adscode
adscode

TEOG'a İtirazlar Devam Ediyor! İşte Haftanın En Çok Oy Alan Şikayetleri

TEOG sınavına itirazlar sürüyor.Eğitimde şikayetçi olduğunuz her konuda yorumlarınızı bekliyoruz.editor@egitimajansi.com,aguclu@milliyet.com.tr

TEOG'a İtirazlar Devam Ediyor! İşte Haftanın En Çok Oy Alan Şikayetleri
Eğitim



TEOG’DA ÖĞRENCİLER DİNLERİ BAKIMINDAN KATEGORİZE Mİ EDİLDİLER?

Aynı okullara gitmek için yıllarca çalışan ve rekabet eden tüm 8. Sınıf öğrencileri, TEOG’da din dersi sınavına girip girmeme zorunluluğu bakımından üç farklı sınıflandırmaya mı tabi tutuldular? Eğer bu doğru ise o halde Anayasadaki “devletin vatandaşları arasında, din, dil, ırk, cinsiyet farkı gözetemeyeceği” ilkesine ne oldu? Hele de Anayasasında halen “laiklik” ilkesi mevcut bir ülkede, dinsel inançları üzerinden, 13-14 yaşındaki çocuklar arasında böyle bir ayırımcılık yapılması ne anlama geliyor? Din dersinin sadece bazı öğrencileri kapsayacak şekilde TEOG gibi bir sınava dâhil edilmiş olması, hukuka açıkça aykırılığı bir yana, DİNDAR değil ama KİNDAR nesil yetişmesine sebep olmaz mı? Hele de din sınavına girmek zorunda bırakılan ve bu konuda rızasına en ufak bir değer atfedilmeyen çocuklara, bir de bu sınavdaki gibi yalan yanlış, doğruluğu su götürür sorular sorulup da diğer gruplardaki çocuklara nazaran fena halde dezavantajlı hale gelmişlerse… Benim duyduğum, TEOG’a giren ve diğer 5 dersin cevaplarının tamamı doğru olup da sırf din dersinden birkaç yanlışı olan çocuklar var örneğin. Bu çocuklar, TEOG din sınavından muaf gruplara dâhil olup da, din hariç diğer 5 dersi tam yapanlara göre şu anda bile geri duruma düşmüş olabilirler. Çünkü anlaşılan muaf gruptan bir kısmının din dersi sınav notları kendi okulları tarafından verildiği halde, bu notlar TEOG sınavında alınmış gibi kabul edilecek ve lise yerleştirmesinde esas alınacak. Diğer bir muaf grup ise din dersi bakımından ne okulda ne de TEOG’da hiçbir sınava girmek zorunda olmayanlardan oluşuyor ki bu çocuklar TEOG’da sadece 5 dersin sınavına giriyorlar ve örneğin 5 dersi de tam cevaplarlarsa diğer iki gruba göre de daha avantajlı bir durumdalar. Çünkü ne din dersi sınavlarına diğer çocuklar gibi bir vakit ayırmak zorundalar, ne de yalan yanlış soruların sorulduğu bir sınavda yanlış cevap verme riskleri var. Bu ayrımcılık karşısında çocukların yerinde siz olsanız ne hissederdiniz? Hele de yerleştirme sırasında, birkaç yanlış din sorusu yüzünden yıllarca hayallerinizi süsleyen okullara giremeyeceğinizi anladığınızda ne yapardınız?


TEOG HAKSIZLIĞININ ÜSTÜ ÖRTÜLMEMELİ

Günlerdir Teog konusundaki şikayetler sürerken, yapılan haksızlık en basit matematik bilgisi olanın bile anlayabileceği kadar basit ama sonuçları bir o kadar önemli bir haksızlık iken, Milli Eğitim Bakanı bu konuda kendisine yöneltilen soruya cevap vermemiş.Bu nasıl olabilir.Bir bakanın kendi bakanlığı ile ilgili yüzbinleri ilgilendiren bir konuda hiç cevap vermeme lüksü var mı?Demek ki verebilecek bir cevapları yok.Böyle açık ve net bir hata nasıl kabul edilmez?Mutlaka dava açıp yıllarca sonuçlanmasını mı beklememiz gerekiyor?Bu yapılan hatadan, haksızlıktan öte bir duruma doğru gidiyor.O zaman fen ve matematikten tam yapan çocuk sayısını açıklasınlar.Onların dışında kalan herkes bu haksızlığın kurbanı demektir.100 itiraz varsa bu daha da vahim.Çoğu veli çocuklarının haksızlığa uğradığını bilmiyor demektir.Lütfen itirazlarımızı her mecrada daha da arttırarak sürdürelim.Haksızlığa uğrayan en değerli varlıklarımız.

 “BU TEOG BİR HARİKA DOSTUM!”

Nabi Amca bu TEOG’un tadına herkesin bayıldığını söylüyor. O’na sorarsanız herkes, öğretmenler, veliler… bayılmışlar bu sınava. Öğrencilerin beğenisinden ise biraz kuşkulu olduğu anlaşılıyor hazretin. Fakat anlaşılan beğenenlerin(!), yani öğretmenlerle velilerin beğenisini tatmin edici ve yeterli bulmuş olacak ki “benim TEOG’um iyidir, yine ikram edelim” havalarında açıkça böbürleniyor. Bakalım herkesin bayıldığı bu TEOG’un tadını, sınav yargı önüne taşındığında, idare mahkemesi hakimleri de beğenecekler mi? Hepimiz o güne kadar sabırsızlıkla ve merakla bekleyeceğiz.

