adscode
adscode

Türk eğitim sisteminde öğretme metodunu değiştirecek sistem!

Türkiye, birçok ülkede uygulanmaya başlanan ve “bilgiden iş üreten sistem” olarak bilinen STEM eğitimine hazırlanıyor.

Türk eğitim sisteminde öğretme metodunu değiştirecek sistem!
Eğitim
Eğitim kalitesinde hedeflediği seviyeye bir türlü ulaşamayan Türkiye, birçok ülkede uygulanmaya başlanan ve “bilgiden iş üreten sistem” olarak bilinen STEM eğitimine hazırlanıyor. MEB ve TÜBİTAK’ın üzerinde çalıştığı sistemle, öğrencinin hayat boyu bilgiyi üretime dönüştüreceği bir model amaçlanıyor.

Türk eğitim sisteminde öğretme metodunu değiştirecek STEM eğitimi, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematiği aynı anda öğretecek bir sistem. Gelişmiş ülkelerin eğitim sistemlerinin temelini oluşturan STEM, Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK’ın ortak projesiyle Türk eğitim sistemi için hazırlanıyor. Eğitimde istenilen seviyeye bir türlü ulaşamayan Türkiye, bu metotla teknoloji çağının nesillerini yetiştirmeyi hedefliyor.

1200 ÖĞRETMEN EĞİTİLDİ
Milli Eğitim Bakanlığı’nın da destek verdiği STEM metodu Türkiye’de hem üniversitelerde hem de özel okullarda giderek yaygınlaşıyor. Hacettepe Üniversitesi’nin katkısıyla Türkiye çapında bin 200 gönüllü öğretmene STEM eğitimi verildi. Metodun nasıl uygulanacağı konusunda bilgilendirilen öğretmenler görev yaptıkları okullarda binlerce öğrenciye STEM yöntemiyle eğitim vermeye başladı.

PARADİGMA DEĞİŞMELİ
STEM eğitiminin yaygınlaştırılması için fen bilimleri öğretmenlerinin sınıflarında kullanabilecekleri bir kitap da basıldı. Bu kitap elektronik ortamda tüm öğretmenlerin kullanımına açıldı.

STEM eğiminin bilginin ete kemiğe bürünmüş hali olduğunu ifade eden Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Danışmanı Turgay Polat, “Türkiye’de öğretmen odasındaki felsefeyi değiştirmek gerek. Eğitimi, müfredatı düz olarak anlatmak olarak görmeyip bunun ötesine geçmek, öğrenciyle birlikte iş yapmak, ürün üretmek temelinin düşünülmesi gerekir. Paradigmayı kökten değiştirmek gibi bir şey” dedi.

İŞ ÜRETEN SİSTEM
Polat, bu eğitimin yaşama katkı sunan, iş üretimi sağlayan bir sistem önerdiğini belirterek, “İşin felsefesi şu, artık yeni nesil klasik bilgi aktarımıyla öğrenmiyor. Onlar aldıkları bilgileri nasıl kullanacağı ve bu bilginin neye dönüşeceği üzerine yoğunlaşıyor. Biz çocuklarımıza bilgi aktarmak yerine bilgiden bir şey oluşturmayı, bilgiden üretmeyi öğretmeliyiz. Bunu başarabilirsek çocuk okulu sevecektir. Çocuğun bilgi almaktan çok iş yapmaya ihtiyacı var” dedi.

KÖY ENSTİTÜLERİ GİBİ
STEM eğitimini eski eğitim sistemleriyle kıyaslayan Polat “STEM’e en çok benzeyen sistem Köy Enstitüleri. Bunun temeli tarım, sağlık, hayvancılık üreten okullar olması. Değer ve ürün üreten bir okul. Bu anlamda benzer yönleri olduğu söylenebilir. Mevcut eğitimin bir üst seviyesi. Yani insan aklının erişiminin bir üst aşaması. Var olan bir şeyi üretmek değil, yeni bir şey üretmek. Yaratıcılık üzerine kurgulanmış bir okul” dedi.

HAYATIMIZDA YER ETMELİ
Edu Play Genel Müdürü Kerem Bostan “Son günlerde başımızı nereye çevirsek STEM eğitimi ile ilgili bir görüş ya da anlatım görüyoruz. Mühim olan STEM eğitiminin hayatımızda yer etmesi. Bunun için milli eğitim müdürlükleri ve bazı özel okullar STEM materyalleri temin etmeye başladı. Bu sayede çocuklarımız okullarda hatta birçok oyuncak mağazasında bu tip ürünler edinebiliyor. Burada ilgi ne kadar STEM eğitim araçlarına yönelirse mesele daha iyi kavranacak ve daha hızlı yayılacak. Aksi halde öğretmenler anlatır, öğrenciler dinler, yani eski sistemlerden çok farklı bir durum ortaya çıkmaz” dedi.

STEM EĞİTİMİ NEDİR?
STEM eğitimi, fen, teknoloji, mühendislik ve matematiğin bir arada öğretilmesini içeriyor. Okul öncesinden yüksek öğretime kadar tüm süreci kapsayan bir eğitim yaklaşımı. Bu eğitim sistemi, öğretmenlerin ve öğrencilerin yetkinliklerini artırmayı amaçlıyor. Gerek bilimsel ve teknolojik ilerlemeye, gerekse yenilikçiliğin geliştirilmesine ve sürdürülebilir olmasına yaptığı katkı nedeniyle çok önemli görülüyor.

Karar

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)