adscode
adscode

Uluslararası Öğrencilerinin Gözünde İstanbul Üniversitesi, İstanbul ve Türkiye

İÜ Uluslararası Öğrencilerinin Türkiye, İstanbul ve İstanbul Üniversitesi Algıları Araştırması Sonuçları Yayınlandı

Uluslararası Öğrencilerinin Gözünde İstanbul Üniversitesi, İstanbul ve Türkiye
Üniversite

 

İÜ Uluslararası Öğrenci Merkezi ile İÜ Şehir Politikaları Merkezi’nin yürüttüğü “İstanbul Üniversitesi Uluslararası Öğrencilerinin Türkiye, İstanbul ve İstanbul Üniversitesi Algıları Araştırması” sonuçları yayınlandı. Araştırma sonuçları İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İÜ Şehir Politikaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Şeker ve İÜ Uluslararası Öğrenci Merkezi Müdürü Prof. Dr. Faruk Taşçı tarafından 6 Ocak 2021 tarihinde gerçekleştirilecek YouTube yayınında değerlendirilecek.

Üniversitemizin iki araştırma merkezi, İstanbul Üniversitesi’nde eğitim alan uluslararası öğrencilerin (8722 öğrenci) Türkiye’ye, İstanbul’a ve İstanbul Üniversitesi’ne ilişkin algıları ve beklentilerini ölçmeyi amaçlayan bir saha araştırmasını tamamlayarak kitap olarak yayınladı. Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak tablet destekli yüz yüze anket tekniğiyle 56 farklı ülkeden 434 uluslararası öğrenciyle gerçekleştirilen araştırmanın saha uygulaması Mart 2020’de tamamlandı.

Araştırmanın sonuçlarına göre uluslararası öğrencilerin Türkiye algılarının yüksek düzeyde olumlu olduğu, Türkiye denilince akla gelen ilk üç kelimenin ise “Vatan”, “Kardeş” ve “Güzel” kelimeleri olduğu görüldü.

Katılımcıların Türkiye Algısı Kelime Bulutu Analizi

Genel itibariyle öğrencilerin Türkiye ile geliştirmiş oldukları ilişkinin olumlu ve aidiyetlerinin yüksek olduğu tespit edildi. Katılımcıların %88,9’u Türkiye’de olmaktan mutlu olduğunu belirtirken, yine %89,8’i ülkesindeki insanlara Türkiye’den olumlu bir şekilde bahsettiğini söyledi. Uluslararası öğrenciler Türkiye’yi “değerlerine uygun bir ülke” olarak nitelendirdi. Büyük bir çoğunluğu ise Türk vatandaşı olmak ve gelecek yıllarda da Türkiye’de olmak istediğini belirtti.

Uluslararası öğrencilerin İstanbul ve İstanbulluya yönelik algısı incelendiğinde öğrencilerin İstanbul’u kültürel, sportif, eğlence, tarihi ve dini mekânların varlığı açısından zengin bulduğu görüldü. İstanbul denilince ilk akla gelen kelimelerin sırayla “Boğaz”, “Kalabalık”, “Güzel” ve “Deniz” olduğu gözlenirken, katılımcıların %65’i İstanbul halkını yardımsever olarak nitelendirdi.

K​atılımcıların İstanbul Algısı Kelime Bulutu Analizi

Katılımcıların %62’si İstanbul’u güvenli bir şehir olarak görürken, %77,4’ü İstanbul’daki eğitim imkânlarını, %67’si ise sağlık imkânlarını yeterli bulduğunu ifade etti.

 

İstanbul Üniversitesi’ne yönelik sorulara verilen yanıtlarda uluslararası öğrencilerin üniversite aidiyetlerinin yüksek olduğu görüldü. İstanbul Üniversitesi denilince akla ilk gelen üç kelime “Tarih”, “Eğitim” ve “İyi” kelimeleri oldu.

Katılımcıların İstanbul Üniversitesi Algısı Kelime Bulutu Analizi

Katılımcıların %77,7’si İstanbul Üniversitesi öğrencisi olmaktan gurur duyduğunu, aidiyetlerinin fazla olduğunu ve tekrar üniversite eğitimi alsa yine İstanbul Üniversitesi öğrencisi olmak istediğini belirtti. İstanbul Üniversitesi'ni dünya çapında bir üniversite olarak görenler %77,4 oranında temsil edilirken, katılımcıların %71’i İstanbul Üniversitesi’ni akademik anlamda üretken bulduğunu, %70’i ise öğrenci dostu bir üniversite olduğunu ifade etti.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Uluslararası Öğrenci Merkezi Müdürü Prof. Dr. Faruk Taşçı, uluslararası öğrenci sayılarındaki artışın ve dünyanın 152 farklı ülkesinden gelen öğrencilerin meydana getirdiği kültürel çeşitliliğin, eğitim sisteminden toplumsal ve ekonomik yapıya kadar çok katmanlı etkiler oluşturmaya başladığını belirtti. Uluslararası öğrencilik olgusunun aday öğrenciler, uluslararası öğrenciler, akademisyenler, idareciler ve uluslararası mezunlar gibi farklı yönlerden araştırılmasının, uluslararası öğrenci politikaları açısından daha geniş bakış açıları sağlayacağının altını çizdi.

İÜ Şehir Politikaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Şeker ise İstanbul’un uluslararası öğrenciler tarafından Türkiye’de en fazla tercih edilen şehir olduğunu ve şehir politikalarının belirlenirken uluslararası öğrencilerin beklentilerinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. İstanbul’un bulunduğu coğrafyada uluslararası bir öğrenci kenti olarak anılmasının önemli bir değer olduğunu söyledi.

Araştırma yayınına aşağıdaki linkten erişilebilir:

https://cdn.istanbul.edu.tr/FileHandler2.ashx?f=rapor.pdf

İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)