adscode

TEOG Sınavı Öncesi Nelere Dikkat Etmeliyiz

Yaklaşan sınav TEOG sınavı öncesi öğrenciler gergin,stresli ve başarısızlık korkusu yaşıyor. Nesibe Aydın Dershanesi Liselere Hazırlık Bölümü Rehberlik Servisi sınava girecek öğrencileri uyardı.

TEOG Sınavı Öncesi Nelere Dikkat Etmeliyiz
MEB
TEOG’a BİR ADIM KALA
8. Sınıf öğrencilerinin gireceği Merkezi Sistem Ortak Sınavlarının ikincisi bilindiği gibi 28 - 29 Nisan’da yapılacak. Eylül - Nisan arası işlenen tüm konulardan sorumlu olacak olan öğrenciler artık eksiklerini büyük oranda tamamlamış olmalıdırlar. Sınav stresinin arttığı bu dönemlerde birkaç küçük tavsiye de biz uzmanlardan siz veli ve öğrencilerimize gelsin.

Değerli Veliler;
Büyük özverilerle yetiştirdiğiniz çocuğunuzun, kaliteli bir Özel Lise veya Devlet Lisesi’ne (Anadolu veya Fen Lisesi) yerleşebilmesi için sene başından beri hep birlikte mücadale veriyoruz.
Bu zorlu yılda, biz Nesibe Aydın Dershanesi olarak çocuklarımızı 2014 TEOG sınavına en iyi şekilde hazırladık. Konuların işlenmesi, öğrencilere yeterli sayıda ve uygun nitelikte soru çözdürülüp pratik yaptırılması, anlamakta güçlük çektikleri konuların tekrarı yanında tabii ki çocuklarımızın sınava psikolojik yönden hazırlanmalarına da büyük önem verdik. Yaptığımız, TEOG Deneme Sınavları ile de tecrübelerini artırdık, bilgilerini doğru aktarmalarını öğrettik.

Çocuklarımız ayrıca, ergenliği de yoğun biçimde yaşıyor ve bu durumun getirdiği bir takım sıkıntılarla da mücadele ediyorlar. Vücutlarında ve metabolizmalarında oldukça hızlı değişimler oluyor. Vücutlarındaki hızlı değişimlerden dolayı, kendilerini çirkin bulabiliyor ya da karşı cinsin kendisini beğenmediğini düşünerek mutsuz ve kırılgan olabiliyorlar. Önümüzdeki bu süreçte, çocuğunuzu özellikle bu konuda da takip edip onunla ilgileniniz.

Bunun yanı sıra çocuklarımızın yorgunlukları, stresleri ve panikleri bu dönemde en yüksek düzeyde seyretmektedir. Sizlerden öncelikle istediğimiz, kendi gerginliğinizi, stresinizi ve paniğinizi çocuğunuza yansıtmayınız. Siz ne kadar sakin ve serinkanlı olursanız çocuğunuz da o düzeyde iyi sonuçlar alacaktır. Özellikle, varsa, aile içi çekişmelerinizi ve problemlerinizi bu dönemde onlara kesinlikle hissettirmeyiniz. Ev ortamının mümkün olduğunca sakin olmasına (akraba, misafir, vs görüşmelerinizi erteleyiniz) ve çalışma odasının uygun olmasına dikkat ediniz.
Çocuklarımızın bir çoğunun bu günlerde her zamankinden daha hassas, daha alıngan ve daha kırılgan olduklarının zaten pek çok velimiz farkındadırlar. Bu çok normaldir ve stres unsuru olan her durum, bireylerin gündelik yaşamlarında daha hassas ve kırılgan olmalarına neden olur. TEOG sınavı ise çocuklarımız üzerinde tabii ki büyük bir stres unsurudur. Bu yüzden çocuklarınızın daha alıngan, toleranslarının daha zayıf olmasını normal karşılamalısınız.

Bize ve size düşen görev, bu hassas süreçte çok dengeli olmak ve çocuklara gereğinden fazla hoşgörülü ve yumuşak davranmaktan kaçınmaktır. Bu davranış biçimi, onların, “evet gerçekten çok kötü bir durumla karşı karşıyayım ki bana bu derece hoşgörülü davranılıyor” diye düşünmesine neden oluyor. Olabildiğince normal, her zamanki davranışlarımızı sürdürmeliyiz. Çünkü, çocuklarımızın ihtiyacı olan şey, mümkün olduğunca normal bir iş yaptıklarına inanmalarıdır. Sınavı gözünüzde büyütmeyin ki onların da büyütmesine engel olabilesiniz. Aynı biçimde sınavı hiç önemsemiyormuş gibi de davranmayınız. Onun her zaman yanında olduğunuzu, onunla ilgilendiğinizi ona hissettirmelisiniz. Onlara bu günlerde ev içi artı sorumluluklar, artı görevler vermeyiniz. Şu günlerde onların en büyük sorumluluğu, derslerine yeterince zaman ayırmalarıdır.

