu yıl 300 bininci sıraya geriledi.


Bu yüzden tercih sıralamalarını neye göre yapacakları konusunda kafalar karmakarışık hale geldi...

Bazı puan türlerinin birleşmesi ya da bazı fakültelerin farklı puan türlerine yönelmesi de, geçen yıla ait puan ve yüzdelik dilimlerin önemini azalttı.

Peki, böyle bir durumda tercih sıralaması neye göre yapılacak?

Puana göre mi bir sıralama yapılacak yoksa yüzdelik dileme göre mi?..

Tercih sıralaması?

Tercih sıralamasının nasıl yapılacağına girmeden önce, isterseniz gelin yerleştirmenin, nasıl gerçekleştiğine bir göz atalım.

* Kılavuzda yer alan puan ve yüzdelik dilimler bir önceki yıla aittir ve sadece fikir edinilsin diye verilmiştir. Yani bu yıl da aynı olması mümkün değil.

- Her yılın puanı, o yılki yerleştirmeler yapıldıktan sonra belli olur. 2016 puanları da ağustosta yapılacak yerleştirme sonunda ortaya çıkacak.

- Taban puanlar ilgili fakültelere olan talebe göre yükseliyor ya da azalıyor. Tıpkı borsada olduğu gibi. Örneğin bir fakülteye 100 öğrenci alınıyorsa, 100. öğrencinin puanı bu yılın taban puanı, sırası da bu yıl o fakülteye alınan son öğrenicinin sırası oluyor.

- Puanlar, adayların ilgili fakültelere olan tercihine göre değişiyor. Örneğin yüksek puanlı öğrencilerin seçtiği fakültenin taban puanı yükseliyor, düşük puanlıların hücum ettiği fakültelerin puanı ise düşüyor. Puan ve sıraların, tercih eden sayısıyla hiçbir ilgisi yok. Örneğin bir fakülteyi 5 bin kişi tercih etmesine rağmen, taban puanı 50 bin kişinin tercih ettiği bir fakülteden daha yüksek olabiliyor!

- Bu yıl sorular geçen yıla göre daha zordu. Bu yüzden geçen yıl 100 soru yapan öğrenci ile bu yıl 100 soru yapan arasında büyük uçurumlar oluştu. Geçen yıl aynı neti çıkaran bir öğrenci tıbba girebilirken, bu yıl diş hekimliğine bile puanı yetmiyor noktasına gelindi! Ama bu durum herkes için geçerli değil, öğrenciden öğrenciye ve farklı testlerdeki net sayılarına göre değişebiliyor.

- Başarı puanı nedeniyle de yerleştirme puanında çok gerilere düşen adaylar var. Bunun iki nedeni bulunuyor. Çok puan kaybına uğrayanlar, geçen yıl, gidip kayıt yaptırmasalar da ÖSYM tarafından bir fakülteye yerleştirilenler. Bilindiği gibi, bir bölüm kazanıldığında, bir sonraki yıl başarı puanı yarı yarıya düşüyor. Yeri gelmişken hatırlatalım, kazandığınızda gidip öğrenim görmeyeceğiniz fakülteleri kesinlikle tercih listesine almayın! Yoksa gelecek yılı da riske sokarsınız!..

Öncelik ne olmalı?

Peki, sıralama neye göre yapılacak?

Bu konuda hemen herkes adaylara kendine göre bir yöntem dayatmaya çalışıyor.

Anne babalar farklı bir şey diyor, rehberlik hocaları farklı yön gösteriyor, üniversiteler ise bambaşka şeyler söylüyor.

Fikri alınmayan tek bir taraf var, o da aday.

Oysa gelecek onların geleceği.

Bu yüzden, tercih sıralaması yaparken elbette her şeyi dikkate almakta yarar var ama en önemlisi, adayın istek sırası.

Yani tercih yaparken ne puana bakın, ne de yüzdelik dilim ya da üniversitenin ismine.

Ön elemesini yaptığınız bölümleri istek sıranıza göre sıralayın yeter. Yoksa siz de tercihzedeler kervanına katılırsınız.


Yazının devamı için tıklayınız

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)