adscode
adscode

Bilim ve Teknoloji Hayat Kurtarır

Bilim ve teknoloji. Sadece insanların değil bütün canlıların bilim ve teknolojiye ihtiyacı var.

cemozel2021@gmail.com




Son iki haftalık sürede küçük bir operasyon geçirdim. Bu operasyonda bazı küçük aksilikler yaşadım. Bu esnada fazladan ağrılarım, yorgunluğum ve halsizliğim oldu. Çok şükür şimdi iyiyim. Onun üstüne  kayınbiraderim Salih öğretmen de kalp ameliyatı olacaktı. İkimizinki de kapalı ameliyat yöntemiyle oldu. Kapalı ameliyatın bana göre en önemli özelliği, ameliyat sonrası iyileşmenin daha kolay ve ağrısız oluşudur.

Hastanede kaldığım sürece sürekli kendimi dinledim. Sağlık personelinin ne kadar özverili ve yoğun çalıştıklarını gözlemledim. Sonrasında ameliyat sürecini ve ameliyatın ertesini düşündüm. Düşünsenize elinize bir kıymık battığında sanki bütün canınız ordaymışçasına acı çekiyorsunuz. Bir de ameliyat işlemini düşünün. Kesiyorlar, biçiyorlar, bastırıyorlar, yan çeviriyorlar, soğukta tutuyorlar… Bütün bu süreci narkozsuz yaşamak olası değil. Mümkün mü şimdi narkozu bulan bilim insanını saygıyla yad etmemek! Hastayı ameliyat öncesi bayıltıp onca işlemi hiç yaşamamışçasına amliyat sonrasında da uyandırıp odasına almak ne mucizevi bir şey.

Keza kayınbiraderimin kalp ameliyatı. Eğer açık ameliyat olsaydı göğüs kafesini baştan sona kesip iki kapılı pencere misali açıp uzun saatler sonrasında ameliyatı bitirip sonra da göğüs kafesini tekrar eski durumuna getirmek için dikeceklerdi. Kaynamasını ve iyileşmesini beklemek, inanılmaz bir zaman ve ağrı süreci demek olacaktı. Neyse ki kapalı ameliyat yapımına uygun özellikler taşıdığı için göğsün yanından girilip göğüs kafesini ortadan kesmeye gerek kalmadan operasyon başarılı bir şekilde yapıldı.

Bilim her geçen gün ilerliyor. Sadece bu açıdan bakmak bile yani canlıların acı çekmesini azaltıcı yöntemler bulmak bile başlı başına takdire şayan.  İşte bilimin ne denli önemli olduğunu ortaya koymak için bu yaşadıklarımız bile yeter de artar. Keza teknoloji de bilim kadar önemli. Hastane yataklarını ele alalım. Tam bir teknoloji harikası. Bir robot yatak adeta. Sizin konforunuzu sağlayacak her türlü olanağı üzerinde taşıyor. Hastanın vücuduna bağlı monitörlerin işlevine ne demeli! Vücudun bütün değişkenliğini gösterip, zaman kaybetmeden acil müdahaleyi gerektiren her şey yapılabiliyor.

Diyeceğim o ki; Atatürk’ün de dediği gibi hayatta en hakiki mürşit ilimdir! Bilimin önünde kimse durmasın. Bilim hepimizin, dahası bütün canlıların yararına. Hadi diyelim katkı veremiyoruz, en azından önünde engel olmayalım.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)