SEVGİLİ ÖĞRENCİLER LÜTFEN DİKKAT!
Sınav Sabahı Yapacaklarınız / Yapmayacaklarınız
• Sınav sabahı, en geç 07.30 gibi kalkın ve sınavda yanınızda götüreceklerinizi bir kez daha kontrol edin. • Sabah kahvaltınızı iyi yapmaya çalışın. • Sınav sabahı kesinlikle yememeniz ve içmemeniz gerekenler ayran, yoğurt, kola, gazlı içecekler, sosis, sucuk, pastırma ve yağda kızarmış ağır yiyeceklerdir. • En geç 08.30’da okulunuzda bulunun. • Sınavdan önce çok sıvı tüketmeyin ki sınav esnasında tuvalet ihtiyacınız olmasın. Sınıfınıza geçmeden önce de tuvalet ihtiyacınızı mutlaka giderin.
Sınav sırasında dikkat edecekleriniz:
• Cevap kağıdınızın size ait olup olmadığına bakın. Optik formunuzdaki AD – SOYAD – FOTOĞRAF – TC NUMARASI kısımlarını kontrol edin. Cevap kağıdınızda bir yanlışlık var ise hemen sınav görevlisine haber verin. • Optik formunuzu imzalamayı unutmayın ve kitapçık türünüzü doğru işaretlediğinizden emin olun. • Soru kitapçığınıza adınızı - soyadınızı mutlaka yazın. • Gözetmeninizin uyarılarını dikkatle dinleyin.
Kendinize Güvenin
• Sınava başlamadan önce aşırı stres ve panik yapmayın. Dönem boyunca düzenli çalıştığınızı, yeterli sayıda ve farklı soru tiplerinde soru çözdüğünüzü hatırlayın. • Sınav esnasında soruları tam ve dikkatli şekilde okuyun. • Doğru cevabı bulduğunuzu düşünseniz bile tüm şıkları okuyun.
Sınavda Kontrol ve Güç Senin Elinde
• Soruların cevaplarını soru kitapçığına da işaretleyin ki bir kaydırma yaptığınızı fark ettiğinizde soru kitapçığına bakarak düzeltebilesiniz. • Çözmeniz gereken ancak çözemediğiniz veya çözdüğünüz halde cevabını bulamadığınız sorular olduğunda, soruyu bir kez daha okuyup tekrar çözün. Sonucu yine bulamazsanız daha fazla vakit kaybetmeden ‘’?’’ koyup geçin. Vaktiniz kaldığında bu sorulara bir kez daha bakarsınız. • Değerlendirmede yanlış cevap sayısı, doğru cevap sayısını etkilemeyecektir. Bu nedenle, emin olmadığınız ya da bilmediğiniz bir soruda size en mantıklı gelen cevabı işaretleyin. • Cevaplarınızı ya teker teker ya da bir sayfa çözdükten sonra optik kağıdınıza işaretleyin. İşaretlemelerinizi kesinlikle sınav sonuna bırakmayın. • Sınav kitapçığınızı ve optiğinizi sınav görevlisine teslim ederken yoklama listesine imza atmayı unutmayın.
Moral ve Motivasyona Dikkat
• Sınav aralarında sınav değerlendirmesi yapmak adına arkadaşlarınızla konuşmayın. Unutmayın ki diğer sınavlar için moralinin ve motivasyonunun bozulmaması gerekir. Molalarda bahçeye çıkma şansınız varsa temiz hava alın. • Çabaladığınızı, yeterince emek verdiğinizi unutmayın.
Son kez diyoruz ki kendinize güvenin.
Unutmayın, herkes harcadığı emek doğrultusunda karşılığını alacaktır. 40 km’lik maraton yarışında ipi göğüsleyenler son 100 metrede hâlâ koşabilenlerdir. Sınav sonuna kadar sınav salonunda kalın ve motivasyonunuzu kaybetmeden sınav sonuna kadar mücadele edin.

SINAVA GİRECEK TÜM ÖĞRENCİLERİMİZE BAŞARILAR DİLERİZ.
Nesibe Aydın Dershanesi
Liselere Hazırlık Bölümü Rehberlik Servisi


 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)