adscode
adscode

YÖK’te neler değişiyor?

Avrupa Birliği (AB) kriterlerine göre yapılandırılacak yeni YÖK'ün ismi Yükseköğretim Düzenleme ve Denetleme Üst Kurulu (YDDK) olacak...

YÖK’te neler değişiyor?
Özel Eğitim

Başbakan Erdoğan'ın duyurduğu YÖK reformunun ayrıntıları çıktı. Avrupa Birliği kriterlerine göre yapılandırılacak yeni YÖK'ün ismi Yükseköğretim Düzenleme ve Denetleme Üst Kurulu (YDDK) olacak. Üniversitelere idari, akademik ve mali özerklik verilecek; rektörlük seçimlerini mütevelli heyetler yapacak. YDDK, üniversitelerin akademik ve bilimsel çalışmalarını denetleyecek. YÖK Genel Kurulu'nun, kurumun yeniden yapılandırılmasına ilişkin çalışma raporu, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının görüşlerine sunuldu. Önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanacak olan reform ile, YÖK'ün anayasal bir kuruluş olup olmaması da tartışmaya açılacak.

SEÇİM DEĞİŞECEK

YÖK'ün yapısını sil baştan değiştirecek yapılandırma çalışmasında, özellikle üniversitelerin idari, akademik ve mali yönden özgürleştirilmesi planlanıyor. Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde YÖK'ün üniversiteler üzerindeki baskıcı yapısı kaldırılacak, özellikle rektörlük seçim sistemi değiştirilecek. Bu çerçevede iki turlu rektörlük seçim sisteminin gündeme getirilmesi bekleniyor. Yeni sisteme göre, önce tüm adaylar seçime katılıyor ardından en yüksek oyu alan ilk 3 aday için yeni bir seçim yapılıyor. En yüksek oyu alan aday yetkili mercii (mütevelli heyeti) tarafından rektör olarak atanıyor. Şu an uygulanan mevcut sistemde ise, seçim sonrası YÖK oylama sonuçlarına bakmaksızın 3 aday belirliyor ve Cumhurbaşkanı, bu adaylar arasından atama yapıyor. Üniversitelere özgürlük verilmesinin yanı sıra YÖK'ün yapısı da değiştirilecek. YÖK kaynakları, üniversite sayısındaki hızla artışa dikkat çekerken, "eğitimde kalitenin devamı için yeni dönemde YÖK'ün üniversitelere akreditasyon veren, yükseköğretim sistemini düzenleyen ve denetleyen bir yapıya kavuşturulmasının" hedeflendiğini ifade etti. Yeni haliyle YÖK, diğer düzenleme ve denetleme kurulları gibi doğrudan Başbakanlığa bağlanacak. Reform ile üniversiteler bilgiyi, teknolojiyi üretimle buluşturan "Girişimci Üniversite Modeli" üzerinden yeniden örgütlendirilecek. Özel üniversitelerin kurulmasına imkan veren hukuki düzenlemeler yapılacak. Gelişmiş üniversitelerin yurt dışında kampus açmaları teşvik edilecek. 2023'te birçok ülkede Türk üniversitesi kurulmuş olacak. Öğretim üyesi sayısı 2023'te 100 bine çıkarılacak.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)