adscode
adscode

ENERJİ SIKINTISINA ALTERNATİF ÇÖZÜM: GES

​Türkiye, enerjide dışa bağımlılığın sıkıntısını her geçen gün daha şiddetli hissediyor.

ENERJİ SIKINTISINA ALTERNATİF ÇÖZÜM: GES
Türkiye'den Haberler
Ukrayna üzerinden gelen doğalgaz adeta ateş hattında; Olası bir Rusya-Ukrayna savaşı politik dengeleri de değiştirebilir. Küresel iklim değişikliği ile suya hasret kalan toprak alarm veriyor. Büyük umutlarla kurulan Hidroelektrik Santralleri yüzde 20’nin altında kapasiteyle çalışıyor. İşte bu nedenlerle gözler yenilenebilir enerji kaynaklarına çevrildi; IBC SOLAR Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali, enerji sıkıntısı çözümünde Güneş Enerjisi Santralleri’nin (GES) önemini anlattı.

Türkiye, enerji politikasında küresel ısınmanın azizliğine uğradı; büyük umutlarla ve teşviklerle kurulan Hidroelektrik Santralleri (HES) beklenenin çok altında, neredeyse yüzde 20’lere düşen kapasiteyle çalışıyor. Böyle giderse, barajlarda su kalmayacak ve kurulan tüm HES’ler çalışamaz duruma gelecektir. HES’lerden beklenen enerji üretimi, planlananın çok altında kaldığından hesaplar şaştı; doğalgaz ve kömür ithalatı kaçınılmaz hale geldi. IBC SOLAR Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali, bu durumun enerji fiyatlarına artış olarak yansımasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı: “Suyun en bol olması gereken bir dönemde, bahar aylarında HES’ler kapanma tehlikesiyle karşı karşıya… Bu tabloya göre, Temmuz-Ağustos gibi barajlarda hiç su kalmayacak, HES’ler de kapılarına kilit vurmak zorunda kalacaktır. Açığı kapatmak için dışarıdan alınacak doğalgaz ve kömür de elbette ödeyeceğimiz faturalara yansıyacaktır.”

Alternatif Çözüm: GES

Hayri Bali, çok önemli bir unsurun da altını çiziyor, “GES kurulumları bundan çok değil, 5 yıl önce başlasaydı her şey çok farklı olacaktı” diyor ve ekliyor: “Lisanslı GES projeleri için 600 MW’lık başvuru kapasitesine toplamda 9 bin MW’lık  talep geldi. Bu rakam, Almanya’nın kurulu güneş enerjisi gücünün dörtte biri… Yani, bu rakama izin verilseydi ve bugün Türkiye’de 9 bin MW’lık GES kurulu olsaydı, ‘suyumuz bitti, doğalgaz, kömür alalım’ demeyecektik. Ama şu anda başka bir çıkışımız yok, dışarıdan enerji almak zorundayız ve faturalar mecburen kabaracak.”

“Ham maddesi bedava olan, üretmek için para vermek zorunda olmadığımız ve hiç bitmeyecek bir enerji kaynağı güneş” sözleriyle Hayri Bali, GES’in enerji sıkıntısına alternatif çözüm olduğunun altını tekrar çiziyor: “Güneş her sabah doğuyor. Doğmaması gibi bir durum söz konusu olamaz. Rüzgâr esmeyebilir, Ukrayna bir gün doğalgaz pompalamayabilir, kömür rezervleri bitebilir, barajlarda su tükenebilir ama güneş hep doğar. Yatırımcılar da artık bu gerçeğin farkında… Fiyat artışlarından etkilenmeden, dışa bağımlılığı azaltmanın yolunun GES olduğunu görüp yatırım yapmak isteyen çok sayıda özel ve resmi kurum ile temas halindeyiz.”

Yatırımların Önü Açıldı…

Türkiye’nin en az güneş alan bölgesinin bile Almanya’nın en iyi güneş alan bölgesinden daha çok ışınıma sahip olduğunu anlatan Hayri Bali, GES’e yatırımın önünün açılmasıyla HES’lerde kuraklık sebebiyle oluşan enerji açığının kurulacak güneş tarlalarıyla çok büyük ölçüde kapatılacağını vurguluyor.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)