adscode
adscode

Tatilde derslerden çok uzaklaşmayın!

Öğrenciler, 11 Kasım’dan itibaren 2023-2024 eğitim öğretim yılının ilk molasını verecekler. Dinlenmek için iyi bir fırsat olan ara tatil sonrası okula dönüşte uyum sorunu yaşamak istemeyenlerin derslerden uzaklaşmaması gerekiyor.

Tatilde derslerden çok uzaklaşmayın!
Eğitim

İlk ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 20 milyon öğrenci ile 1,2 milyon öğretmen için 11 Kasım Cumartesi gününden itibaren ara tatil başlıyor. 9 günlük bir molanın ardından öğrenciler, 20 Kasım Pazartesi günü birinci döneme kaldıkları yerden devam edecekler. Zihnin dinlendirilmesi, motivasyonun artması, akademik başarı performansının yükseltilmesi için tatiller iyi bir fırsat demek. Verimli bir tatil geçirmek için neler yapılması gerektiği konusunda uzmanlardan öneriler aldık.

YENİ YERLER KEŞFEDİN

Ailelerin ara tatilde çocuklarının ilgi ve yeteneklerine göre planlama yapması gerektiğine dikkat çeken Bahçeşehir Koleji Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) Bölümü Direktörü Sibel Durak, bu konuda şu önerilerde bulunuyor:

- Çocuğunuzla beraber doğa yürüyüşleri, piknik yapabilir; yeni yerler keşfedebilirsiniz.

- Müze ve sanat galerilerini ziyaret edebilirsiniz; böylece sanata olan ilgisi artabilir.

- Tatil süresince çocuğunuzun yüzme, bisiklet sürme, tenis gibi aktivitelerle enerjisini atmasını sağlayabilirsiniz.

- Birlikte yemek yapabilir, yeni tarifler deneyebilirsiniz.

- Resim yapma, el sanatları gibi aktivitelerle yaratıcılığını ve motor becerilerini destekleyebilirsiniz.

- Farklı şehirleri veya tarihi mekânları gezebilirsiniz.

- Tatilin en az bir gününü ‘ekransız gün’ olarak belirleyebilirsiniz.

KONU TEKRARI YAPMAKTA YARAR VAR

Bazı öğrenciler, 9 gün gibi kısa sürede bile derslere dair bildiklerini unutup okula dönüşte uyum sorunu yaşayabiliyorlar. O nedenle uzmanlar, tatilde dinlenme ve eğlenmenin yanı sıra eksik kalınan konulara çalışılmasını, ders tekrarı ve ödevlerin yapılmasını öneriyorlar. Bu konuda Uğur Okulları Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt, şu noktalara dikkat çekiyor:

- İlköğretim öğrencileri ara tatili dinlenerek, kendilerine, ailelerine ve arkadaşlarına zaman ayırarak geçirebilirler.

- Bu öğrencilerin ev ortamının dışında bir tatil planları varsa bu zamanı kitap okuyarak geçirebilirler. Ancak tatili evde geçireceklerse kitap okumanın yanında her gün 1-2 saati ders çalışmaya ayırırlarsa daha verim alabilirler.

- 9, 10, 11. sınıf öğrencileri bu tatilin uzun bir yaz ya da yarıyıl tatili olmadığını bilmeliler, bu bilinçle program yapmalılar. Dinlenmeye ve sevdikleri aktivitelere de vakit ayırmalılar.

- Günün belli bir saati kitap okumalılar. Gününün birkaç saatini de konu tekrarı için ayırmalı ve eksikleri gidermeliler.

SINAVLARA HAZIRLIK İÇİN VERİMLİ BİR DÖNEM

Sınavlara hazırlananlar için tatil, daha çok ders çalışmak demek. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenecek merkezi sınav 2 Haziran 2024’te; Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) da 8-9 Haziran 2024 tarihlerinde yapılacak. Sınavlara kalan süre uzun gibi görünse de zaman çok hızlı geçiyor. O nedenle kısa molalarda dahi zaman yönetiminin önemine dikkat çeken Bilnet Okulları PDR Bölüm Başkanı Begüm Özşener, “Ara tatil sınav hazırlığı için verimli bir dönem. Hem çalışmalara odaklanmak hem de dinlenmek arasında sağlıklı bir denge kurmak, sınav sürecinde başarıya yaklaşmaya katkı sağlayacaktır. Öğrenciler, her günlerini planlamalılar” diyor.

DENEME TESTİ ÇÖZÜN

Adil Kurt da ara tatilde, sınavlara hazırlanacak 8 ve 12. sınıf öğrencileri için şu tavsiyelerde bulunuyor:

- 8. sınıf öğrencileri işlenen konulardan eksiklerini tespit etmeli, tatilde her gün belirli bir zaman diliminde bu eksiklerini tamamlamalılar.

- Öğrenciler, çalıştıkları konularla ilgili test çözmeli, hata yaptıkları soruların çözümlerini incelemeliler.

- 12. sınıf öğrencileri de günün belli bir zamanını YKS’ye hazırlık için planlamalı; bol miktarda soru çözmeli ve nerede hata yaptıklarını araştırmalılar. Ayrıca deneme sınavları çözerek tüm konuları bir arada yorumlayabilme ve süreyi kaliteli kullanabilme becerisi elde etmeliler.

MİLLİYET / MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)