adscode
adscode

Ne kadar teknoloji o kadar fıtık

​Modern toplumun hayatını kolaylaştıran teknoloji bir yandan da bazı hastalıkların yoluna kırmızı halı seriyor.

Ne kadar teknoloji o kadar fıtık
Sağlık
Hareket ihtiyacını azaltan, vücudun daha az kullanılmasına neden olan teknoloji, iskeletimizin zayıflamasına ve daha çok fıtık olmamıza yol açıyor.

Bel ve boyun fıtıklarının görülme sıkılığı son yıllarda artmaya başladı. Beyin Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Cezmi Ük ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Başak Öğüt Perktaş; “Ne kadar teknoloji, o kadar fıtık” diyor. Teknoloji bir taraftan insanlara rahatlık verirken diğer taraftan hareket ihtiyacımızı azaltıyor, vücudumuzu daha az kullanmamıza, bunun sonucunda şişmanlamamıza, iskelet yapımızın zayıflamasına ve daha çok fıtık hastası olmamıza yol açıyor. Toplumda bel-boyun ağrısı oranı yüzde 80’ler civarındayken, bunların yaklaşık yüzde 20 kadarının fıtık kökenli olduğu düşünülüyor. Bu oran 20 yaş altında yüzde 3.5 iken, en sık 30-40 civarında görüldüğü belirtiliyor.

BİLGİSAYARA DİKKAT!

Son yıllarda gençlerde fıtık oranının, özellikle çocukluk çağı obezitesinin hızla artması ve bilgisayar başında daha uzun zaman geçirilmesinin etkisiyle arttığı belirtiliyor. Uzmanlar bilgisayar başında uzun zaman geçirenlere; sık ara vermelerini, küçük bel ve boyun egzersizleri yapmalarını, monitör karşısında yemek yememelerini, mümkünse ortopedik sandalye kullanmalarını ve günlük bilgisayar kullanımlarını sınırlamalarını öneriyor.

Bunlar fıtık yapıyor

Bilinçsiz hareketler

Obezite

Hareketsizlik

Sigara içmek

Çok uzun süre oturmak

Ağır vasıta sürücülüğü

Ailevi faktörler

Kazalar


Habertürk

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)