adscode
adscode

Şişirilmiş not mağdurları

Hem TEOG’da hem de LYS’de notu kıt okullardan mezun olanlar sınav puanlarına okul başarı puanları eklenince on binlerce sıra geriye düştüler. Bol keseden not veren okullardan mezun olanlar ise avantajlı…

Şişirilmiş not mağdurları
Milliyet Diyalog
Lise ve üniversite giriş sınavındaki mağdurlara bir yenisi daha eklendi.
Notu kıt okullardan mezun olan öğrenciler, sınav puanlarına, okul başarı puanları eklenince on binlerce sıra geriye düştüler.
Bol keseden not veren hatta bu işin ticaretini yapan özel okullardan mezun öğrenciler ise şişirilmiş notlar sayesinde on binlerce sıra üste çıktılar...
Ciddi okullarda karne notları gıdım gıdım verilirken, pek çok okulda karne notları adeta ulufe gibi dağıtıldı.
İşte bu yüzden sınavda başarılı olan öğrenciler yerleştirme puanları açıklandığında on binlerce sıra gerilerken, şişirilmiş notlarla hormonlanan torpilli adaylar, on binlerce sıra öne geçtiler.
Söz konusu durum hem TEOG’da hem de LYS’de yaşandı.
Ham puan dediğimiz sınav puanları ile okul başarı puanı eklenmiş yerleştirme puanlarını kıyasladığınızda bu adaletsizliği çok daha net görebilirsiniz.
Bazı özel okullar, okul başarı puanını dikkate almadan yeni bir puan hesaplayıp, ona göre öğrenci alıyor. Bu da bir yöntem ama asıl doğru olan, şişirilmemiş doğru notlarla hesaplanmış yerleştirme puanları ama bunu kim yapacak?..
Elbette Milli Eğitim Bakanlığı. Ama zaten bu haksızlığı yaratan da kendileri değil mi!..
Net sayıları?..
Üniversite ikinci basamak sınavı LYS’ye giren çok sayıda adaydan, “Sınavda işaretlediğimiz soru sayısı ile puan kartındaki soru sayısı arasında çelişkiler var. Bu neden kaynaklanıyor?” diye yakınmalar geliyor.
Önceki yıllarda da çok sayıda şikâyet söz konusu oluyordu ve çoğu zaman da adaylar haklı çıkıyordu. İşte bu yüzden, adayların cevap kartları, sınavdan sonra, kendilerine açılıyordu. Ama nedense, önceki gün açıklanan LYS cevap kartları hâlâ ÖSYM’nin internet sitesine yüklenmedi!
Umarız bir an önce yüklenir yoksa çok farklı şehir efsaneleri yayılmaya başladı...

Kaç şampiyon var?
ÖSYM bu yıl sınav şampiyonlarını açıklamadı. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı öyle istemiş. Gerekçesi de sıfır alan adayların çokluğu bakanlığı rahatsız ediyormuş. Onlar da sıfırcıların yanı sıra şampiyonları da açıklamamış.
Sınav ilişkin bilgilerin saklanmasının bir diğer nedeni de üç Milli Eğitim Bakanı çıkaran bir ilimizin sınavlarda en son sırada yer alması!
Söz konusu siyasiler, bu kentimizin üniversite sınavlarındaki başarısını daha üst sıralama çekmek yerine, bilgilerin kamuoyuna açıklanmasını yasakladılar. Oysa aynı siyasiler, kamuoyu önünde şeffaflık sözü vermişlerdi!..
Peki, bu yıl kaç şampiyon çıktı? Yani soruların tümünü yapan kaç aday var.
16 puan türü bulunuyor ve bazı adaylar birkaç puan türünde birinci olmuş. Yani 9 şampiyon var. Peki, bunlar kim? Bu bile açıklanmıyor!..
ÖSYM, yasal düzenlemeyle, özerk bir kurum haline geldi. Ama görünen o ki bu yasa çıkarmakla olmuyor. Hâlâ kendi özgür iradelerine göre değil, MEB’in ve siyasilerin emirlerine göre hareket ediyorlar...

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN!

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)