adscode
adscode

Türk Halkının AB'ye Bakışı

5.yıldır ilk defa AB’ye ilgi artıyor, Türk Halkının 43% ü AB’ye olumlu bakıyor.

Türk Halkının AB'ye Bakışı
Türkiye'den Haberler

Prof. Dr. Faruk Şen

TAVAK Vakfı’nın bu yıl 5.sini yaptığı Türk halkı ve AB araştırmasının sonuçlarına göre Türk halkı ve AB araştırmasının sonuçlarına göre Türk halkının bu 5 yıllık dönemde Avrupa Birliği’ne bakışının tekrar pozitife döndüğünü görmekteyiz. 2015 yılı araştırmasında ilk defa %43’lük bir kitlenin Avrupa Birliği’ne tam üye olacağımıza inandığı ortaya çıkmıştır .

AB’ye Tekrar önem veriliyor.

Buna göre ‘ hayır, olamaz ‘ diyenlere oranı %48’de kalmıştır.Bu Türkiye için ilginç bir gelişmedir.Aynı gelişmeyi önümüzdeki 7 yıllık süreçte tam üye olabilecek mi sorusuna cevap verenlerin %51 olması da ortaya çıkarmaktadır. 

Böylece son yıllarda Türkiye’deki ekonomik gelişmedeki sorunların ortaya çıkması, demokrasi konusundaki tartışmalar, Türk halkının tekrar AB’ye önem vermesini beraberinde getirmektedir. Bu araştırmayı son 3 yıllık araştırmalarla karşılaştırdığımız zaman 2012 yılında tam üyeliğe inananların oranı  %17’ye inmişken şimdi 2015’te %43’e çıkması Türk halkının tekrar Avrupa Birliği’ne inandığını, güvendiğini göstermiştir. Genel olarak bu konuda Türkiye’nin AB alternatifi tekrar olumlu olarak vurgulanmakta, Yunanistan’daki ve diğer ülkelerdeki tüm negatif gelişmelere rağmen Türk halkının AB’ye olan inancı pekişmektedir. Tüm araştırmalarda bir ayrılmayan nokta da son 2 yılda

3. Türkiye’nin AB’ye üyeliğinde en büyük engeli hangi ülke oluşturuyor?

Almanya’nın Türkiye’nin önünü kesen en önemli ülke olarak ortaya çıkmasıdır.Bu konu da 2014 de olduğu gibi 2015’te de %51’lik oranda Almanya’nın Türkiye’nin AB üyeliğini engellediği kanısında olduğu ortaya çıkmaktadır.

Almanya Türkiye’ye Karşı, Merkel Türkiye’yi istemiyor

Buna karşılık eski karşıt ülke olarak algıladığımız François Hollande’nin 2012’de Cumhurbaşkanı olmasından sonra karşıtlık oranında %20 e indiği ortaya çıkmaktadır. Türk hükümetinin AB ye yönelik çalışmalarında son 5 yılda büyük bir değişiklik olmamıştır, hala Türk halkının %53’ü hükümetin tam üyelik konusunda yeteri kadar çaba göstermediğini vurgulamaktadır %37’lik bir oran hükümetin bu konuda ciddi çalışma yapmasını istemektedir.Alternatiflere bakıldığında konunun oransal dağılımında da Türk halkının başka bir alternatif görmediği dikkat çekmekte ve  Türkiye’ye karşı AB üyelerinin negatif yaklaşımının bu ülkelerdeki İslamafobi ve İslam düşmanlığı ortaya çıkmaktadır .

AB Bakanı Beğenilmiyor 

İlk defa 2015 yılı araştırmaya katılan kişilere takiben 1 yıldır AB Bakanı ve Baş müzakereci olarak çalışan eski büyükelçi Volkan Bozkır’ın çalışmalarına yönelik soru sorulmuş ve halkın %83’ünün bu kişiyi tanımadığı veya yeteri kadar başarılı bulmadığı ortaya çıkmıştır. Volkan Bozkır her gün yurt dışı seyahatleri yapıp kamuoyunda yer almasına rağmen ancak %17’lik bir kitle ona olumlu bakmaktadır. Tüm gelişmeler sonucu, Türk halkının AB’ye bakışında pozitif değerlendirmenin en önemli neden, Türkiye’de 2012 yılında başlayan gezi olayları çerçevesinde demokrasinin sorunlu olmasıdır.  


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)