adscode
adscode

Üç Buçuktan Beşler

Uzun süren ve halen devam eden bulaşıcı hastalık sürecinde çoğu sınıf aslında buçuklarda kaldı. Beşler üç buçuk, altılar dört buçuk maalesef ki her buçuk beraberinde ciddi sıkıntılar da içeriyor.

gurbetduymus@gmail.com




Var güçle yüklenilen uzaktan eğitim ne olursa olsun, yüz yüze eğitimin verdiği bilişsel, duygusal ve sosyal kazanımları sağlayamıyor çocuklara. Bunu tüm imkanlara sahip özel okullarda ve öğrencilerinde, devlet okullarında da aynı şekilde görmek mümkün. Öğretmenler özverili çalıştılar, okullar eksik kalmasın diye sürekli çevrimiçi dersler yaptılar. Maalesef yeterli olmadı, özellikle geçiş senesi olan beşinci sınıflarda ciddi sıkıntılar var.             

İlkokulda dördüncü sınıf, ikinci kademe yani ortaokul açısından bazı davranışları kazandırma noktasında hayati önem arz eder. Müfredatı yoğundur, dersler dördüncü sınıfta branlaşmaya başlar, esasen ciddi anlamda yazılı anlatım becerisi doğru ve etkili ifade, temel matematik becerileri, öğrencilerin tam anlamıyla sınıf öğrencisi haline gelmesinin en önemli basamağıdır dördüncü sınıf.

İkinci kademede derse giren öğretmenler genelde en büyük sıkıntıyı bu yılki beşinci sınıflarda yaşıyorlar... Çocukların sınıf içinde oturabilme, dersi takip edebilme, not alabilme becerileri neredeyse yok denecek kadar az, yazılı anlatımda sıkıntı daha büyük, konuştukları gibi yazıyorlar ya da konuştuklarını da yazıya aktaramıyorlar. Çoğu hece eksik ve en temel sıkıntı da okuduklarını anlama noktasında. Çocuklar okuduklarını anlamıyor ve bu sıkıntı tüm dersleri etkiliyor.

Burada bir de işin avantajı var. Beşinci sınıf müfredatı çok yüklü değil ve dördüncü sınıfın tekrari gibi düşünülebilir. Bu sene temel becerileri kazandırma senesi kabul edilip sabırla mücadele verilirse çocuklar 6, 7 ve  8. sınıfta daha az  problem yaşarlar.

Okuma, anlama, kendini ifade etme, temel matematik becerilerini kazandırma, özetleme, not alma, kısa süreli tekrarlarla hafızayı güçlendirme, derse oturma süresini dengeleme… Bunlar eğitimde esastır. Bu noktada sınıfta öğretmenin verdiği mücadeleyi; veli, evde desteklemeli. Çocukların kitap okuma, masada oturma, ödev yapma sürelerini kontrol ederek, öğretmenlerle işbirliği içerisinde çocuğun bu süreçten kazançla ve davranış edinerek çıkmasını sağlamalıdır; aksi takdirde sonraki yıllarda eğitim hayatı, ciddi sıkıntılar ve yorgunluklara gebe olur. Görev herkesin öğretmen, veli, öğrenci herkes üzerine düşeni yapmalı. Top öğretmenlerin üzerinde kalmamalı.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)