adscode
adscode

Cumhurbaşkanları ve unutulan rektörler!

Cumhur- başkanı Gül‘ün veda turları devam ediyor. Kimi kurumları yerinde ziyaret ederek, kimilerini de Çankaya’da ağırlayarak, bir anlamda kendileriyle helalleşiyor. İyi de yapıyor...

Cumhurbaşkanları ve unutulan rektörler!
Milliyet Diyalog

Cumhur- başkanlığı makamının en önemli görevlerinden birisi de rektör atamaları. Yani bir anlamda, geleceğe yön veren kurumlar, direkt cumhurbaşkanına bağlı...
Her ne kadar, rektörlük için seçim yapılıyor, YÖK müdahalesi gibi detaylar olsa da, son sözü cumhurbaşkanları söylüyor.
Evren’den Özal’a, Sezer’den Demirel ve Gül’e, hepsinin de, en çok oy alanları değil de, en az oy alanları bile atadıkları çok oldu.
Devlet, vakıf fark etmeksizin, mevcut rektörlerin tümünü Cumhurbaşkanı Gül atadı. Yani bir anlamda, hepsinin kendisine gönül bağı var...
Dün, ulaşabildiğimiz rektörlere sorduk, henüz toplu bir davet ya da ziyaret gerçekleşmemiş. Ama son resepsiyona katılanlar bulunuyor. İçlerinde hâlâ zaman var, diye umutlananlar olsa da, geneli, yine unutulduk ve biz buna alışığız değerlendirmesi yaptılar.

Hangi cumhurbaşkanı?
Önceki cumhurbaşkanlarını gözümüzün önüne getirdik. Evren ancak talimat ve ince ayar vermek için üniversiteleri ziyaret ederdi. Üniversiteler, Özal‘ın sanki çok umurunda değildi. En içli dışlı olan ve onları en onure eden Demirel oldu. Sezer için ise pek çok kurum gibi üniversiteler de yok gibiydi. Kendisi de eski bir üniversite mensubu olmasına karşın Gül de, üniversitelere hep mesafeli oldu.
Erdoğan, Demirel’in en gurur duyduğu rekorlardan birini daha elinden alarak en çok üniversite açan Başbakan oldu. Ama üniversitelere olan ilgisi, hiç bir zaman Demirel’inki kadar sıcak değildi. Cumhurbaşkanı olunca değişir mi? Onu da zaman gösterecek...
Başbakan Erdoğan ile YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya’nın yıldızı hiç barışmadı. Ona hep Gül‘ün adamı gözüyle bakıldı.
YÖK içinde, hükümete yakın olanlarla, Çankaya’ya yakın olanlar, çoğu zaman, ortak noktada buluşamadılar. Hatta, Tayyip Bey’in Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde gidecekler sıralamasının en başına, hep YÖK Başkanı konuldu.
Bu durum, Ankara’nın akademik kulislerinde, sürekli dile getirildi ve işte o zaman geldi...

YÖK Başkanı gidici mi?
Kayserili olması nedeniyle Çetinsaya’yı o koltuğa hep Cumhurbaşkanı Gül‘ün getirdiği bilinir. Oysa onu da, bir önceki YÖK Başkanı’nı da oraya hararetle öneren, kefil olan ve arkasında duran Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’dur.
Ankara’da ortaya çıkan yeni tablonun elbette yüzlerce farklı ayağı var ama beni en fazla meraklandıran YÖK Başkanı’nın konumu.
Giderek güçlenen müstakbel Başbakan Davutoğlu, hâlâ YÖK Başkanı Çetinsaya’nın arkasında durmaya devam edecek mi?
Erdoğan’ın, çoktan yok saydığı YÖK Başkanı’na yönelik tutumunda bir değişiklik olacak mı?
En önemlisi de, uzun süredir dile getirilen, üniversitelere yönelik büyük operasyon ne zaman gerçekleşecek?..
Memleketin bin tane derdi var, sen de neyle uğraşıyorsun diyenler çıkabilir.
Haklılar.

Yazının devamı için tıklayınız !

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)