adscode
adscode

Sınavlar bitti, şimdi ne olacak?

Lise ve üniversitelere girişte, sınav maratonu tamamlandı. Şimdi ne olacak, süreç nasıl işleyecek?

Sınavlar bitti, şimdi ne olacak?
Eğitim
Güncelleme : 27-Jun-23 11:13

Eğitim-öğretim yılının bitmesinin ardından sınav maratonu da tamamlandı. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi sınav, 4 Haziran’da gerçekleştirildi. Üniversite adaylarının katıldığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) da 17-18 Haziran’da yapıldı. Şimdi en az sınav kadar heyecanlı olan tercih dönemi başlayacak. Peki, sonuçlar ne zaman açıklanacak, süreç nasıl işleyecek?

Erken açıklanabilir

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu yıl LGS’ye 8. sınıfa giden 1 milyon 246 bin 429 öğrencinin başvurusunu otomatik olarak gerçekleştirdi. Sınava katılım mecburi değildi ancak her yıl öğrencilerin ortalama yüzde 90’ı LGS’ye giriyor, bu yıl da öyle olduğu tahmin ediliyor. Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu’nda yer alan takvime göre sonuçlar 26 Haziran’da açıklanacak. Ancak Kurban Bayramı tatili 9 güne çıkarıldı ve 26 Haziran tam da tatile denk geliyor. O nedenle 23 Haziran’a kadar sonuçların açıklanması bekleniyor.

Liselerde tercih ve kayıt sistemi biraz karışık. LGS kapsamında öğrenciler, devlet okulları arasında merkezi sınav puanı, yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar olmak üzere 3 grupta tercih yapabilecekler. LGS puanıyla Anadolu, fen, sosyal bilimler, proje uygulayan ortaöğretim kurumları gibi az sayıda okul öğrenci kabul ediyor. Bu okulların kontenjanları henüz açıklanmadı ancak geçen yıl toplam 192 bin 962 kontenjan vardı ve sınava katılanların yaklaşık yüzde 18’i bu okullara girebilmişti.

Yabancı kolejler başta olmak üzere bazı özel okullar da LGS ile öğrenci alıyor. Onlarla birlikte öğrencilerin yaklaşık yüzde 20’si LGS puanıyla yerleşebilecekler. Geriye kalanlar ise yerel yerleştirmeyle tercihleri ve okulların kontenjanları doğrultusunda evlerine yakın bir okula girebilecekler.

Kontenjan 1 milyonu aştı

Üniversite adaylarının heyecanla beklediği YKS sonuçları ise 20 Temmuz’da açıklanacak. Bu yıl sınava, 3 milyon 527 bin 466 aday başvurdu. Tercihlerde geçen yıl olduğu gibi bu yıl da baraj yok. O nedenle puanı hesaplanan tüm adayların tercih yapma şansı olacak.

Sonuçlarla birlikte Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayımlanacak. Ardından tercihler başlayacak. Üniversitelerde bu yıl önlisans programlarında 388 bin, lisansta 465 bin olmak üzere toplam 853 bin; açıköğretim ve uzaktan öğretimle birlikte 1 milyon 61 bin kontenjan bulunuyor. 34 yaş üstü kadınlar, depremzede adaylar ile şehit ve gazi yakınları için ayrılan kontenjanlarla rakam 1 milyon 111 bine ulaşıyor.

3’te 1’i girebilecek

YKS’ye 3.5 milyon aday katıldı; yaklaşık 3 adaydan 1’i üniversiteye girme şansı yakalayacak. O nedenle adayların sonuçlar açıklanmadan üniversite ve programlarla ilgili detaylı inceleme yapmalarında yarar var. Çünkü tercih dönemi çok hızlı geçiyor ve o telaş içinde her yıl binlerce aday yanlış tercih yapabiliyor.

AYSEL BOZAN YILMAZ / MİLLİYET


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)