adscode
adscode

İYİ AİLE YOKTUR

Geçtiğimiz Salı akşamı Zorlu Center’da düzenlenen değerli yazar ve eğitmen Nihan Kaya’nın ‘’ İyi Aile Yoktur’’ isimli söyleşisine katıldım. Daha öncesinde kendisini Attachment Parenting Türkiye Zirvesi’nde dinlemiştim. Ve söyleşi ile aynı adı taşıyan kitabını büyük bir merakla okumuştum. Kendisinin öyle güzel bir enerjisi ve aktarımı var ki birebir söyleşide kendisini dinlemek çok daha keyifliydi.

oznurpekatik@gmail.com




Bir sürü önemli şey öğrendim, bir çok şeyin de farkına vardım. Anneliğimin, kendi çocukluğumun, içimdeki çocuğun, yaşadıklarımın, duygularımın, hatalarımın ve doğrularımın.. 

Bu yazıda söyleşi hakkındaki düşüncelerimi ve öğrendiklerimi sizlerle paylaşacağım. ‘’ İyi Aile Yoktur’’ konulu söyleşi de birçok önemli konuya değinildi. Kendi çocukluğumuzda yaşadıklarımızın şimdiki ebeveynlik rolümüzde büyük etkisi olduğunu söyleyen Nihan Kaya verdiği örnekler ile de bunu çok güzel bir şekilde ifade etti. ‘’Çocukluk cehennemdir.’’ dedi mesela. Çünkü çocuklukta yapılan yanlışları çocuklar bilmez. Anne baba karar verir, çocuğa uygulatır ya da gösterir, çocuk öyle öğrenir. Utanç, suçluluk gibi duyguları çocuğa hissettiren ve öğreten de anne babadır. Utanç ve suçluluk, anne baba olunca çocukluktaki acılar açığa çıkar. Çocukla beraber kendi çocukluk sorunları da ortaya çıkar. Yetişkinlik problemlerinin temeli çocuklukta. Anne babanın suçlu hissetmesi çocuklukta suçlandığı içindir. Oysaki ‘’her türlü kabulümsün, ağlasan da üzülsen de kızsan da..’’ şeklinde hisseden çocuk yetişkinlikte sevgi ve onay beklemeden yaşar. Yetişkinlik problemlerinde de, yaşanılan acılarda da. Yetişkin farkında olmadığından çocuk çektiği acıyı bilemez. Bu noktada çocuğu anlamak, ihtiyaçlarına yerinde ve zamanında cevap vermek çok önemlidir. 

Kendi çocukluğumuzdan yola çıkarak ebeveynliğimiz üzerine konuştuk. Anne babanın çocuklukta yaşadığı olaylar, çocukluk anıları şimdiki ebeveynliklerini etkiler. Sosyal kaygı ve toplumsal kurallar yüzünden sürekli iyi anne baba olma endişesi yaşanır. Bu da beraberinde konulan kuralları, sınırları, otorite ve hiyerarşiyi getirir. Oysa bu durum çocuğun gelişimini olumsuz etkiler. Anne babanın kendi içinde koyduğu kuralları çocuk direk kabullenir, sorgulamaz, kalıba girer. Bu nedenle içten, doğal ve samimi davranılmalı. Çocuğa kendisini değerli hissettirmek, saygı göstermek çok önemlidir. Aileden gördüğü saygı, değerlilik hissi sayesinde dışarıya bağımlı olmamaya,  sevgi ve ilgiye muhtaç hissetmemeye başlar. Anne ve baba evde çocuğu savunur, ona saygı duyarsa çocuk dışarıda insanların onlara yanlış yaptığını anlar, bunları sorgulamaya başlar. Kendi kendini inşa ederek, özbenliğini geliştirir. 

Bunlar söyleşinin dikkatimi çeken, bana göre önemli kısımlarıydı. Yazımı sonlandırırken Nihan Kaya ‘nın ‘’ İyi Aile Yoktur ‘’ kitabını okumanızı, fırsatınız olursa söyleşi ve atölye çalışmalarına da  katılmanızı şiddetle tavsiye ederim. İnanın bana olduğu gibi sizlere de çok iyi gelecek:) 

‘’Bir çocuğun mutlu bir yetişkine evrilebilmesi için anne baba olarak yapabileceğimiz tek bir şey ama tek bir şey vardır: Çocuğun kendisini değerli hissetmesini sağlamak’’Nihan KAYA , İyi Aile Yoktur kitabından … 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Sömestir tatili
Okula alışma süreci
ERGENLİK ÜZERİNE 
BU HAYAT SENİN