adscode
adscode

Rusya ve Ukrayna arasındaki bilimsel işbirliği

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşı bir kenara bırakıp her iki ülke arasında yapılan bilimsel işbirliğine bakarak barış umutlarımızı yeşertelim.

cemozel2021@gmail.com




Bir üçüncü dünya savaşı kaldırmaz diye düşünüyorum mavi gezegenimiz. Eskiden savaşlar cephelerde yapılırdı. Çocuklar ve kadınlar görmezdi neler olup bittiğini? Artık televizyonlarda ve internette canlı canlı an be an seyrediliyor savaşlar. Özellikle çocukları savaştan uzak tutmak için yine bilime sarılmaktan başka çaremiz yok.

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşı bir kenara bırakıp her iki ülke arasında yapılan bilimsel işbirliğine bakarak barış umutlarımızı yeşertelim.

Akademik Değerlendirme Ürünü olan SciVal’ın 2011-2020 verilerine baktığımızda Rusya ve Ukrayna arasında müthiş bir bilimsel işbirliği var. Rusya cephesinden bakıldığında en çok bilimsel işbirliği yapılan ülkeler arasında Ukrayna onuncu sıradayken, Ukrayna cephesinden bakıldığında ise Rusya birinci sırada geliyor.

SciVal’da alan ağırlıklı etki değeri 1 ve üzeri olan ülkeler, dünya ortalamasının üzerinde gösterilir. Rusya’ya baktığımızda, puanı 0.81 iken Ukrayna’nın ise 0.74’tür. Şimdi sıkı durun. Tek tek bakıldığında 1’i geçemezlerken işbirliği yaptıklarında alan ağırlıklı etki puanları 2.38 olmaktadır. Müthiş bir sinerji yakalayıp inanılmaz bir başarı elde etmişler.

Toplamda 11.586 adet yayın yapan bu iki ülke, en çok fizik ve astronomi alanında ortak yayın yapmış. Hemen ardından malzeme bilimi ve mühendislik geliyor. Sayısalcı olan bu iki ülkenin sosyal bilimlerde de ortak yayın yapmaya daha çok emek harcamaları gerekmektedir. Bunu aşağıdaki tablodan da çok net görüyoruz.

Lafı evirip çevirmeye gerek yok. Bir savaş yapılacaksa bilimsel anlamda yapılmalı. Hatta orada da savaş yapılmamalı. Görüldüğü gibi işbirliği yaparak çok daha üstün başarılara imza atmak elimizde.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)