adscode
adscode

2014 Kış Olimpiyatları Bugün Sochi'de Başlıyor

Rusya Sochi Olimpiyat Oyunları için 50 milyar dolar harcama yaptı. Harcamaların büyük bir bölümü, terör saldırılarına karşı güvenlik önlemleri için yapıldı. Kentte 100 bine yakın polis ve asker görevlendirildi

2014 Kış Olimpiyatları Bugün Sochi'de Başlıyor
Etkinlikler
Rus yetkililer, Kış Olimpiyatları için 50 milyar dolar harcama yaptı. Bu şu ana kadar tarihin en pahalı olimpiyatları olacak. Londra’da 2012 yaz olimpiyatları için 15 milyar dolar harcanmıştı.

RAND Kuruluşu güvenlik ve terör uzmanı Brian Jenkins, harcamaların önemli bölümünün, terör saldırısı olasılığına karşı güvenlik amacıyla yapıldığına dikkkati çekiyor. “Kentte 70 ila 100 bin polis görevlendirildi” diyen uzman, Rus yetkililerin şüphelileri bulmak amacıyla kapı kapı arama yaptığı duyumları aldığını söylüyor.

Sochi plakasına sahip olmayan araçların kente alınmadığını kaydeden Brian Jenkins, Rus polisinin acil müdahale edebilecek şekilde, güvenlik ve iletişim sistemleri kurduğunu, gerektiğinde her türlü haberleşmeye müdahale edebilecek sistemlere sahip olduğunu bildiriyor.

Tehdit Kafkaslar kökenli

Sochi Olimpiyatları’nı hedef alabilecek en büyük tehdit, Çeçenistan ve Dağıstan gibi, Kuzey Kafkaslar kaynaklı ayrılıkçı ve cihatçı gruplar. Bu bölgeler Sochi’den 500 kilometre uzakta, ama buralarda faaliyet gösteren militan örgütler, olimpiyatları sabote etmeye niyetli olduklarını açıkladı.

Bu gruplardan biri, Aralık ayı sonunda Volgagrad kentinde düzenlenen çifte bombalı saldırıyı üstlendi. Sochi’ye 600 kilometre uzaktaki Volgagrad’taki terör saldırısında 30’u aşkın kişi hayatını kaybetmişti.

Georgetown Üniversitesi terör uzmanı Bruce Hoffman, Sochi’nin güvenlik önlemleriyle tamamen kuşatma altına alındığını söylüyor. Sochi Kış Olimpiyatları’nın 1972’deki Münih Olimpiyat Oyunları’ndan bu yana en büyük tehdide maruz kaldığına dikkati çeken uzman, Münih’te İsrailli atletleri hedef alan terör saldırısının yalnızca olimpiyat oyunları değil, sonraki tüm spor karşılaşmaları için büyük güvenlik önlemleri alınmasına yol açtığını hatırlatıyor.

‘Teröristler spor karşılaşmalarını hedef almak zorunda değil’


Bruce Hoffman, Sochi’de alınan yoğun güvenlik önlemleri yüzünden kentte terör eylemi düzenlemenin kolay olmayacağının altını çizerek, olimpiyatları gölgelemek için yalnızca spor karşılaşmalarının hedef alınmayabileceğine dikkati çekiyor. Uzman, “Karşılaşmalara ya da sporculara, hatta seyircilere bile yaklaşamayabilirler. Ama amaçları, Ruslar’ın hayatlarını zorlaştırmak, olimpiyat oyunlarının heyecanını gasp etmek olacak” diyor.

RAND Kuruluşu’ndan Brian Jenkins, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Sochi Olimpiyat Oyunları’na büyük yatırım yaptığını söylüyor. Rusya’nın olimpiyat oyunlarına en son 1980’de ev sahipliği yaptığını belirten uzman, bunun tam Sovyetler Birliği’nin Afganistan’ın işgalinin ertesi yılına rastladığını hatırlatıyor. Moskova Olimpiyatları’nı 60 ülkenin boykot ettiğini kaydeden Jenkins, “Moskova Ruslar için fiyaskoydu, ama Sochi yeniden doğuş oldu” diyor.

