adscode
adscode

Milli Eğitim'in 5 yıllık hedefine 5 ayrı itiraz

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) açıkladığı 2015-2019 eğitim hedeflerine itiraz geldi. Veli Der, MEB’in 5 yıllık hedeflerini “Eğitimin iflası” olarak değerlendirdi.

Milli Eğitim'in 5 yıllık hedefine 5 ayrı itiraz
Eğitim
Öğrenci Veli Derneği (Veli Der) Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2015-2019 Strateji Planı’na itiraz etti. Veli Der, “MEB’nin eğitimin iflasını açıkladığı 5 yıllık hedef raporuna cevabımızdır” başlıklı itirazları şu şekilde:

1- Paydaşlar kim?

Milli Eğitim Bakanlığı; yayınladığı 2015-2019 strateji planı ile, eğitimin geldiği noktanın içler acısı halini ortaya koymaktadır. İç ve dış paydaşlardan 69 bin 901 kişinin görüşü alınarak hazırlandığı söylenen bu raporda bakanlık bu paydaşların kimler olduğuna ilişkin hiçbir ifade kullanmamıştır. Bu paydaşlar eğitimci midir, veli midir, öğrenci midir, akademisyen midir? Bu paydaşlar hangi kriterler üzerinden belirlenmiştir?

2- Okul öncesi hedef düşük

Raporda 2014 yılında okul öncesinde 41,57 olan net okullaşma oranı, 2019'da yüzde 70'e çıkarmanın hedeflendiği belirtilmiş. Okul öncesi eğitim tüm çocuklarımız için temel haktır. MEB yüzde 100 hedefini rahatlıkla gerçekleştirebilir.

3- Eğitimden kopuşu durduran politika gerek

2013-2014 yılında eğitim ve öğretimden erken ayrılma oranının yüzde 38,2 gibi yüksek bir rakama sahip. Özellikle ortaokul ve lise sayısının yetersizliği, zaten yetersiz olan okul sayısının önemli bir bölümünün imam hatip okullarına dönüşümü, çocuk yaştaki evliliklere ilişkin alınmayan önlemler eğitim sürecinden kopuşu hızlandırmıştır. Bu politikalar değişmelidir.

4- Okullara kütüphane gerek

Kütüphanesi olmayan okullardan oluşan eğitim sisteminde; öğrenci başına okunan kitap sayısının artışı hedefi, sayılar üzerinde oynama gibi bir kandırmacadan ibaret olacaktır. Okullardaki kütüphanelerin dersliklere çevrilmesinden vazgeçilmeli, kütüphanesiz okul kalmamalıdır.

5- Paran kadar eğitim olmaz

Bir yanda teşvikle desteklenen okullar bir yanda temizlik malzemesi için velilerden bağış toplanan okullar. Bu durum eşitsizliği barındırıyor. Eğitim tüm çocuklarımız için eşit ve parasız olmalıdır.

HABERİN DETAYI İÇİN TIKLAYIN!

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)