adscode
adscode

YKS TERCİHLERİYLE İLGİLİ OLMAZSA OLMAZ BİLMENİZ GEREKENLER

YKS tercihleri için başvuru süreci içindeyken, aşağıdaki noktaları dikkate almanızda son derece fayda olacaktır.

ozkangogercin@outlook.com




İşte sizler için madde madde derlediğim önemli noktalar;

-Bir üniversiteye yerleşirken, en önemli unsur sahip olduğunuz başarı sırasıdır. Siz, o bölüm için yeterli başarı sırasına sahipseniz,  siz son sıraya, sizden düşük olan ilk sıraya yazsa dahi siz kazanırsınız.

-Hukuk, Mühendislik, Tıp, Öğretmenlik programları v.s. gibi başarı sırası barajı olan bölümleri, yeterli başarı sırasına sahipseniz tercih edin. Bu koşulu sağlamadan bu bölümleri tercih etseniz dahi, ÖSYM işleme almayacaktır.

-Tablolarda yer alan Özel Koşul ve Açıklamalarda yer alan maddeleri mutlaka okuyun. O bölümü kazansanız dahi, özel koşulu sağlayamadığınız takdirde kayıt yaptıramazsınız.

-Tercihlerinizi yaparken, en son tercihe “Açıköğretim yazayım, ne de olsa kazanırım” düşüncesiyle hareket etmeyin. Artık ,  Açıköğretim bölümlerinde de kontenjan sınırı olduğunu unutmayın. Eğer ki istediğiniz bölüm burada da varsa, daha üst sıralarda tercih edin. Bu süreçte eğitim alırken, üniversite size yakınsa, olanaklar dahilinde derslerine de girebilirsiniz. İstemediğiniz bir bölümde okumaktansa, istediğiniz bölümü bir şekilde okuyabilmek her şeyden kıymetlidir.

-Tablodaki sütunlardan seçeceğiniz bölümlerde, kaç tane Profesör, Doçent ve Öğretim görevlisi sayısını da görebiliyorsunuz. Özellikle Profesör ve Doçent sayısı bölümlerin kalitesini gösterebileceği kadar, bir bölümün toplamda yeterli öğretim görevlisine sahip olması da, onun kalitesini gösterir.

-Bölümleri tercih ederken, başarı sıranız yeterli ise, akredite edilmiş bölümlere öncelik vermenizi tavsiye ederim. Kılavuza baktığınız zaman, aynı bölümden birçok üniversitede görüyorsunuz. Peki, bu bölümler hem müfredat, hem de donanım olarak gereken kaliteye sahip midir? Günümüz ihtiyaç ve önceliklerine ne kadar cevap verebiliyordur? İşte Akreditasyon sürecinden geçmiş tüm bölümler, tüm bu sorular ve daha fazlasının süzgecinden başarıyla geçip, ilgili belgeyi almış bölümlerdir. Ve bu bölümlere ait üniversitelerde alacağınız eğitim, diğer üniversitelere göre sizde farkını da gösterecektir.

-Hangi puan türünden tercih yaparsanız yapın, Y-SAY, Y-SÖZ-, Y-EA, Y-DİL- Y-TYT başarı sıralarınız ile tercihlerinizi yapınız. Bunlar, ham başarı sıranıza, okul puanınız eklendikten sonra oluşan, yerleştirmede kullanacağınız başarı sıralarıdır. Bazı adaylar,  bu konuda da karışıklık yaşayabiliyorlar. Onları da aydınlatmak amacı ile bilgi vermek istedim.

-Tablodaki bazı öğretmenlik programlarının 7.sütunu olan “MEB” sütununda belli rakamlar göreceksiniz. Bu şu anlama geliyor;  bu öğretmenliği tercih eden öğrencilerden, belirli rakam kadarı, belirli koşulları sağladığı takdirde, Milli Eğitim Bakanlığınca burs alabileceklerdir. Bu sebeple, öğretmenlik düşünen adaylar, burs da almak istiyorlarsa, bu sütununda rakam gözüken öğretmenliklere öncelik verebilirler.

-Öğrenci tercihini yaparken, istek sırasına göre tercih yapabilir. Ancak, yukarıdan aşağıya doğru bir tercih yapması, onun tüm bölümlerinin sırasıyla işleme alınmasını sağlayacaktır. Başarı sırasında tercih makasını oldukça geniş tutabilen bir aday, hem üst, hem orta, hem de alt sırada şansını deneyebilecektir. Ancak, meslekler arasında daldan dala atlamak yerine, istediği ve mutlu olacağı bir meslekte sıralama yapması, aday için daha sağlıklı olacaktır.

-Psikoloji bölümlerinde, PDR gibi normalde, ÖSYM’ce belirlenen başarı sırası barajı bulunmamaktadır. Ancak, bazı üniversiteler talep ettikleri takdirde, bu barajı koyabilmektedirler. Tıpkı İstanbul Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi gibi.  Bu bölüimlerin Psikoloji bölümlerini tercih etmeniz için, en düşük 50 bin başarı sırasına sahip olmanız gerekmektedir. Yoksa, tercih etseniz bile, tercihiniz işleme alınmayacaktır.

-Son olarak, düşündüğünüz üniversitelerin size sağladığı eğitim olanaklarını iyice araştırın. Birçok üniversite, gerekli şartları sağladığınız takdirde, size kendi bünyesinde “Çift Anadal” imkanı sağlayabiliyor. Yani, bir diplomanız daha olabiliyor! Psikoloji bölümüne puanı yetmeyip, Sosyoloji kazanan ve aynı üniversitede de psikoloji eğitimi de alan birçok öğrenci biliyoruz. O yüzden, okumak istediğiniz bölüme belki  ÖSYM’ce yerleşemeyebilirsiniz, ama, ilgili üniversitede o bölüm ile iç içe de olabilirsiniz. Gerekirse yatay geçiş ile, gönlünüzdeki farklı üniversiteye de geçiş yapabilirsiniz.

Tüm bu tavsiye ve önerileri dikkate almanızı bir kez daha vurgularken,  sizin için son diyeceğim;

Siz ne yapmak istediğiniz farkında olun, “gelecek” eninde sonunda önünüze gelecektir.

Tüm adaylara yürekten başarılar dilerim…


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)