‘Putin prestijini ortaya koydu’

Kuzey Kafkaslar uzmanı Thomas de Waal, Sochi olimpiyatlarının barışçı bir ortamda geçmesini sağlamak için Putin’in bütün gücünü ortaya koyduğuna inanıyor. “Putin’i markalaştıran, Rusya’yı tekrar dünya haritasına yerleştirmesi oldu” diyen uzman, Putin’in Rusya’yı yeniden güçlü hale getirdiğini, saygınlık kazandırdığını, bir prestij merkezi yaptığını söylüyor. Rusya Cumhurbaşkanı Putin’in özellikle spor ve açık hava faaliyetlerinden hoşlandığını da vurgulayan uzman, Rus liderin Sochi oyunları için olağanüstü çaba gösterdiğini ve para akıttığını belirtiyor.

Thomas De Waal, eğer Sochi Olimpiyat Oyunları sorunsuz geçerse, bunun en fazla Vladimir Putin’i rahatlatacağını; her şey ters giderse de sorumluluğun üzerinde kalacağını düşünüyor.

Olimpiyat ilkeleri doodle oldu

Olimpiyat İlkeleri bugün Google tarafından özel logo tasarımı olan doodle ile hatırlatıldı. Google tarafından hazırlanan Olimpiyat İlkeleri doodle'ında simgesel sporcular kullanıldı. Google doodle'da Rusya'nın anti-gay kanunlarına da gönderme yaptı.
 
Rusya'daki anti-gay kanunlarına karşı tepkisini de gösteren Google, olimpiyat doodle'ında eşcinsellerin simgesi olan gökkuşağının renklerini kullandı.
Bununla da yetinmeyen Google açılış sayfasına aşağıdaki yazıyı ekledi:
"Spor faaliyetlerine katılmak bir insan hakkıdır. Her birey herhangi bir ayrımcılığa maruz kalmaksızın, Olimpiyat ruhu içerisinde spor yapma imkanına sahip olmalıdır. Bunu yapmak için dostluk, dayanışma ve fair-play anlayışının hâkim olması gerekmektedir."



- Olimpiyat İlkeleri
Google bu doodle'ı Rusya sayfası google.ru'da da kullandı ve aynı açıklamayı Rusça olarak sayfaya yerleştirdi.

Soçi Olimpiyatları hakkında

7 Şubat günü Rusya'da başlayan 2014 Kış Olimpiyatlarının başlamasıyla Google, doodle ile Olimpiyat ilkelerini kullanıcılarına hatırlattı. Bu yıl 22.’si düzenlenen Kış Olimpiyatları, Rusya’nın Soçi şehrinde gerçekleştiriliyor.
2014 Kış Olimpiyatları için toplamda 51 milyar dolar harcama yapılarak tarihin en pahalı spor organizasyonlarından birine imza atılıyor. Yeni teknolojilerin de uygulanacağı bu dev organizasyonun yaklaşık 3 milyar kişi tarafından televizyondan takip edileceği öngörülüyor.

2014 Kış olimpiyatları teknolojik ilklere imza atacak
4 yılda bir gerçekleştirilen ve bu sene 22.’si düzenlenen Kış Olimpiyatları, daha başlamadan rekorlara konu oldu. Zira, Olimpiyat Oyunları tarihinde ilk defa bir organizasyon 1500’den fazla kamera ile takip edilecek. Üstelik bu kameralar sadece sabit noktalarda değil, zeplin ve helikopterler üzerinde de konumlandırılacak.
2014 Kış Olimpiyatları’nda yaşanacak bir diğer ilk de yayın kalitesi noktasında olacak. Rusya’nın Sochi şehrinde gerçekleştirilecek organizasyon, Kış Olimpiyatları tarihinde ilk kez HD TV’ye göre 16 kat daha yüksek çözünürlüğe sahip Super Hi-Vision (Ultra Yüksek Çözünürlüklü Televizyon) formatında yayın yapılacak.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)