adscode
adscode

Öğretmen ne zaman doğum yapsın?

Eğitimin ve öğretmenlerin bin tane sorunu var; sıra doğum izinlerine mi geldi diyenleriniz çıkabilir ama çok önemli bir konu. Niye? Çünkü 800 bin civarındaki öğretmenimizin yarısı kadın ve çoğu da evli.…

Öğretmen ne zaman doğum yapsın?
Milliyet Diyalog
Bazıları da bulundukları okulda, o branştaki tek öğretmen. Yani doğum yaptıkları dönem çok önemli! Okullar açıkken doğum yapsalar öğrencileri mağdur oluyor, yaz tatilinde yaptıklarında kendileri.
İsterseniz gelin önce şu tespitlere bir göz atalım...

Doğum izni!
“Doğum izninin bir kısmı, yaz tatiline gelen öğretmene devlet ‘sen yazın yıllık iznini kullanırken doğum iznini de kullanmış oldun’ diyor. Başka hiçbir meslek dalında bunu yapmazken, öğretmene, ben sizi eziyorum ve size artık doğum iznini vermeyeceğim şeklinde gözdağı veriyor.
Diğer meslek dallarında yıllık izinler doğum izninin başına veya sonuna eklenebilirken, öğretmenlerin, yıllık izni ile doğum iznini aynı anda kullandıkları söyleniyor ve hak ettikleri tüm izinleri yakılıyor.
Öğretmenler doğumdan 1-2 ay sonra derslere girmek zorunda kalıyorlar. Bu da dönemin yarısına tekabül ediyor.
Devletin yıllık iznini ve doğum iznini yemiş olmasından dolayı üzgün olan öğretmenler, derse tam motive olamıyor ve okula istemeyerek  gelmek zorunda kalıyorlar. Bu arada, öğrenciler de öğretmen de konunun nerede kaldığını ve anlatım tekniğinin değişikliğini yadırgarken dönem bitiyor ve öğrenciler de düşük notlar alıyor veya idare tarafından öğretmene baskı yapılarak öğrencilerin notları şişiriliyor.
Ya da:
Doğumunu dönem ortasına yakın yapan öğretmen, dönemin başında 1 hafta okula geliyor. Öğrencilerle tanışıyor ve derken doğum iznine ayrılıyor. Aradan 4 ay geçiyor ve doğum izni bittiğinde, 2 hafta için okula dönmek zorunda kalıyor.
İşte o iki haftalık sürede de son sınavlarının yapılması gerekiyor.
Öğretmen kendisi yokken hangi konuların işlendiğini bilmediği için sınav gerçekçi olmuyor ve öğrencilerin hakkı yeniyor.
Her sınıfta 35 öğrenci olduğunu varsayarsak, 10 sınıfa giren bir öğretmen, kaldı ki hep daha fazlasına girilir, yaklaşık olarak 350 kişiyi mağdur etmiş oluyor.
Doğum yapan bir öğretmenin, eğitime yani Türkiye’nin geleceğine vermiş olduğu en az zarar, bu olmuş oluyor.
Diğer öğretmenleri de düşünürsek durumun ne kadar ciddi olduğunu anlayabilirsiniz.
MEB, bu duruma seyirci kalıyor ve bir düzeltme yapmıyor.
Bu yüzden, dönem içerisinde defalarca öğretmeni değişen öğrencinin, derse olan motivasyonu da, başarısı da azalıyor...”
Sıradan gibi gözükse de çok önemli bir konu ve hiç kimsenin mağdur olmayacağı bir çözüm mutlaka üretilmelidir...

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN!

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)