adscode
adscode

'Yabancı dili iyi öğretemedik, öğretemiyoruz'

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, Biz bakanlık olarak bu çalıştay bağlamında söylüyorum. Eksikliğimizi kabul ediyoruz. Demek ki biz yabancı dili iyi öğretemedik, öğretemiyoruz.

'Yabancı dili iyi öğretemedik, öğretemiyoruz'
Eğitim
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, Biz bakanlık olarak bu çalıştay bağlamında söylüyorum. Eksikliğimizi kabul ediyoruz. Demek ki biz yabancı dili iyi öğretemedik, öğretemiyoruz. Artık daha iyi yabancı dilin daha nasıl iyi öğretebilirizin gayreti içinde olacağız" diye konuştu.

SAMSUN Milli Eğitim Müdürlüğü'nün düzenlediği 'Yabancı Dil Eğitiminde Yol haritası Çalıştayı' programında konuşan Samsun Valisi İbrahim Şahin, "Kuveyt'e gittik. Kuveyt'te turizm acente sahipleri dediler ki, 'Ya biz Samsun'a geldik. Ama kimse yabancı dil bilmiyor. Nasıl anlaşacağız?' dediler. Şimdi elin Arabı bizi beğenmiyor. Ama haklı. Çünkü kimle konuşsan İngilizce anlaşabiliyorsun. İngilizce biliyorlar. İngilizce dünya dili. Kaçınılmaz bir şekilde öğreneceğiz" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen ve ilki Samsun'da yapılan 'Yabancı dil eğitiminde yol haritası çalıştayı' kentteki bir otelin toplantı salonunda gerçekleştirildi. 2 gün sürecek çalıştayın açılış programına Samsun Valisi İbrahim Şahin de katıldı. İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen'in ardından konuşma yapan Vali Şahin, yabancı dilin muhakkak bilinmesi gerektiğini belirterek, "Ben bundan önce TRT Genel Müdürüydüm. Amasya'yı sürekli tanıtmaya çalıştım. Muhalif milletvekilleri ya da bize muhalefet edecek olan şahıslar sürekli, 'Siyasete girecek onun için Amasya'yı sürekli anlatıyor' diye bizi eleştiriyorlardı. Bir türlü Amasya'dan milletvekili olamadım. Bu işlerin nasip olduğuna inanan insan olarak amacım şuydu, Amasya'nın tanıtıma ihtiyacı vardı. Ben Amasya'yı inatla ve kararlılıkla, gazeteler beni manşet ve sürmanşet vermesine rağmen vazgeçmedim. Amasya şu anda Samsun'un 4 katı yabancı turist alıyor. Samsun'un 5 katı yerli turist alıyor. Kuveyt'e gittik. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz'la, kardeş şehir anlaşması yapmak için. Kuveyt'te turizm acente sahipleri dediler ki, 'Ya biz Samsun'a geldik. Ama kimse yabancı dil bilmiyor. Nasıl anlaşacağız?' dediler. Şimdi elin Arabı bizi beğenmiyor. Ama haklı. Çünkü kimle konuşsan İngilizce anlaşabiliyorsun. İngilizce biliyorlar. İngilizce dünya dili. Kaçınılmaz bir şekilde öğreneceğiz. Bir dil öğrenildimi diğer diller de öğreniliyor. Ben bu çalıştaya katkı veren herkese teşekkür ediyorum" dedi.

MEB MÜSTEŞAR YARDIMCISI BÜYÜK: EKSİKLİĞİMİZİ KABUL EDİYORUZ

Çalıştayda konuşma yapan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, Bakanlık olarak yabancı dil ile ilgili eksikliklerin olduğunu ve yabancı dili öğretemediklerini belirterek, "Taşra'da işin mutfağındaki paydaşlarımızla beraber yaptığımız bütün çalışmaların verimli olduğuna şahit olduk. Bu çalıştaylardan elde edilen bütün çalışmaların bakanlığın yön haritasını oluşturarak yön açtığına şahit oldum. Biz bakanlık olarak bu çalıştay bağlamında söylüyorum. Eksikliğimizi kabul ediyoruz. Demek ki biz yabancı dili iyi öğretemedik, öğretemiyoruz. Artık daha iyi yabancı dilin daha nasıl iyi öğretebilirizin gayreti içinde olacağız" diye konuştu.

4+4+4'TEN SONRA YABANCI DİLDE SIÇRAMA YAPTIK

Türkiye'nin 4+4+4 eğitim sisteminden sonra yabancı dilde sıçrama yaptığını söyleyen MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu, "Türk eğitim sisteminde yabancı dille ilgili bazı sorunlar var. 4+4+4 sürecinden sonra Türkiye yabancı dilde sıçrama yaptı. Yabancı dil eğitimi bizim için pratik gayelere gömülecek bir eğitim sistematiği değildir. Yabancı dilden bizim asıl anlamamız gereken şey, yabancı dil eğitiminin bir zenginlik ve düşünsel anlamda değerlendirilmesidir" dedi. Açılış programının ardından çalıştay Türkiye'deki çeşitli üniversitelerden gelen öğretim üyelerinin konu ile ilgili yaptıkları sunumlarla devam etti.

DHA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)