adscode
adscode

Sevinç Eğitim Kurumları Eğitim Uzmanları, Liseye Giriş Sınavını Değerlendirdi

‘’LİSEYE GİRİŞ SINAVININ ZOR VE SEÇİCİ SORULARI MATEMATİK VE FEN BİLGİSİNDEN GELDİ… SÖZEL DERSLERİN SORULARI ZORLAYICI DEĞİLDİ!’’

Sevinç Eğitim Kurumları Eğitim Uzmanları, Liseye Giriş Sınavını Değerlendirdi
Sınavlar
Güncelleme : 04-Jun-19 15:44

‘’LİSEYE GİRİŞ SINAVININ ZOR VE SEÇİCİ SORULARI MATEMATİK VE FEN BİLGİSİNDEN GELDİ… SÖZEL DERSLERİN SORULARI ZORLAYICI DEĞİLDİ!’’

 

1986 yılından bu yana eğitim alanındaki kaliteli, yenilikçi ve çağdaş anlayışıyla, istikrarlı başarılarını sürdüren Sevinç Eğitim Kurumları eğitim uzmanları Liseye Giriş Sınavını değerlendirdi:

 

 

LGS MATEMATİK SORULARINDA 3 SORU KOLAY, 5 SORU ZORDU. DİĞER SORULARIN ZORLUK DERECESİ İSE ORTA DÜZEYİN ÜZERİNDE, AŞAMALI VE İŞLEM GEREKTİREN SORULARDI.

2018-2019 LGS Matematik soruları, MEB müfredat ve kazanımlarına uygun bilgi ve düşünme becerisi gerektiren sorulardan oluşmaktadır.

Sorular; okuma becerisi, analiz etme, yorumlama ve muhakeme gücü ile günlük hayatla ilişkilendirilmiş birkaç kazanımı sorgulayan düzeydedir. Sorular örnek sorulara paralel olmakla birlikte daha üst düzey düşünme becerisi, işlem becerisi gerektiren uzun sorulardır. Sınavda 3 soru kolay, 5 soru zorlayıcı diğer sorular ise orta düzeyin üzerinde aşamalı ve işlem gerektiren sorulardır.  Zorlayıcı sorular üslü ifadeler, köklü ifadeler, denklem problemleri ve pisagor sorularıdır. Sınavın belirleyici bölümü, sayısal bölüm olmuştur.

 

 

LGS FEN BİLİMLERİ SORULARINDA, ÇELDİRİCİLER GÜÇLÜ KULLANILDI 

2018-2019 Eğitim-Öğretim yılı LGS Fen Bilimleri soruları müfredat ve kazanımlarına uygun sorulardan oluşmaktadır. Sınav, bilgiyi yorumlama gücünü uygulayan sorular yanında deney ve gözlem sonuçlarını yorumlamayı gerektiren sorulardan oluşmuştur.

Çeldiriciler güçlü kullanılmıştır. Özellikle B kitapçığı 8. soruda çok güçlü çeldiriciden dolayı öğrencilerin hata yapmış olma ihtimali yüksektir. Sınavda, DNA ve Genetik Kod ünitesinden 3 soru, Mevsimler ve İklim ünitesinden 1 soru, Basınç ünitesinden 2 soru, Enerji Dönüşümleri ve Çevre Bilimi ünitesinden 4 soru, Elektrik Yükleri ve Elektrik Enerjisi ünitesinden 3 soru, Madde ve Endüstri ünitesinden 5 soru, Basit Makineler ünitesinden 2 soru sorulmuştur.

LGS mantığına uygun seçici bir sınav olmuştur.

 

LGS TÜRKÇE SORULARI ZORLUK DERECESİ, ORTA DÜZEYDEYDİ

2018-2019 LGS Türkçe sorularında, “Sözcükte Anlam, Cümlede Anlam, Paragrafta Anlam, Atasözü ve Metin Türleri” konularından anlam becerilerine yönelik “Fiilimsi,  Cümle Türleri ve Anlatım Bozuklukları” ndan dil bilgisi becerilerine yönelik sorular gelmiştir.

Sınavda beklendiği üzere “Görsel-Grafik Yorumlama ve Sözel Mantık Muhakeme” konularına yer verilmiştir. “Yazım Kuralları ve Noktalama İşaretleri” konularından beklenildiği üzere birer soru çıkmıştır. Sınavda yıl boyu yayınlanan MEB örnek sorularına benzer sorular bulunmakla birlikte klasik tarzda soruların da azımsanmayacak seviyede fazla olduğu görülmektedir. Sınav 2018 LGS ile üslup ve içerik olarak benzerlik göstermektedir.

