adscode
adscode

Gençler Ne Doğadan, Ne de Konforundan Vazgeçiyor

Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen, 42 üniversiteden 170 öğrencinin katıldığı Okul’14 etkinliğinin son gününde “enerji politikaları”konulu anket sonuçları tartışıldı.

Gençler Ne Doğadan, Ne de Konforundan Vazgeçiyor
Üniversite
Katılımcıların yüzde 100’ü enerji konusunda sürdürülebilir çalışmaları yetersiz bulduğunu, yüzde 85’i yatırımlarda ilk önceliğin yenilenebilir enerjide olması gerektiğini savundu

Yenilenebilir kaynakların elektrik fiyatını yüzde 25 artıracağı bildirilince üniversitelilerin yüzde 20’si kararından vazgeçti

Katılımcıların yüzde 70’i seçimlerde oy verirken adayların çevre politikalarını dikkatlice incelediklerini bildirirken, ayda bir kez park, orman alanı deniz kenarı vs. yürüyüş yapanların oranı sadece yüzde 7. Üniversite öğrencilerinin yüzde 100’ü enerji konusunda sürdürülebilir çalışmaları yetersiz bulduğunu, yüzde 85’i yatırımlarda ilk önceliğin yenilenebilir enerjide olması gerektiğini savunurken, yüzde 20’si, yenilenebilir kaynakların elektrik fiyatını yüzde 25 artıracağı bildirilince kararından vazgeçti.

Boğaziçi Üniversitesi Yöneylem Araştırma Kulübü (BÜYAK) tarafından her yıl farklı bir konuyu inceleyen ve üniversitenin 4 yılını 4 günde yaşatmayı hedefleyen OKUL’14 etkinliği sona erdi.

İnsan Hakları Haftası’nda ‘Değişim Çağının Dinamikleri’ teması altında gerçekleşen etkinliğin son gününde Boğaziçi Üniversitesi Güney Meydan’da Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) ve Enerji Ekonomisi Derneği (EED) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu’nun yönlendirdiği ‘Sürdürülebilir Enerji’ konulu forum düzenlendi. 42 üniversiteden 170 öğrencinin katıldığı etkinliğin ilk gününde düzenlenen “enerji politikaları” konulu anketin sonuçlarının değerlendirildiği forum toplantısında öğrencilerin, enerji konusunun önemine işaret edip, doğa ve çevrenin korunması konusunda hassas oldukları belirlenirken, konforlarını da kaybetmek istemedikleri görüldü.

Ankete katılan öğrencilerin tamamı ülkemizde genel olarak enerji politikalarının sürdürülebilirliği konusunda aksaklıklar olduğunu düşünürken, yüzde 93’ü Türkiye’nin enerji politikasının Avrupa Birliği ile uyumlu olmadığı görüşünü savundu. Katılımcıların yüzde 59’u Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olmasını desteklerken, yüzde 46’sı Rusya ile yakın enerji işbirliğini olumlu bulduğunu bildirdi.

Üniversitelilerin Türkiye’nin enerji yatırımları konusundaki düşünceleri de ilgi çekici. Öğrencilerin beklenenin aksine sadece yüzde 51’i nükleer enerjiye karşı çıkarken, kömür yatırımlarına karşı çıkanların oranı yüzde 33, hidroelektrik yatırımlarına karşı çıkanların oranı ise yüzde 10 oldu.
“En çok öncelik verilmesi gerektiğini düşündüğünüz enerji yatırımı hangisi?” sorusunda ise yenilenebilir enerji yüzde 85 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 6’şar ile doğalgaz ve nükleer izledi.
Doğal gaza öncelik verilmesi gerektiğini düşünenlerin yarısı bununla Türkiye’nin dışa bağımlılığının artacağı söylenince kararlarından vazgeçti. Yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik verilmesi gerektiğini düşünenlerin yüzde 20’si de bu yolla elektrik fiyatlarının yüzde 25 artacağını öğrenince kararlarını değiştirdi.

 -Çevreci ama…-
 Anket, üniversitelilerin eski kuşağa oranla çevre politikalarına daha hassas olduğunu gösteriyor. “Elimdeki çöpü çok uzun süre tutmam gerekse bile, çöp kutusu buluncaya kadar taşımaya devam ederim diyenlerin oranı yüzde 100” çıkan ankette, gençlerin yüzde 70’i seçimlerde oy verirken adayların/partilerin çevre politikalarını dikkatlice incelediğini de belirtti.

Buna karşın, park, ormanlık alan veya göl/deniz kenarında en az ayda bir kez yürüyüş yapanların oranı sadece yüzde 7 çıkarken, ağaçlandırma kampanyasına gönüllü olarak katılmış olanların oranı yüzde 50’ye ulaştı.

İlginç bir soru ise çevre için olmazsa olmazlardan toplu taşıma araçlarıyla ilgiliydi. Arkadaşlarıyla şehirlerarası yolculuk yapması gerektiğinde özel araç ve otobüs arasında seçme şansı varsa ve maliyetler aynıysa otobüsü hiçbir zaman tercih etmem diyenlerin oranı yüzde 63 oldu.

 -Yurt genelinde konferanslar planlanıyor-
 Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi, IAEE Seçilmiş Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, anketin enerji bilinci konusunda gençlerin hassas olduklarını göstermesine karşın, daha fazla bilgilendirilmeye ihtiyaç duyduklarının ortaya çıktığını kaydetti.

IAEE ve EED çalışmaları kapsamında bu sorunu gidermek, enerji bilinci ve uygulamaları yüksek bir jenerasyon için gelecek yıldan itibaren yurt genelindeki üniversitelerde konferanslar planladıklarını ifade eden Kumbaroğlu, bu konuda talebi olan üniversitelerin kendisi ile bağlantı kurabileceğini bildirdi.

  -Sürüdürülebilir ve yenilenebilir enerji-
 Sürdürülebilir enerji, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için gerekli olan kaynakları ve yeterlilikleri tehlikeye atmadan, bugünün ihtiyaçlarını ekonomik olarak ve çevreye zarar vermeden karşılayabilen enerji biçimini ifade eden bir terimdir.
Yenilenebilir enerji (kaynakları) ise, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş ışığı, rüzgar, akansu (hidrogüç), biyolojk süreçler ve jeotermal olarak sıralanabilir. Ayrıntılı bilgi için:




 
 


 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)