adscode
adscode

DOĞADA ÇOCUK BÜYÜTMEK

Bundan 8 ay önce büyük bir şehirden doğanın içinde küçük bir yere taşındık. Bu süre içinde hayatımıza o kadar çok şey kattık ki bu deneyimleri heyecanla sizlerle paylaşmak istedim.

oznurpekatik@gmail.com




Aslında buraya gelme kararı almamızın en büyük sebebi; oğlumuzu doğa içinde büyütmekti. Yıllardır büyük şehirde yaşadığımızdan farketmediğimiz, bilmediğimiz, eksik kaldığımız o kadar çok şey varmış ki, bunu buraya gelince anladık. Bu süre zarfında özellikle oğlumla çok fazla şey gördük, deneyimledik, öğrendik ve beraber keşfettik. Oğlumuzu doğa içinde büyütmenin, birlikte keşfetmenin önemini ve güzelliğini anladık. 

Doğa öyle büyüleyici ki birçok manzara çıkıyor karşımıza. Ağaca tırmanan sincaplar, geceleri karanlıkta ışıl ışıl parlayan ateş böcekleri, sabahın erken saatlerinde öten horozlar, öğleden sonraları arka bahçeye otlamaya gelen inekler, yağmur sonrası çıkan salyangozlar, havaların ısınmasıyla ordan oraya koşturan kertenkeleler ve daha birçoğu. Yağmurdan sonra ortaya çıkan toprak ve çim kokusu öyle güzel sarıyor ki etrafı insanın içini huzur kaplıyor. Oğlumla yağmurun dinmesini beklemeden dışarı çıkıp ıslanıyor, dans ediyor ve su birikintilerinde zıplıyoruz.

 Doğayı keşfetmenin ve öğrenmenin yanında, bazı değerlerimizin farkına da vardık. Birbirine daha bağlı, daha sevgi dolu, saygılı, iletişimi sağlam, daha eğlenceli bir aile olduk. Kırsal yerde telaş olmuyor o kadar. Sessiz ve koşturmasız olunca daha çok okuyor, araştırıyor ve gözlemliyor insan. Sessizlik içinde sadece kulağına gelen ağaçtaki kuş sesleri, teninde hissettiğin rüzgar, başını kaldırdığında kocaman bir gökyüzü.. Sanki renkler daha da yeşillendi, güneş daha büyük, ay daha belirgin, yıldızlar daha parlak.. Meğer sessizlik, ağaçlar, su şırıltısı, rüzgar, dalgalar, orman, kuşlar, kelebekler, çiçekler, hayvanlarmış bize huzur veren. Mesela ilk kez çiçek yetiştirdik, toprak kazdık, domates, salatalık ve biber ektik. Oğlum toprakla oynuyor, doyasıya ve özgürce, yalınayak. 

Hayatımızda ilk kez doğa içinde mevsim geçişlerinin ve doğadaki değişimlerin bu kadar güzel olduğunu gördük. Doğanın kendi içinde harika bir döngü, birbirini takip eden onca olay ve bunların aralarında bir denge olduğunu farkettik. Sıcak soğuk demeden ormanda saatlerce yürüdük, temiz hava da derin nefesler aldık ve anladık ki meğer bunun adı huzurmuş. 

Doğa, çocuğun gelişimine çok fazla katkı sağlar. Yapılan araştırmalarda, gerçek doğanın, duygusal tepkiler ve yetişkinler ile çocuklarda bir bağ hissi uyandırma konusunda teknolojik doğadan çok daha üstün olduğunu gösterir. Doğa etkileşimlerinden doğan çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu semptomlarında azalma, sosyal etkileşimlerde iyileşme, hastalıklarla savaşma yetisinde artış yer alır. İç alanlara kapatılmış çocuklara kıyasla doğada düzenli olarak oyun oynayan çocuklar, daha ileri seviyede denge, koordinasyon ve çeviklik içeren motor kontrol becerileri sergilerler. Hayal gücüne dayanan ve yaratıcı oyunlarla daha çok vakit geçirmeye eğilimlidirler. Merak duygusuyla beraber dil, soyut mantık kurma, problem çözme becerilerini besler. Doğada oynanan oyunlar bir benlik duygusu ve mekan duygusu sağlayarak çocukların hem özgürlüklerini hem de çevrelerine olan bağımlılıklarını fark etmelerini sağlama konusunda oldukça faydalıdır. Doğa her çocuk için inanılmazdır. Toprak, çamur ve doğa çocuk için bir regülasyon yöntemidir. 

Sonuç olarak biz bu hayatı çok sevdik. En çok burada nefes almayı, farkına varmayı ve an’ı yaşamayı. Yaşanılacak yerin doğa olduğunu farkettik. Sizinde imkanınız varsa hele ki koşturmayı ve keşfetmeyi seven bir ufaklık varsa hayatınızda ne işiniz var şehirde.. 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Sömestir tatili
Okula alışma süreci
ERGENLİK ÜZERİNE 
BU HAYAT SENİN