2018-2019 yılı boyunca hazırladığımız Sevinç denemelerinde “Sözcükte Anlam” konusunda aynı sözcüğü soracak kadar isabet sağlanmıştır.

8.sınıf müfredatı kazanımları dışında bir soru sorulmamıştır. Sınav zorluğu düşünüldüğünde sınavın orta düzeyde olduğunu söyleyebiliriz.

 

LGS T.C.İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK SORULARI, OKUYAN VE SORU YORUMLAYAN ÖĞRENCİLER İÇİN ÇOK KOLAYDI

2018-2019 LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük soruları,  müfredata uygun ve kazanımları dahilinde sorulardır. ‘’Bir Kahraman Doğuyor’’ ünitesinden    1 soru, ‘’Milli Uyanış’’ ünitesinden 3 soru, ‘’Ya İstiklal Ya Ölüm’’ ünitesinden 2 soru,  ‘’Atatürkçülük ve Çağdaşlaşan Türkiye’’ ünitesinden 3 soru, ‘’Dış Politika’’ ünitesinden 1 soru sorulmuştur. “Demokratikleşme çabaları ve Atatürk’ten Sonra Türkiye “ ünitelerinde soru çıkmamıştır. Sorular; okuma, yorumlama ve kavram bilgisini ölçer nitelikte orta düzeyde sorulmuştur. Çelişkili soru bulunmamaktadır. Okuyan ve soru yorumlayan öğrencilerin kolaylıkla yapabileceği bir sınav olmuştur.

 

 

LGS DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORULARININ ZORLUK DERECESİ ORTA DÜZEYDEYDİ

2018-2019 LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları,  müfredata uygun ve kazanımları dahilinde sorulardır. Zekat ve Sadaka konusundan 3 soru, Kaza ve Kader konusundan 1 soru, Din ve Hayat konusundan 1 soru, Kuran-ı Kerim’in özelliği konusundan 1 soru, Hz. Peygamber’in Örnekliği konusundan 4 soru, Hz. Peygamber ile ilgili 1 soru sorulmuştur.

LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının zorluk derecesi orta düzeydedir.

 

LGS İNGİLİZCE SORULARI, GEÇMİŞ YILLARDAKİ SORULARA GÖRE DAHA KOLAYDI

2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı LGS İngilizce sorularI, Milli Eğitim müfredatına ve kazanımlara uygundur ve sorular 10.  Ünite ‘Natural Forces’ hariç, sınava kadar işlenen tüm ünitelere göre hazırlanmıştır. Geçmiş yıllara göre en belirgin fark, soruların olumsuzluk ifade eden sorulardan oluşmasıdır. Müfredata göre ağırlıklı olarak ‘Teen Life’ konusundan 2 soru sorulmuş, geri kalan 8 soru ise 10. Ünite dışında tüm ünitelerden 1 soru olmak üzere hazırlanmıştır. Sınav; 2 adet görsel, 1 paragraf, 2 karşılıklı konuşma, 3 tablo/grafik okuma ve yorumlama, 2 adet de okuduğunu anlama ve ilişki kurma sorularından oluşmaktadır.  Geçmiş yıllardan farklı olarak bu sınavda tablo sorusu çok sorulmuş, özellikle tüm sorularda kelime bilgisi ve okuduğunu anlama becerisi ölçülmüş, ancak dilbilgisi sorusu hiç sorulmamıştır. Sorular dilbilgisi yapılarını anlama ve uygulama düzeyinde değildir, okuduğunu anlama, doğru çıkarım yapma becerisini ölçmektedir. Her soru anlaşılabilen bir bağlam içerisinde düzenlenmiştir. Geçmiş yıllardan farklı olan diğer bir uygulama ise paragraf sorularının azlığı, görsel ve tabloya dayalı soruların fazlalığıdır. ‘In the Kitchen’ konusundan çıkan, görsellik okuduğunu anlama ve kelime bilgisine dayalı soru, sınavın en seçici sorusudur. Sınavdaki sorular geçen yıllara göre daha kolay olmakla birlikte, olumsuzluk ifade eden soruların ağırlığı dikkate alındığında, bu soruların çokluğu, öğrencilerin dikkatlerini de ölçmekte, hata yapma ihtimallerini arttırmaktadır.

Sınav hakkındaki genel değerlendirmemiz, müfredat dışına çıkılmamış, tüm konulardan dengeli bir soru dağılımı yapılmış ve geçmiş yıllarda uygulanan sınavlar ile kıyaslandığında kolay bir sınav olduğu yönündedir.

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)