adscode
adscode

MICHAEL HARDT “BÜTÜN O LİDERLER NEREYE KAYBOLDU?” DİYE SORACAK

Boğaziçi Üniversitesi tarafından başlatılan Boğaziçi Chronicles Programı çerçevesinde Mayıs ayında Boğaziçi Üniversitesi kampüsünde konaklayacak; küreselleşme, siyaset ve kültürel teori üzerine çalışan,…

MICHAEL HARDT “BÜTÜN O LİDERLER NEREYE KAYBOLDU?” DİYE SORACAK
Etkinlikler
21 Mayıs, Çarşamba günü “Bütün o liderler nereye kayboldu?” başlıklı bir konuşma gerçekleştirecek olan Hardt, 25 Mayıs Pazar günü Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü’nde, alternatif örgütlenmeler ve gezi sürecinin ele alınacağı panel ve forumda öğrencilerle bir araya gelecek.

Bütün O Liderler Nereye Kayboldu?
21 Mayıs, Çarşamba günü saat 16:00’da Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’de yapacağı “Bütün O Liderler Nereye Kayboldu?” başlıklı konuşmasına dair Hardt şöyle diyor: “2011-2013 sürecinde ortaya çıkan bir dizi “lidersiz” hareket, demokratik ilkeleri ortaya çıkarma, bazen reformlar dayatma, bazense yönetimlere baskı uygulama ve hatta iktidarları devirme yönünde gücünü sergiledi, fakat kısa ömürlü olma eğilimi gösterdi ve çoğu kez kalıcı toplumsal dönüşümler yaratmakta yetersiz kaldı. Peki neden Martin Luther Kingler, Rudi Dutschkeler, Patrice Lumumbalar ve Steven Bikolar gibi yeni liderler göremiyoruz? Acaba Sol artık lider üretemiyor mu? Ya da iktidarı, demokratik olmayan yapıları, merkezi karar alma mekanizmalarını ve öteki adına söz alarak temsil ve veraseti sorgulaması, Sol politikayı liderlik yapısıyla uyuşmaz mı kıldı?  Eğer öyle ise bu uyuşmazlık günümüz Solu için bir zayıflık emaresi mi yoksa güç kaynağı mı?
Günümüz sosyal hareketleri (ve genel olarak Sol) içinde sürmekte olan tartışmalar sanki bir seçim yapmak zorundaymışız izlenimi yaratıyor: Ya güzel, demokratik ve yatay bir şey yaratacağız fakat kısa ömürlü ve etkisiz olacak, ya da demokratik arzularımıza ihanet eden hiyerarşik liderlik yapıları ve geleneksel örgütlenme modelleriyle yetineceğiz (ki bu seçenek de kaçınılmaz bir şekilde kitlesel destekten yoksun kalacağından son tahlilde etkisiz olacak ). Aslında bu seçeneklerin hiçbiri bugün içinde bulunduğumuz açmaza gerçekten bir çare olamaz; ve doğrusu bugün karşı karşıya olduğumuz sorun da zaten bu açmaz değil.
Boğaziçi Üniversitesi’nde işte bu soruları birlikte tartışacağız.”

Michael Hardt Hakkında
Edebiyat kuramcısı ve siyaset felsefecisi Michael Hardt (1960, Washington DC), Duke Üniversitesi’nde ders veriyor ve The South Atlantic Quarterly’nin editörlüğünü yapıyor. Antonio Negri ile birlikte İmparatorluk üçlemesini (İmparatorluk, Çokluk ve Ortak Zenginlik), 2012 Mayısında ise günümüz işgal ve kamp hareketlerinin yeni bir demokrasi önerisi içerdiğini savunan Declaration (Bildiri) isimli elektronik kitapçığı kaleme aldı. Hardt’ın çok sayıda makale ve röportaj, sunum ve konferans bildirisinin yanı sıra 1993 yılında yayımlanan “Gilles Deleuze: An Apprenticeship in Philosophy” isimli bir kitabı ve farklı yazarlarla birlikte editörlüğünü yaptığı “The Declaration of Independence”, “The Jameson Reader”, “Radical Thought in Italy” gibi derleme yayınları bulunmaktadır.
Hardt’ın kitapları Türkçede Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlanmaktadır.

Program:
Michael Hardt Konuşması: “Bütün o liderler nereye kayboldu?”
Tarih: 21 Mayıs 2014, Çarşamba @ 16.00
Yer: Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs, Albert Long Hall
*ücretsiz
(Kısıtlı sayıda yer olduğundan katılım kuponu dağıtılacaktır; kuponlar 16 ve 20 Mayıs tarihlerinde ve etkinlik günü BÜ Kurumsal İlişkiler Ofisinden temin edilebilir, T: 0212 359 67030212 359 6703/6609)
 
Michael Hardt Öğrencilerle Buluşuyor: Gezi ve Sonrası üzerine Panel ve Forum
Tarih: 25 Mayıs 2014, Pazar @ 16.00
Yer: Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs
Ayrıntılı bilgi için: www.bogazicichronicles.boun.edu.tr


 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)