adscode
adscode

“Eğitim” alanındaki bilimsel çıktılar: Web of Science verileri ışığında Türkiye’de durum

1980’den günümüze üç farklı konuda (Education Educational Research: 21.081; Education Scientific Disciplines: 2.585; Education Special: 871) toplamda 23.509 yayın yapılmış.

cemozel2021@gmail.com




Ne zamandır Web of Science atıf indeksinde eğitim alanındaki bilimsel çıktıların durumunu inceleyeyim, diyordum ki kısmet bugüneymiş.

1980’den günümüze üç farklı konuda (Education Educational Research: 21.081; Education Scientific Disciplines: 2.585; Education Special: 871) toplamda 23.509 yayın yapılmış. Dikkatli okuyucular, parantez içindeki sayıların toplamının 23.509 sayısını geçtiğini hemen farketmişlerdir. Bazı makaleler birden fazla konu kategorisinde yer aldığı için bu sayının bu şekilde olması gerektiğini de gönül rahatlığıyla kabul edebilirler.

Gönlünüzü rahat ettirdikten sonra bu 23.509 sayısını şöyle bir masaya yatıralım.

Bu tür verileri analiz ettiğimde ilk merak ettiğim şey, bu konuya olan ilginin yıllara göre dağılımıdır. Aşağıdaki tabloya baktığımızda binler seviyesini 2010 yılından itibaren geçtiğimizi görüyoruz. 80’li ve 90’lı yıllar, pek parlak görünmüyor. 2023 yılında yayın sayımız düşmüş diye panik yapmayın; çünkü henüz 2023 yılı bitmedi. Önümüzde 3 aydan fazla bir süre var. Umarım 2023 yılı bittiğinde bir önceki yılı geçmiş oluruz ve bu sayılar artarak devam eder. 

Yayın türlerine baktığımızda ise ağırlıklı olarak makaleler göze çarparken konferans bildirileri de makalelerin hemen arkasından gelmektedir. Tamamını aşağıdaki tablodan görebilirsiniz:

Bu alanda en çok yayın üreten araştırmacılarımıza baktığımızda ise ilk 20 ismi, yapmış oldukları yayın sayısıyla birlikte sizinle paylaşmak isterim

Aşağıdaki listede en çok yayın üreten 20 kurumumuzu da görüyorsunuz. İlk 20’de 19 üniversite kurumunun yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığının yer aldığını da görüyoruz. Kontrol etmedim; ancak bu üniversitelerimizin pek çoğunda eğitim fakülteleri olduğunu düşünüyorum.

 

Hepsini buraya alamasam da en çok yayın yapılan 10 kaynağı aşağıda bulabilirsiniz:

Hangi dillerde yayın yapılmış derseniz de İngilizcenin açık ara önde olduğunu görebiliyoruz:

Yayınlar yapılırken en çok hangi ülkelerle ortak yayın yaptığımıza baktığımızda ise ABD, İngiltere ve Almanya’yı görmekteyiz. Uluslararasılaşma ve gelişmiş ülkelerle yayın yapmamız bakımından sevindirici geliyor.

Yukarıdaki verilerin yanı sıra 23.509 yayının almış olduğu atıf değerlerini de inceleme fırsatı bulduk. 2017 yılında “Educational Research Review” adlı dergide yayınlanan, Kırıkkale Üniversitesi’nden Murat Akçayır ve Gazi Üniversitesi’nden Gökçe Akçayır’ın ortaklaşa kaleme aldığı “Advantages and challenges associated with augmented reality crossMark for education: A systematic review of the literature” başlıklı yayın, şu ana kadar 740 atıf alarak listenin en üst sırasında yer almaktadır.

Aşağıdaki tabloda en çok atıf alan ilk üç yayına baktığımızda, üçüncü sıradaki yayının da aynı yazarlarımıza ait olması dikkatimizden kaçmadı. Yukarıda başlığını paylaştığım yayın 2017 yılında yayınlanmasına rağmen 2023 (117 atıf) yılında bile atıf almaya devam ediyor. Murat Akçayır ve Gökçe Akçayır’ı tebrik ediyoruz.

Şöyle bir durum da var. 23.509 yayından 7.678’i henüz atıf almamış. Umarım onlar da bilim dünyasında hak ettikleri değeri görürler. Şimdiden atıfları bol olsun.

Sonuç olarak var olan durumu analiz ettik. Yıllara göre baktığımızda iyiye gittiğimizi görebiliyoruz; ancak bu konuda başarılı mıyız değil miyiz tartışmasına girebilmek için dünyadaki ülkelerle karşılaştırma yapmak gerekecek. Bunca şeyi bugünkü köşeme sığdıramayacağım için onu da bir başka yazımda inceleyeceğim.

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)