TEOG'DAN HERKES MEMNUNMUŞ

Bakan Nabi Avcı'nın demecini okudum" SBS'yi kaldırdıktan sonra bu sınavı kasım ayında yaptık, çok başarılı geçti. 6 oturum halinde yapıldı, 8 milyon kağıt okundu. Öğretmenlerimiz bana gelen araştırma sonuçlarına göre sonuçlardan çok memnun. Velilerimiz memnun, öğrencilerimiz memnun mu bilmiyorum"..Bu sözlerden sonra ya ben başka ülkede yaşıyorum yada Sayın Avcı başka ülkenin bakanı.İnternet sitelerine grin yorumlara bakın öğrencilerin velilerin nasıl feryat ettiklerin göreceksiniz 1 tane dahi olumlu yorum bulabilecek misiniz? 100'e yakın itiraz dilekçesi olduğu yazılıyor,5 soru iptal,yargıya taşınacak bir sınav,haksızlıklarla dolu bir sınav,çalınmış soru kitapçığı,çooook başarılı bir sınav herkese hayırlı olsun ne diyelim.

TEOG Sınav iptali çözüm değil,hukuksuzluklar giderilsin

Sapla samanı ayırmak lazım.Sınavın tümden iptalini ve yeniden tekrarını talep etmek çok çok fazla yanlışı olan çocuklar dışında herkesin aleyhine olabilir ve büyük risk taşır.Öncelikle konular geride kaldı,çocuklar bir sonraki sınav nisanda diye sınav modundan bir süreliğine de olsa çıktılar.Ama en önemlisi de özellikle az yanlış ya da tam yapan yani sınavı iyi geçen çocuklar yeni bir sınavda ilkinde tam yapmışken diğerinde 1-2 yanlış yapabilirler ya da tersi olabilir,sınav stresi vs.faktörlerle başarılı çocuklarda bir kaç soruluk olumlu ya da olumsuz değişim olabilir.Bu 1-2 soruluk fark ise çok önemli sonuçlar doğurabilir.Dolayısıyla sınavın iptal edilerek tekrarı pek çok çocuğun kazanılmış hakkının ihlaline sebep olur.Bu da hiç bitmeyecek yeni şikayetleri getirir.Yapılacak en doğru şey,Meb'in hataları gecikmeksizin düzeltmesidir.Bunlar da 1-Çalınan soruların akibeti ,sorumlular hakkında neler yapıldığı ile ilgili kamuoyuna gerekli açıklama yapılmalı 2-İptal edilenler dışında hala ciddi itirazların bulunduğu sorularla ilgili yeniden, kapsamlı ve objektif bir değerlendirme yapılarak hatalı/çelişkili olduğu belirlenen soruların da iptalleri yapılmalı 3-Bu şekilde soru hazırlanması ve soru iptali MEB'in kendi hatası olduğu için iptallerin puanlamaya etkisi ile ilgili hatalı hesaplamalar hemen düzeltilmeli,çocukların eksik hesaplanan puanları düzeltilmeli, 4-Bir daha bu tip olayların tekrarlanmaması hepimizden özür dilenmeli, tüm bu olayların sorumluları hakkında soruşturma açılarak,gerekli ne varsa yapılarak bu durum kamuoyuna bildirilmelidir.

TEOG'A İTİRAZ EDİLMEMESİ İÇİN URGANA UN SERMEK...

Bakanlık yaptığı haksız hukuksuz uygulamalara itiraz edilmesini de pek istemiyor anlaşılan ki itirazları hem 5 gün gibi uyulması hemen hemen imkansız bir süreye bağlamış, hem de başvurulara ders başına 10 TL ücret ödeme şartı koymuş. Bu da yetmemiş, ücreti ödemek isteyene, yaşadığı yere en yakın her hangi bir banka şubesine değil, ancak kendisince dayatılan üç kamu bankasından birine ödeme şartı getirmiş. Diyelim ki itiraz etmek isteyen veli, Bakanlık talimatları ile zorla yönlendirildiği banka şubesine ulaştı, sıra-kuyruk da aşıldı ve itiraz etmek istediği her bir ders için itiraz ücretini -yekililere hayır duaları ederek- ödedi. Çilesi henüz bitmiyor tabii ki: banka dekontlarını ekleyeceği ve her ders için itirazlarını ayrı ayrı ifade edeceği itiraz dilekçesini 5 gün zarfında Bakanlık ilgili biriminin evrak kaydına girecek şekilde posta ile ulaştırması gerekiyor. Bakanlığın ilgili biriminin bulunduğu Ankara'da yaşayıp da dilekçe ve dekontu bu birime elden verebilecekler haricinde, posta yolu ile bu ne kadar mümkün acaba? Türkiye coğrafyasında bugün itibariyle ağır kış koşularının yaşandığı, -değil Bakanlıkça belirlenen banka şubesi- herhangi bir banka şubesine ya da posta şubesine bile erişimin çok zor olduğu yerleşim yerlerinin bulunduğu hususu, taşra teşkilatı en geniş bakanlık olan MEB tarafından bilinmiyor olamayacağına göre, Bakanlıkça dayatılan bu ağır koşulların iyi niyetli olduğu düşünülemez. Bakanlık yapılacak itiraz ve şikayetleri, urgana un sermek suretiyle önlemek ve imkansız kılmak istemektedir. Bu nedenle TEOG Sınavına Bakanlık nezdinde itiraz eden velileri, -bu itirazlarını gereğince yapabilmiş olsalar dahi- bu başvurulara bel bağlayarak idari dava haklarını kullanmayı ihmal etmemeleri ve dava sürelerini geçirmemeleri hususunda ikaz etmek gerekiyor.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)