adscode
adscode

Yabancı öğrenciye 48 saatte kayıt

Vakıf üniversiteleri, aracı şirketler üzerinden yabancı öğrencilere 48 saatte kayıt garantisi sunuyor. Bazı öğrenciler, oturum izni almanın, kaçak şekilde Türkiye’de çalışmanın yolu olarak üniversiteleri kullanıyor.

Yabancı öğrenciye 48 saatte kayıt
Üniversite

Türkiye, 198 ülkeden, 300 bini aşkın uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Devlet üniversitelerinin büyük çoğunluğu öğrenci kabulünde, Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’na girme şartı istiyor. Ancak vakıf üniversitelerinde sınav şartı yok. Bazı vakıf üniversiteleri ise öğrenci kabullerini sadece aracı danışmanlık şirketleri üzerinden yapıyor. Bu alanda hizmet veren yüzlerce şirket, istenilen üniversite ve bölüme kayıt garantisi sunuyor. Ücretler ise 2 bin dolar ile 20 bin dolar arasında değişiyor.

Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker, Mısır’dan gelecek yakını için üniversite aradığını belirterek danışmanlık şirketleriyle iletişime geçti. Birçok üniversiteyle işbirliği halinde olduklarını belirten şirket yetkilileri, 48 saatte istediğimiz bölüme kaydımızın gerçekleştirileceğini söyledi. Kabul garantisi sundukları üniversiteleri arayarak ‘Bu şirketlerle çalışıyor musunuz?’ diye sorduk. Üniversite yetkilileri, “Şirket üzerinden anlaşma yapmanız daha iyi olur. Onlara özel indirimlerimiz var” ifadelerini kullandılar.

 

LİSE DİPLOMASI YETERLİ

Danışmanlık şirketlerinin verdiği bilgiye göre üniversitelere kayıt için lise diploması yeterli. Hatta ön kayıtta öğrencinin Türkiye’ye gelmesine bile gerek yok. Şirket yetkililerinden biri “Diploması ve parası varsa istediği her bölüme kabul alır. Anlaşmamız olduğu için yüzde 30 indirim de sağlarız. İstanbul’da vakıf üniversitesi çok olduğu için rekabet var. O yüzden kolay kabul alır, en fazla 1 hafta sürer” dedi.

Bir başka yetkili ise “Bu dönem için kabul şansı devam ediyor. 2-3 gün içinde kabul mektubu çıkıyor. Vize, kalacak yer konusunda da yardımcı oluruz. Ön kayıt için belgeleri WhatsApp’tan yollaması yeterli” diye konuştu. Bir diğeri ise “Tıp, diş hekimliği, mühendislik gibi her bölüm var. 2 günde kabul mektubu çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Şirketler internet sitelerinde öğrenci referanslarını da paylaşıyor. “Türkiye’de eğitim almanın bu kadar kolay olacağını düşünmemiştim, ülkemde istediğim bölümü kazanamadım ama Türkiye’ye okuyabildim” şeklindeki yorumlar dikkat çekiyor.

OTURUM İÇİN DE GELEN VAR

Bazı öğrenciler, üniversitelere 4 yıl boyunca Türkiye’de oturum izni almak ve çalışmak için kaydoluyor. Konuyla ilgili bir acente yetkilisi şunları söyledi: “Öğrenci numarası çıktıktan 20 gün sonra ikamet alınabiliyor. 4 yıl boyunca sorunsuz şekilde yaşayabilir. Geçen gün Iraklı bir öğrenciyi böyle kaydettik. Bu süreçte çalışması için çalışma izni gerekiyor ama izin almadan kaçak çalışan birçok öğrenci var.”

Bölüme göre değişiyor

Acente yetkilerinin verdiği bilgilere göre ücretler bölümlere göre değişiyor. Ortalama ücretler şöyle:

Tıp: 11.400 - 20.000 dolar

Dış Hekimliği: 10.000 - 14.000 dolar

Eczacılık: 6.500 - 8.000 dolar

Mühendislik: 2.000 - 4.000 dolar

İktisat, İşletme: 2.000 - 3000 dolar

Türkler de faydalanıyor

Türk olmasına rağmen bazı öğrenciler de üniversitelerde yabancı öğrenci statüsünden faydalanabiliyor. YÖK’ün Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esasları’na göre doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni alanlar; lisenin son üç yılını ya da tamamını, Türk okulları dahil, yabancı bir ülkede tamamlayanlar; KKTC uyruklu olup KKTC’de ikamet eden ve ortaöğrenimini tamamlayan GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar da yabancı öğrenci kontenjanlarından Türkiye’deki üniversitelere girebiliyor.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)