adscode
adscode

Felçli hastalar için oyun tasarladılar

İstanbul Bilgi Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri felçli hastalara yardımcı olacak özgün bir oyun tasarladı.

Felçli hastalar için oyun tasarladılar
Üniversite
Güncelleme : 03-Oct-23 17:57

OZAN ÖMER KADÜKER

Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Başar Aka’nın rehberliğinde hazırladıkları projeleri hakkında bilgi veren Rami Al Zahabi, Karam Alhafez, Abdurrahman Ahmetoğlu ve Hamzah Abohijleh, “Oyunlaştırma tekniklerinden yararlanarak, rehabilitasyon sürecini hastalar için ilgi çekici, motive edici ve eğlenceli bir hale getirmeyi hedefledik” ifadelerini kullandılar. 

Ürün, bir oyun ortamını hastanın üzerinde taşıdığı fiziksel bir cihaz ve bir dış kamera ile entegre ederek çalışıyor. Hastanın bilek hareketlerinin sensörlerle izlendiğini aktaran öğrenciler şunları söyledi: “Hastalar, topu kontrol ederek oyunla etkileşime geçtikçe, bilek hareketleri değişiyor ve bunlar kaydedilip analiz için iletiliyor. Toplanan veriler, hastanın kaydettiği ilerleme hakkında bilgi sağlıyor ve fizyoterapistlerin rehabilitasyon egzersizlerinin etkililiğini değerlendirmelerine, tedaviyi buna göre uyarlamalarına olanak tanıyor.” 

Oyununun felçli hastaların yaşamlarında olumlu bir etki yaratacağını, onları iyileşme yolunda güçlendireceğini ve rehabilitasyon sürecini daha ilgi çekici ve eğlenceli hale getirerek genel yaşam kalitelerini artıracağını kaydeden öğrenciler, oyunun rehabilitasyon merkezlerinde ve hastanelerde uygulanmasını hedefliyor.

Öğrenciler, hedefleriyle ilgili ise şunları söylediler:

"Oyunda makine öğrenimini uygulamayı planlıyoruz; böylelikle oyun, hastaların seçmeleri gereken çok sayıda zorluk sunmak yerine performanslarına dayalı olarak ayarlanacak.

Ayrıca, hem bükülme (fleksiyon)-uzatma (ekstansiyon) hem de supinasyon-pronasyon bilek hareketlerini tek bir oyunda bir araya getirerek hastanın çok daha kolay kullanabileceği bir oyun oluşturmak istiyoruz.

Bu özellikleri hayata geçirdikten sonra, hastanın bilek doğruluğu, rahatlığı ve hareketiyle ilgili daha doğru veri ve bilgi edinmek için projemizi bir fizyoterapistin yardımıyla felçli hastalar üzerinde denemek istiyoruz.

Yatırımcıların ilgisi çekmek amacıyla çalışmamızı yayımlamayı planlıyoruz. Çalışmamızın yayımlanması, nihayetinde projemizin üretimini ve ticarileştirilmesini sağlayabilir.

Bu rehabilitasyon oyununun felçli hastaların yaşamlarında olumlu bir etki yaratacağını, onları iyileşme yolunda güçlendireceğini ve rehabilitasyon sürecini daha ilgi çekici ve eğlenceli hale getirerek genel yaşam kalitelerini artıracağını umuyoruz. Oyunun rehabilitasyon merkezlerinde ve hastanelerde uygulanacak olmasından heyecan duyuyoruz."

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)