adscode
adscode

Özel Okul Taban Puanları ve Ön Kayıt Dönemi Sürprizleriyle Devam Ediyor

LGS’nin ardından ilk yerleştirmeler özel okulların taban puanlarının açıklanmasıyla ve epey telaşla başladı.

gurbetduymus@gmail.com




 

Özel okullar belli bir toplumsal kesimin gözdesi okullar, dolayısıyla LGS puanları açıklanır açıklanmaz gözler özel okulların açıklayacağı taban puanlara çevrildi. Geçen yıl; sınavın öğrencileri ters köşeye yatırmasından dolayı özel okulların  taban puanları  düşük açıklanmıştı. Tam ya da tama yakın puanla  öğrenci alan Robert Kolej 450 puanla , Alman Lisesi 440 puanla, Tarsus Amerikan Koleji 384 puanla  ilk taban puanlarını açıklamışlardı. Sonrasından bazı okullarda 350’ye kadar düşen taban puanlar görmüştük. Fakat bu yıl  LGS puanlarının  yüksek olmasından, belli puan aralıklarında da epey yığılma olmasından  dolayı okullar geçen yılın ve beklentilerin çok üstünde taban puanları açıkladılar. Hal böyleyken Robert Kolejin “500” tam puan Koç Lisesinin “495” gibi bir puan açıklaması bekleniyordu, her iki okul da taban puanı olarak “490” açıkladı. Bunun nedeni puan düşmeden ilk kayıtta kontenjanları doldurmak olarak düşünebilir. Çünkü Türkiye genelinde tartışmalara neden olan fen bilgisi sorusundan  dolayı ciddi oranda bir yanlışlı öğrenci var bir  ila üç yanlış arası epey öğrenci gözüküyor .Bu da kayıt anlamında hızlı bir tamamlanmanın işaretçisi olabilir.

 

Özel okullar hem başarı çıtası yüksek hem de ekonomik olarak yüksek düzeyde bir kesime hitap ediyor. Bu anlamda orta gelir  düzeyinde  aileler için özel okulda çocuk okutmak çok da kolay değil. Ancak özel okulların değişik oranlarda sağladığı başarı bursları, ihtiyaç bursları, sportif ve sanatsal başarı bursları var.Başarılı öğrenciler için bu burslar da ciddi bir fırsat. Ancak yine de orta ve alt gelir düzeyindeki bir ailenin çocuğunun özel okullarda okumasının farklı sıkıntıları da olabilir; aile ortaya çıkabilecek sosyal, kişisel ve ekonomik noktadaki problemleri dengeleyebileceğini düşünüyorsa çocuğunu bu okullara  göndermelidir.

 

Öngörülen özel okulların bu yıl taban puanlarının yükseleceği şeklinde ancak şöyle bir gerçeklik de var ki ilk kayıt listeleri yanıltıcı olabilmektedir.Şu an listelerini an be an yayınlayan Fransız okullarına baktığımızda her okulun ilk listesinde ismini görebileceğiniz çocuklarımız var. Bu çocuklar sadece  bir okula  kesin kayıt yaptırabilecektir. Dolayısıyla çoğu listeden 50,60,70,100’lere varan çekilmeler olacaktır.Çünkü çocuklarımız ve aileleleri en cazip bursu ve imkanı sağlayan, maddi şartları kendisine en uygun okula yönelecektir. Yaşadığı şehirden farklı bir şehirde ev açmak, çocuğu kontrol etmek, aile düzeninin düşeceği karmaşayı  kontrol etmek çok da kolay değildir. Özel okulların yatılılık kontenjanı  da sınırlıdır ve okulların ücretlerine bir de  yatılılık ücretleri  eklenince ciddi rakamlar ortaya çıkmaktadır.İşte bu şartlarda bu kafa karışıklığıyla veliler beklemede.

 

Pazartesi itibariyle  özel okullar ilk kayıt listelerini ilan etmeye başlayacaklar ve bu hafta boyunca asil ve yedek listeden ilk kayıtlarını ,ikinci kayıtlarını alacaklar. Robert Kolej ve Koç Lisesi açıkladığı taban puanın üstünde de kayıtlarını kapatabilir ya da taban puanın birkaç puan altına  da düşebilir, diğer Amerikan, İtalyan ve Fransız Liselerinde kayıtlar ikinci, üçüncü döneme sarkabilir veya serbest kayıt dönemine kayabilir. Bekleyip göreceğiz. Veliler ve çocuklar sabır isteyen  yorucu bir süreçle karşı karşıya .Herkesin gönlünce bir okula yerleşmesi dileğiyle…


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    3 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (3)