adscode
adscode

Yeterince tanımadan önce, birbirinizin özel alanlarına girmeyin. Neden mi?

Karşınızdakini yeterince tanımadan önce birbirinizin özel alanlarına girmeyin. Bence bizim toplumda boşanmaların, aile içi huzursuzluğun ve kadına şiddetin en temel sebeplerinden biri de bu.

cemozel2021@gmail.com




Okumak, yazı yazan birinin hem esin hem de besin kaynağıdır. Beslenmeden yazı yazmak zordur. Okuduklarını kendi düşünce süzgecinden geçirirken çok yeni şeyler çıkar ortaya. Esinlenmek de öyle. Bazen okuduğun bir kelime veya bir cümle, aklına uzun soluklu bir yazıyı getirebilir. Özellikle kitap okumak, beslenmemize ve esinlenmemize muazzam katkı sağlar. Şu sıralar okurken bir gözümü gençlerin gözüymüşçesine açık tutup, onlara fayda sağlayabilecek bilgi kırıntıları bulabilir miyim, diye dikkatli davranıyorum.

Geçenlerde çok sevdiğim bir yazarın kitaplarından biri daha geçti elime. Onu da keyifle okudum. Hakan Mengüç’ün kitapları, insana huzur ve bir o kadar da enerji veriyor. Bugüne kadar aşağıdaki kitaplarını severek okudum:

-Ben ney’im
-Kalbin temizse hikayen mutlu biter
-Hiçbir Karşılaşma Tesadüf Değildir
-İstediğin bir şey olursa bir hayır, olmazsa bin hayır ara

Son okuduğum kitabı ise şu: Sen yola çık yol sana görünür: Mevlana’nın 21 kuralı.

Kitabın bir bölümünde gençlere yönelik, ikili ilişkilere dair güzel bir tavsiyede bulunuyordu. Birazdan detayını vereceğim; ama konunun özeti şu:

Karşınızdakini yeterince tanımadan önce birbirinizin özel alanlarına girmeyin.

Bence bizim toplumda boşanmaların, aile içi huzursuzluğun ve kadına şiddetin en temel sebeplerinden biri de bu.

Yazarımız diyor ki, tanışma evresini biraz uzun tutun. Örneğin birlikte yemek yemeye gidin. Bakın bakalım garsonlara olan tavrı nasıl? Masa adabı biliyor mu, bilmiyorsa da öğrenmeye açık mı? Belki ilkinde rol yapıyordur; ama birkaç kez aynı süreci yaşadığınızda gözlemleriniz size o kişiyle ilgili mutlaka bilgi verecektir.

Aklımda kalan örnek buydu; ama bu tür örnekleri ben de çoğaltabilirim.

Trafiğe çıkın. Yoldaki hal ve tavrı nasıl? Sakin mi yoksa çok mu sinirli?

Bir otobüs kuyruğuna girin beraber. Sabırlı mı değil mi?

Okuduğu kitaplardan bahsetmesini sağlayın. Okuyor mu, okumuyor mu? Eğer okuyorsa en son neler okumuş, en sevdiği yazarlar hangileri?

Harcamalarına dikkat edin, çok mu harcıyor, kararında mı, yoksa cimrinin önde gideni mi?

Sizi can kulağıyla dinliyor mu, empati kurabiliyor mu yoksa hep kendi mi konuşuyor?

Dürüstlüğünü test edin, çok kolay yalan söyleyebiliyor mu?

Kırmızı çizgileri var mı? Varsa sizi rahatsız edecek boyutta mı?

Eminim siz de bu yazdıklarıma benzer örnekler bulabilirsiniz. Bu söylediklerim karşı taraf için de geçerli. Bırakın o da sizi tanısın. Artılar ve eksiler ne yönde olursa, ona göre hareket edersiniz.

Sadede gelecek olursam bu tanışma evresi, belki bir ömür birlikte geçireceğiniz kişi hakkında size çok temiz ipuçları verecektir; ancak aksini yapıp, yani ilişkiye önce özel alanlardan başlarsanız birbirinize olan tensel bağlılık, karşınızdaki, size ne kadar uymayan bir karakter olsa da sizi bir girdap gibi içine çekebilir ve boşa geçecek bir hayata yelken açmış olursunuz.

İyisi mi siz tanışma evresinde biraz sabırlı olun ve karşınızdaki kişiyi çok yakından tanıyın. O kişinin, sizin için doğru bir tercih olup olmadığını anlamaya çalışın.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)